forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Spínaný zdroj 230/12V 2-3A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 21 únor 2018, 15:13    Předmět: Spínaný zdroj 230/12V 2-3A Citovat

Máte, prosím, někdo zkušenost s vlatní stavbou co nejjednodušího spínaného zdroje 230V/10-12V/ 2-3A?. Případně link na podrobný návod na stavbu - především trafa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 292

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 14:22    Předmět: Citovat

Co tady? http://danyk.cz/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 20:31    Předmět: Citovat

Díky za "polopatický" link. Ještě tak kdybys měl v kapse podobný link na praktický návrh impulzních traf hlavně s ohledem na vlastnosti mg.materiálů. Teoretických vzorců jsem našel dost a nic neříkajících parametrů ferit. materiálů taky, bohužel, jsem z toho troch jelen.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 292

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 22:22    Předmět: Citovat

Já to nemyslel zle. Spíš jako inspiraci. Když mi 2 x po sobě odešel zdroj pro HDD 12V a 5V, včetně těch připojených HDD, tak jsem to pořešil doporučeným zapojením a trafem odsud: https://www.soselectronic.cz/articles/myrra/myrra-navrhovat-vlastni-transformator-ne-1006
Záleží, co od toho požaduješ. Možná je lepší koupit něco hotového, pokud to nevyrábíš a neprodáváš na vagóny ... :AD
Ještě poznámka. Můj nejstarší a stále funkční zdroj 12V/0,5A je od Panasonicu s trafem, uvnitř s diodovým můstkem a kondenzátorem asi 1000uF/25V. Ze záznamníku telefonních hovorů s kazetami KX-T1455. Nesmrtelná záležitost. Sice není stabilizovaný, ale zase stále žije , již asi 20 let ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 23 únor 2018, 10:58    Předmět: Citovat

Mikope, nemáš za co se omlouvat. Já jsem ten dík myslel upřímně, protože DANYK byl pro mne opravdu přínosem. Potřeboval bych se ale ještě trochu zorientovat v návrhu těch traf. Je mi jasné, že princip návrhu je stejný jako u klasických síťových traf, ale ty ferity....
Potřeboval bych upatlat atypický zdoj 230/12V/3A pro LED osvětlení - co nejjednoduší a nejmenší. Hotového, rozměrově přijatelného jsem nic nenašel a s úpravou nějakého staršího zdroje jsem také nepochodil. Z Danykových schemat by se určitě dalo vybrat, ale to trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1548

PříspěvekZaslal: 23 únor 2018, 23:44    Předmět: Citovat

toto je priamo pre napájanie LED za cca 10E

https://www.tme.eu/sk/details/apv-35-12/zdroje-napajania-pre-led/mean-well/

je to moc veľké?

alebo keď pevný zdroj napätia, tak napríklad

https://www.tme.eu/sk/details/mdr-40-12/zdroje-na-listu-din/mean-well/


V každom prípade by som sa v domácich podmienkach nezahrával s výrobou vlastného spínaného zdroja s ručne vynutým trafáčikom.

Obzvlášť, ak Ti ide o miesto, budeš mať tendenciu spraviť niečo stiesnené, zle vetrané a tým pádom chladené a možno s takou izoláciou, ktorej sa prehrievanie nebude moc páčiť.

Veľmi by som zvážil lásku k blížnemu svojmu pred výrobou niečoho možno bežne používaného, takého čo má mať výkon, ale musí to byť miniatúrne.

Daj vedieť, ako si dopadol
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 801

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 0:00    Předmět: Citovat

Souhlasím s Martinem. Taky bych spíše sáhnul po něčem hotovém, než to bastlit doma. Ono je něco jiného postavit zdroj s trafem a kvalitním vyhlazením proti tomu stavět doma spínaný zdroj. Klasický trafo zdroj zvládneš v pohodě a je v podstatě nesmrtelný, což se o pulzních zdrojích díky stárnoucím kondenzátorům říci nedá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1548

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 0:06    Předmět: Citovat

a keď trafák na spínaný zdroj, ešte som narazil na niečo takéto

https://www.sos.sk/products/myrra/74030-48853

P.S. Ešte mám v živej pamäti ručné navíjanie trafákov tak pred vyše tridsiatimi rokmi na 100W zosilňovače s KD501/KD503

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/K/D/5/0/KD503.shtml
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 12:54    Předmět: Citovat

Pánové, jako téměř vždy, máte pravdu.
Ani já nejsem příznivcem domácí výroby jakýchkoliv transformátorů a i před spínanými zdroji mám dostatečný respekt. Jenomže hotový zdroj, který by splňoval mé představy co do výkonu, velikosti a možnost nastavení výst.napětí v rozsahu 10-12V prostě na trhu není. Ten 1.kousek z TME by mně rozměrově vyhovoval, ale nehce se mi do nového výrobku zasahovat.
Zatím jsem napájení LEDek vyřešil klasickým trafem+usměrňovač a výst.napětí jsem doladil předřadným kondíkem. Nějakou chvíli to snad vydrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 801

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 14:20    Předmět: Citovat

A co zkusit něco ve smyslu přiloženého schématu ? Použít koupený pulzní zdroj s trošku vyšším napětím a regulovat výstupní napětí. Tohle zapojení sice jenom přepíná 2 napětí na výstupu, ale je to jenom otázka toho, z kolika různých děličů ve zpětné vazbě budeš vybírat. V tomhle případě je to součást většího zařízení a MCU zapání/vypíná výstup a přepíná 2 hodnoty napětí. Pokud potřebuješ spojité nastavení, pak jenom dělič ve zpětné vazbe upravíš a dáš do něj potenciometr a máš co potřebuješ. Spojitou regulaci v prakticky libovolném rozsahu a díky tomu, že je to pulzní stabilizátor, tak i s minimálníma ztrátama.

Přiložené schéma je vyzkoušené a pro tento obvod 3A nejsou žádný problém.

Jinak ještě LM2587, LM2678, LM2679 - 5A - zapojení shodné, jen přizpůsobit hodnoty součástek pro požadovaný IO a proud podle datasheetu.



PrepinaneNapeti.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  PrepinaneNapeti.png
 Velikost:  21.87 kB
 Staženo:  203 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 969

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 20:06    Předmět: Citovat

Chce nabrhnut navrhuj. Materialov je dost A radio modre 5/2001 a 1/2002 pripadne 3/2000
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 335
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 26 únor 2018, 11:19    Předmět: Citovat

epes: Kup si meanwell. Stojí to pár korun, jsou jednoduchý, funkční a nemají problémy s EMC, který prostě doma nevyřešíš u vlastní konstrukce ani kdyby ses posral, je to černá magie.
Ty meanwelly jsou krásně jednoduchý a dá se v nich krásně bastlit Very Happy . Pár jsem jich upravoval na jiný rozsahy výstupního napětí a dodělával omezení proudu, aby to tlačilo konstantní proud pro nabíjení. Razz

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 27 únor 2018, 11:19    Předmět: Citovat

Pánům
1. Balů - přídavný měnič to bylo první co mne napadlo a dokonce jsem měl v šuplíku jedn vhodný kousek. Těsně před montáží jsem si uvědomil, že trafo s usměrnovačem je mimo ovládací skříňku a musel bych protahovat další dva kablíky, a to se mi rozhodně nechtělo. A tak přišel nápad s se spín.zdrojem a tato diskuze.

2. Atlanovi - díky za tipy vyčerpávajících článků - teď už mám jasno - nadále budu držet ruce pryč od vf traf.

3. BBB - též díky za tip, ale potřeboval bych nejdřív vysvětlit co to je ten MEANWEL - třeba nějaký tip.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 27 únor 2018, 11:48    Předmět: Citovat

BBB -už mi nemusíš nic vysvětlovat, myslím, že to je to pravé ořechové a ještě levné.
Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Copyright © 2020 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora.