PIC32 TCP/IP - po připojení přestane MRF24WB0MA komunikovat

Ahoj, bojuju s TCP/IP stackem od MICROCHIPU a vzhledem k tomu, že už mi došly všechny nadávky obracím se na fórum. Nezabývá se tu někdo podobným problémem? Můj největší problém je nefunkční DHCP client. Rád bych, aby se mi modul připojil do naší wifi sítě (jedná se o wifi modul MRF24WB0MA na PIC32MX695F512H). Vše jde hladce až do té doby, dokud se modul k síti nepřipojí. Pak přestane absolutně komunikovat a je konec.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "PIC32 TCP/IP"

v jakém okamžiku to přesně klekne?

No jakmile se začne modul připojovat do sítě, tak trvale odesílá žádost o přidělení IP adresy pomocí DHCP. Jenže DHCP server mu odpovídá nějakou chybou tak dochází k zacyklení žádost-chyba. To že dochází k chybě vím z výpisu z Wiresharku. Závěr teda zní, že nelze přidělit IP adresu.

víš tu chybu? máš možnost v dhc serveru nastavit static ip pro toto zařízení? když nastavíš statickou ip (ne přes dhcp) na zařízení, funguje to?

Tak jsem zkusil do statické přiřazení a také to nejde. Pokud v projektu zakomentuju DHCP Client tak se to úplně zhroutí. Přiložím i log z wiresharku…třeba tam něco bude vidět. Dle mého názoru ten DHCP Client špatně funguje, protože k přiřazení adresy ze strany DHCP serveru dojde.

akdyž máš tedy statickou ip nez dhcp tak to funguje?

Nefunguje. V tuhle chvíli jsem se pustil do analýzy toho clienta a doufám, že s tím nějak pohnu, jinak to asi zahodim.

no pokud to nefunguje se statickou ip mimo dhcp, tak nebude problem v dhcp…

mimochodem, ja víš, že modul nekomunikuje? posíláš z něj / na něj něco?

Vím to proto, že modul trvale posílá žádost o přidělení adresy. A DHCP server v počítači mu stále odpovídá…s tou chybou co jsem popisoval. Ještě přesně nevím co to znamená, ale ještě chvíli si budem psát a určo na to příjdu :slight_smile: Potřeboval bych lepší router…ten co mám nedokáže MAC adrese přidělit IP.

tak znovu - a co se stane, pokud má modul statickou ip, ne přes dhcp.

Nevim jak tohle vyzkoušet, protože v tom mofulu nejde jednoduše nastavit statickou IP adresu. Všchny moje pokusy o nastavení statické skončily neúspěchem. Zkusím se zeptat trochu jinak…Vy s tím problém nemáte? Funguje Vám to?

já ten modul nemám, využívám connectone či jak se to jmenuje řešení. problémy občas byly podobné, vždy to bylo chybkou v kódu. v tomto případě bych se snažil eliminovat problémy, tj. vyhnout se dhcp. ip stack by měl umět nastavit statickou ip adresu (google?)

Connectone jsme také využíval, přešel jsem ale na toto kvůli rozšiřitělnosti. Je zajímavé, že v modulu od connectone jsem DHCP také nezprovoznil. Jinak s tímto modulem jsem se dostal do stádia, že jiný router mi IP adresu pomocí DHCP přidělí…bohužel modul přestane komunikovat stejně komunikovat. Takže modul má IP, je připojen do sítě, ale na nic neodpovídá. Než jsem to dneska ukončil napadlo mě, že bych mohl modul nechat každou sekundu něco vysílat na broadcast a vysledovat jestli to něco ve wiresharku dělá. Je smutné, že když jsem si spustil na počítači TINY DHCP server tak to fungovalo úplně bezu problémů. S routerem TPlink mi to alespoň přidělí IP, ale s routerem od teď nevim jaký značky to nedostane ani adresu. Začínám si myslet a nebojím se to říci už ani nahlas, že ty z toho Microchipu to fakt pěkně odflákly…

to nevypada dobre… jeste mne napadlo, co mi občas pomohlo:

• máš zapojení správně dle doporučení včetně kondíků u napájen í apod.?
  • máš vhodný zdroj?
  • můžeš zkusit jinou kabeláž?
  • můžeš zkusit zapojení skrze switch, ideálně s oddělovacíma trafíčkama (myšleno ve switchi)?

Jestli dobře chápu, když máš DHCP server v PC, tak to funguje? Pokud ano, není problém v segmentech sítě?

Blokace napájení a zapojení je okopírováno přesně z demo kitu takže, zde nepředpokládám problém. Vzhledem k tomu, že je to wifi modul tak v kabeláži problém také nevidím, protože o veškeré datové toky se snažím vzduchem.
Jinak DHCP server mi pokud je v počítači funguje dobře, ale ne na všech počítačích. Zkoušel jsem celkem tři se stejným DHCP serverem a došel jsem ke třem jiným závěrům. A: Funguje naprosto bez problémů. B: Nedojde k přiřazení IP adresy (neprojde žádost DHCPOFFER) kterou nabídl server a modul stále vysílá žádost o adresu. C: Modul se nepřipojí do wifi sítě takže k žádné komunikaci ani nedojde…v každém případě jsem měl počítač se stejnou verzí DHCP serveru, ale pokaždé jiný počítač a v jednom případě © i jiný operačný systém.

kabeláž jsem myslel tak, že router připojíš třeba do switche a na něj wifi AP, těch kombinací je hodně. Asi jsem to blbě napsal. Propojení jsem myslel mcu - modul. Už jsem s radami pomalu v koncích, můžeš zkusit jiný kus modulu (lae zde problém nepředpokládám).

ještě mne napadlo:

• zkusit jiné kanály
  • smížit vysílací výkon an routeru či jej dát dál
  • sniž v AP i modulu (jde-li to) režim jen na “b”
  • vypni šifrování

Tak se mi to povedlo nějak vyřešit. Včera mě napadlo, že když s tím zařízením nedokážu komunikovat, tak bych ho mohl donutit posílat třeba každou sekundu ping na můj počítač. Prvních pár pingnutí se ukončí na TIMEOUT, ale další už projde. Jakmile ping projde, tak modul začne komunikovat dokud se nevypne napájení. Zatím nechápu proč se to takhle chová, ale budu to nadále řešit. Kdyby to takhle už pokaždé fungovalo tak bych to mohl tímto způsobem obcházet a bylo by to…

pak by to mohl být problém v routeru, že nesprávně zvládá pracovat s mac adresami, ale to se jen domýšlím. není AP v režimu repeateru?