Ahoj,
již řadu let mám LCD displej Fujitsu Siemens SCENICVIEW P19-2. Je to výborný 19“ monitor, který mi bohužel začal odcházet do věčných lovišť, ale jelikož jsem správný český kutil, rád bych se pokusil o opravu. Nové monitory nejsou drahé, ale zaprvé mám v našem malém bytě problém umístit na stůl širokoúhlé LCD a zadruhé se mi nechce vyhazovat jinak dobrou obrazovku.
Před dvěma lety začal monitor po vypnutí po nějaké době jemně křupat. Myslím, že je to chladnutím a následným smršťováním (pohybem) jednotlivých plastů při chladnutí. Tímto problémem začínám, ale myslím, že na problém s podsvětlením to nemá vliv.
Před nějakou dobou začal mít monitor problém s nastartováním. Má kontrolku, která svítí modře, pokud monitor běží a žluto-oranžově, pokud je ve stand by. Po zapnutí kontrolka začala modře blikat, a pokud jsem monitor zapnul v noci (tzn. bez okolního osvětlení místnosti), tak jsem viděl, jak při každém bliknutí modré LED kontrolky jemně blikne jakoby bílá na celé ploše LCD displeye. Osobně si myslím, že to jsou fluorescenční CCFL trubice, které slouží k prosvětlení LCD displeye. Když jsem monitor nějakou dobu nechal jen tak, tak se nakonec spustil.
Po pár měsících se to ale zhoršilo. Monitor stále naskakuje, ale musel bych ho nechat naskakovat několik hodin, tzn. aby monitor naskočil, tak by bylo nutné zapnout počítač a nechat blikat modrou LEDku (a tedy nechat blikat podsvětlovací zářivky) po několik hodin. Zářivkám se asi nechce nastartovat.
Chtěl bych se pokusit monitor opravit, ale nemám nejmenší tušení s čím začít. Má s tím prosím někdo zkušenost? Když ho rozšroubuji, kam se mám prosím nejprve podívat? Co vyměnit?
Moc děkuji.
Jindřich Konopa