Kurňa prečo niekoho nezaujíma parameter “Current transfer ratio” ale prakticky tak nepodstatné “Forward current IF” a “Collector current IC”?
Prax ukazuje, že cez diódu optočlena neptreba púšťať viac ako 5mA a z tranzistora neočakávať viac ako 1mA. Z darlingtona tak 10mA.
Už len kvôli výkonovej strate na súčiastke. Prakticky je jedno o aký optočlen sa jedná. Spoliehať sa na hraničné parametre toho ktorého optočlena je nezmysel. Aj keď ako začiatočník som sa v tom často vyžíval.
Je úplne šumafuk aký je maximálny prúd kolektorom, ak ho nevieš cez diódu vybudiť. Ak chceš napríklad spínať 20mA s optočlenom s min. prenosom 50%, nebudeš predsa cez diódu preháňať 40mA aj keď to táto hravo znesie.
To je absolútna kravina. To by si musel na 7805-ke pri spáde 12V - 5V = 7V minúť pri zopnutí optočlena 7V * 0,04A = 0,28W. Pre predstavu, ak je na púzdre TO220 bez chladiča 0,5W, už na ňom neudržíš prst. Teplota presahuje 50°C.
Takže sa nesnaž hľadať cesty ako cez diódu optočlena prehnať hafo prúdu.
Jednoducho optočlenom pekne tak ako ostatní spínaj tranzistor (napr. BC337/BC327) a až tým potom spínaj tú tvoju záťaž.
Dôvody sú dva.
-
optočleny starnú a časom sa zhoršuje percentuálny prenos prúdu - teda aspoň pred desiatimi rokmi starli a postupom času sa zhoršovala ich prenosová schopnosť. Od vtedy si na to dávam pozor. Nie že by starli úplne likvidačne, ale v na spotrebu citlivých zariadeniach to bolo znať tak, že už neboli použiteľné a museli sme meniť odpory v sérii s diódami za menšie.
-
Optočlenom nezopneš rele, ale určite zopneš hravo tranzistor, ktorý to relé zopne a tým zároveň roznesieš výkonovú záťaž medzi jednotlivými súčiastkami.
Čiže, ak potrebuješ zopnúť napríklad 50mA, a použiješ k tomu BC337-40 s betou nad 250 stačí Ti, aby cez kolektor optočlenu tiekol prúd aspoň 200uA. Pri prenose optočlenu minimálne 50% a s dvojnásobnou rezervou (určenou aj pre starnutie optočlena) musí cez diódu tiecť aspoň 800uA. Ak je na dióde 1V (tradičná hodnota), potom do série s ňou treba dať odpor maximálne 4k7 (Ucc MCU 5V).
No a prečo potrebuješ aby cez diódu tiekol čo najmenší prúd?
No hlavne preto, aby sa Ti 7805 napájajúca MCU časť moc nezohrievala. Vyššie dobre mienené rady na tému malej spotreby v súvislosti so spínaným zdrojom pri chode na batériu nepočítajú s jednou vecou.
Samotný procesor môže mať spotrebu v okolí 2-3mA. Ak vie zistiť, že auto nie je naštartované, tak ďaleko nižšiu. Spínané stabilizátory však majú v tomto pomere značný kľudový prúd - podľa typu - často presahujúci 5-6mA. Preto vo výslednom riešení môže mať nižšiu spotrebu lineárny stabilizátor (obdoba LP2950-5 bude mať questient current pod 0,5mA) vrátane chodu mcu, ako veľká väčšina spínaných zdrojov bez záťaže. A tie s malou kľudovou spotrebou sú že fakt že drahé jak prasa. A v tomto prípade zbytočne. Predpoklad je, že pri vypnutom motore nie je potrebné mať zopnuté relátko.