PIC16F648A: podpora SPI, synch. sériový přenos přes 2 vodiče

Zdravim Vas,

tak si hraju se seriovou komunikaci u MCU PIC16F648A a zatim se mi podarilo rozchodit synchronii seriovy prenos pres 2 kabely (RB1 a RB2). Vzhledem k tomu, ze bych chtel pouzivat wifi modul NRF24L01, potrebuji min. SPI komunikaci. Ale mam pocit, ze tento MCU tuto komunikaci nepodporuje, nebo se mylim?

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "PIC16F648A a SPI"

Cau,jestli sem to neprehlid tak nema , a ten modul NRF24L01 je opravdu wifi ?

No mozna neni jako primo wifi, jen komunikuje na frekvenci 2.4 GHz :wink: Pro me je vsechno wifi co jede na teto frekvenci :wink:

Takze neni asi zadna moznost pripojit tento vysilaci “Single Chip 2.4GHz Transceiver” na tento pic?

je, jedine SW SPI nebo-li si napises sam obsluhu, popripade vymenit uP

Aha, a je tezke si to SPI napsat? Potrebuji totiz pres tento uP posilat data bezdratove. Nemusi to byt ani pres ten modul, ktery jsem tu jiz zminil. Proste co nejjednoduseji pokud mozno. Je jeste nejaka jina moznost?

jsou jen 3 moznosti, but mas HW spi, nebo nemas , a tak si ho udelas SW
pokud vis jak funguje a mas neco na com to skouknout tak neni problem

neco co sem na rychlo nasel maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/4184 , skus pohledat

Ok, dejme tomu, ze nechci delat SW SPI. Co by jsi mi poradil nebo jake jsou moznosti bezdratove propojit 2 uC (PIC16F648A)?

Ta komunikace bude jednosměrná?
Pak by ti stačil nějaký ASK, nebo FSK modul - třeba odkaz
Přes ten můžeš posílat co chceš - nejjednodušší asi USART.

Při obousměrné komunikaci se ti to ale asi prodraží.

vymenit uP, zalezitost cca 100kc /ks

ty moduly uz mas koupeny ? pokud jo (cena cca 20$/ks) tak nejlevnejsi je vymenit ty uP

malo informaci, ↔ komunikace, vzdalenost , prostredi…

Tak ty 2.4 GHz moduly mam koupene, ale to neva.
Potreboval bych prenaset signal kdyz se to defakto vezme jen jednim smerem. Budu mit vzdy 2 uP. Prvnim budu neco nekde merit napr. teplotu a druhy bude po vyhodnoceni mereni spinat pouze rele na 220V. Vzdalenost mezi obema uP se pocita max. 2 metry, ale je nutne je oddelit bezdratem.
V druhem pripade se bude opet prenaset merena hodnota z jednoho uP do druheho. Druhy uP bude tuto informaci zobrazovat. Zde vsak bude vzdalenost vetsi cca. 5 metru a pred strop.
V obou pripadech se bude jednat o venkovni pouziti.

V zadnem pripade se nebranim pouziti jineho uP, ale rad bych zustal u tech co mam a klidne poridil jiny vysilaci modul.

I když je máš koupené, tak si je radši schovej na něco, kde je lépe využiješ.

Na těch pár metrů ti stačí opravdu ty nejlevnější ASK nebo FSK modulky. Ten co jsem ti na něj dal odkaz mám vyzkoušený dosah cca 40 metrů přes železobetonový strop.

Ale jinak taky nerozumím tomu, proč lpíš na tom typu mcu - mimochodem ve stejné cenové hladině je třeba PIC16F1847, nebo o chlup dražší PIC18f46K22, které SPI mají.

Ja vim, je to se mnou marny :wink: Ale mam doma techto uP 5 kusu a nejak jsem nevedel, ze nemaji SPI. Myslel jsem si totiz, ze kdyz maji UART, tak toto maj taky. Proto je chci nejak vyuzit. Ty 2.4 GHz moduly mam 4 ks, tak je tedy jeste schovam a zkusim poshanet ty ASK.

Jen by me tak zajimalo, kde kupujete uP? Ja to vsechno totiz shanim pres ebay.

TME. Jinak tvoje PIC bych schoval hodně hluboko do šuplíku a pořídil PIC16F18xx, když už teda chceš zůstat u 16 řady. Programování s ASM je o kus jednodušší.

Neni nahodou ta rada 16F18XX mezi 16F a 18F?

Nebude mi stacit 16F690 nebo 16F72?

A co rikate na komunikaci pres Bluetooth? Nasel jsem takovyto modul:

dealextreme.com/p/jy-mcu-ard … 99?item=68

pic16F18xx je vylepšená 16

ty moduly nevypadají špatně, pro tvoje použití asi ideální (i když nevím jak chodí bluetoth přes strop) , horší to bude s jejich obsluhou - pokud tam ale připojíš pouze USART a napájení, pak je to v pohodě. Tak jednoduché to ale asi nebude.
Škoda, že ktomu modulu není žádný popis - ale je tam něco psané o heslu a AT příkazech.

tyhle moduly z ebay sou vsechny podobny , zrovna mam na stole tyhle ebay.com/itm/190433073764?ss … 1439.l2649, dosah v prime vyditelnosti cca 10-15m, pres stenu v panelaku cca 5m, sou tam i pdfka se zapojenim a AT prikazama, je to jednoduchy, koukni na to ,
popripade tady pandatron.cz/?594&prenos_libovol … _bluetooth + Příbuzné články: , jak se to da vyuzit, komunikace pres uart - jednoduchy

Diky za tip :wink:

Jen se musim jeste zeptat, jak je to s tema BT modulama. Oni se daji zapojit bud jenom jako RX nebo TX nebo je mozne jeden modul pouzivat oboustrane (prijem, vysilani)?

kazdej modul je obousmernej, je to bezdratova seriova linka , budes mit 1 master a vice slave-u muzes k nim postupne pristupovat a zbirat data…