forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
USBasp programátor
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 13 červenec 2020, 18:01    Předmět: USBasp programátor Citovat

Vracím se po dlouhé době k tomuto protože "nemám co dělat" Very Happy a za druhé jsem zjistil že se dá programovat -psát programy pro atmegy i pomocí arduino IDE , oprášil jsem USBasp programátor program používám avrdude-GUI.Našel jsem starou nevím kolik roků ležela v šuplíku atmegu8 já bych potřeboval něco do arduino IDE
http://www.astromik.org/raspi/attiny13/lekce1.htm
jako je na attiny vis

http://drazzy.com/package_drazzy.com_index.json
https://mcudude.github.io/MicroCore/package_MCUdude_MicroCore_index.json

pro atmegy 8 dá se to někde sehnat ? díky

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: 13 červenec 2020, 19:14    Předmět: Citovat

Jestli to chceš kvůli Cčku, tak si raději nainstaluj Atmel Studio 7. Můžeš používat v klidu i USBAsp programátor a umí to spolupracovat s novýma procesorama (UPDI). Stačí si k tomu pořídit ten jejich attiny416 xplained nano Na co Arduino, který zaměstná procesor spoustou nepotřebných věcí, obsadí časovače atd. ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2020, 10:13    Předmět: Citovat

Já mám už hodně dlouho Atmel studio 6 a taky dlouho jsem se tomu nevěnoval, ve verzi 7 jsou nějaké podstatné změny?.Já jsem si nainstaloval Arduino IDE hlavně proto že mě učarovali moduly ESP8266 nebo ESP32 a ta podpora je k tomu perfektní na youtube video návody a taky jsem si zvykl nebo musel jsem se naučit Ccéčko "a znáš to moc psů zajícova smrt "tím chci naznačit že programovacích jazyků je mnoho ale hlava je jen jedna Very Happy díky
edit už jsem to našel
kód:
http://drazzy.com/package_drazzy.com_index.json
https://mcudude.github.io/MicroCore/package_MCUdude_MicroCore_index.json
https://mcudude.github.io/MiniCore/package_MCUdude_MiniCore_index.json
https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2020, 22:36    Předmět: Citovat

Já mám -uino nainstalované taky. Nejdřív kvůli 3d tiskárně, teď se k tomu ESP8266 přidal taky. Jenže AVRka prostě programuju v Atmel Studiu 7. Mimo jiné i proto, že nepoužívám -uino moduly, ale AVR procesory používám přímo na DPS finálního zařízení. Ono by se -uino třeba do mašinky nebo vagonku velikosti TT opravdu nevešlo. I do instalační krabice by s tím byl problém.

Oproti AS6 nevidím žádný významný rozdíl, ale AS6 (i AS5) jsem měl nainstalovaný jenom velmi krátce. Jediné, co opravdu nevím je to, jestli AS5 a AS6 umí poslední procesory AVR (ty s UPDI rozhraním). Většinu programů jsem psal v assembleru a to jsem psal mnohem raději v AVR Studiu 4.18. Podle mně má lepší možnosti debuggeru - hlavně, co jsem používal - to bylo možnost "připnutí" jednotlivých IO registrů z různých periferií na panel, což AS5 a vyšší neumí. To zobrazí pouze všechny IO registry jedné periferie. Jenže od té doby, co jsem přešel na Cčko, tak raději píšu v Atmel Studiu (nyní ve verzi 7). Cčko se v Atmel Studiu lépe ladí, než v AVR Studiu + WinAVR. Pravdou ale je, že v Cčku už programuju pěknou řádku let, takže vlastně nešlo o nic víc, než začít pracovat s periferiema AVR mikroprocesoru. Díky dobré znalosti instrukcí AVR procesoru lze psát programy relativně dost efektivně. Kompilátor pomůže s optimalizací a s dobrou znalostí instrukcí procesoru mu člověk může jít tak trochu naproti, ale program v Cčku bude vždycky o trochu větší a o něco pomalejší, než program napsaný v assembleru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2020, 11:38    Předmět: Citovat

Ted zatím jen dvě otázky já chci použít jen konpilátor s arduina a pak to napálit pomoci USBasp programátoru a za druhé jak definovat piny to existuje nějaká knihovna nebo jak když ano tak použití knihovny velikost paměti dostane zabrat že Confused díky
edit:
Ještě lépe se kterým bitem a na kterém portu mě ten program pracovat vis příloha ? díky



atmega8.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  atmega8.jpg
 Velikost:  105.5 kB
 Staženo:  21 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
palikem
Účastník
Účastník


Založen: 11.10.2015
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2020, 19:49    Předmět: Citovat

DDRD &= ~(1 << PD7); // Pin PD7 vstupný
PORTD |= (1 << PD7); // Zapnutie Pull-up rezistora na pine PD7
if ((PIND & (1 << PD7)) == 0) // čítanie vstupu pin PD7

DDRD |= (1 << PD0); // Pin PD0 výstupný
PORTD |= (1 << PD0); // LOG 1 PD0
PORTD &= ~(1 << PD0); // LOG 0 PD0

Malo by to platiť aj pre Arduino Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2020, 21:22    Předmět: Citovat

Ahoj.

Překlad v Arduinu, nahrání pomocí USBAsp (nebo jiného) programátoru :


1) Pro AVR musíš mít v -uinu vybranou desku podle procesoru, který chceš naprogramovat.
2) Program přeložíš
3) V adresáři c:\Users\{JmenoUzivatele}\AppData\Local\Temp\ najdeš složku arduino_build_{šestimístné číslo}, ve kterém najdeš soubory {název projektu}.ino.hex a {název projektu}.ino.with_bootloader.hex. Ten první obsahuje jen program v oblasti od 0x0000, ten druhý obsahuje kompletní flash od 0x0000 až do konce kapacity procesoru, přičemž na konci je uino bootloader.
4) Po naprogramování procesoru musíš nastavit pojistky (především hodiny procesoru) tak, aby procesor běhal, jakoby byl ve zvolené desce uino.


Definování IO v Arduinu :

Pro práci s IO používá Arduino funkce pinMode, digitalWrite a digitalRead. První parametr těchto funkcí je číslo pinu. Předpokládám, že je to pin na pouzdru použitého AVR procesoru (AVRka s -uinem nedělám, takže opravdu jemon tipuju). Za sebe bych upřednostnil i v Arduinu používat zápis, co Ti popsal palikem.

Jinak asi nejpohodlnější a nejpřehlednější zápis je v článku/diskuzi C a flagy, který jsem zde kdysi uvedl a Radius pak ješte upřesnil a doplnil. Otázkou je, jestli použité definice spolkne Arduino, ale pokud podporuje Cčkový zápis, pak by to spolknout mělo.



2020-07-16_20h47_47.png
 Komentář:
Překlad programu.
 Velikost:  13.22 kB
 Zobrazeno:  533 krát

2020-07-16_20h47_47.png



2020-07-16_20h52_48.png
 Komentář:
Vybrání -uino desky s požadovaným procesorem

Stáhnout
 Soubor:  2020-07-16_20h52_48.png
 Velikost:  55.34 kB
 Staženo:  12 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2020, 21:43    Předmět: Citovat

Doplním info :

kód:
typedef struct
{
    unsigned char Bit0:1;
    unsigned char Bit1:1;
    unsigned char Bit2:1;
    unsigned char Bit3:1;
    unsigned char Bit4:1;
    unsigned char Bit5:1;
    unsigned char Bit6:1;
    unsigned char Bit7:1;
} bits;

#define BITS(p) (*(volatile bits*)&p)

#define LED1       BITS(PORTB).Bit0
#define DIR_LED1   BITS(DDRB).Bit0

void setup() {
  DIR_LED1 = OUTPUT;
  LED1 = 1;
}


Takhle jsem to vyzkoušel přeložit v Arduinu a prošlo to...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 541

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2020, 22:49    Předmět: Citovat

Ještě aby ne, když uino stojí na gcc.
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 17 červenec 2020, 10:50    Předmět: Citovat

Ale vrtá mi hlavou proč kompilátor nenahlásil chybu? vis má příloha Sad
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 908
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 17 červenec 2020, 12:47    Předmět: Citovat

a proc by mel hlasit chybu ?
je tezke si najit arduino pinout pro atmega8 a kouknout do pins_arduino.h ?

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 17 červenec 2020, 13:25    Předmět: Citovat

Tak že postupoval jsem podle https://www.youtube.com/watch?v=_BqKdKHI1jM a podařilo se mi rozblikat Ledku ale chtěl jsem vypsat ještě něco na sériový port ale nedaří se viz příloha proč ? díky


atmega8COM.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  atmega8COM.jpg
 Velikost:  198.24 kB
 Staženo:  16 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: 17 červenec 2020, 22:16    Předmět: Citovat

Buď nesouhlasí rychlost UART procesoru a rychlost UART v Proteu nebo (a to bude asi pravděpodobnější) nesouhlasí kmitočet hodin procesoru se kterým počítá Arduino s rychlostí hodin nastavených u procesoru v Proteu. Co LED - bliká tak, jak má ? Tj. vteřinu svítí, vteřinu ne ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 červenec 2020, 17:36    Předmět: Citovat

Při nejvyšší Baud Rate 9600 mě to funguje mám nastaveno v arduinu vis příloha Serial.begin(9600) ve virtuálu taky nastaveno Baud Rate 9600 a to dává smysl když jsou hodiny procesoru internal 1 MHz teď mě to došlo Embarassed


Clock.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Clock.jpg
 Velikost:  77.08 kB
 Staženo:  18 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 60
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 červenec 2020, 18:58    Předmět: Citovat

Narval jsem do Atmegy 8 decoder dálkového ovládání ,který jen ten vstupní pin 4 na pouzdru 28 na té atmeze 8? díky
https://www.youtube.com/watch?v=8E3ltjnbV0c



IRremote-Atmega8.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  IRremote-Atmega8.jpg
 Velikost:  99.77 kB
 Staženo:  19 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Copyright © 2020 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora.