USBasp programátor

Ahoj.

Překlad v Arduinu, nahrání pomocí USBAsp (nebo jiného) programátoru :

  1. Pro AVR musíš mít v -uinu vybranou desku podle procesoru, který chceš naprogramovat.
  2. Program přeložíš
  3. V adresáři **c:\Users*{JmenoUzivatele}\AppData\Local\Temp* najdeš složku arduino_build_{šestimístné číslo}, ve kterém najdeš soubory {název projektu}.ino.hex a {název projektu}.ino.with_bootloader.hex. Ten první obsahuje jen program v oblasti od 0x0000, ten druhý obsahuje kompletní flash od 0x0000 až do konce kapacity procesoru, přičemž na konci je uino bootloader.
  4. Po naprogramování procesoru musíš nastavit pojistky (především hodiny procesoru) tak, aby procesor běhal, jakoby byl ve zvolené desce uino.

Definování IO v Arduinu :

Pro práci s IO používá Arduino funkce pinMode, digitalWrite a digitalRead. První parametr těchto funkcí je číslo pinu. Předpokládám, že je to pin na pouzdru použitého AVR procesoru (AVRka s -uinem nedělám, takže opravdu jemon tipuju). Za sebe bych upřednostnil i v Arduinu používat zápis, co Ti popsal palikem.

Jinak asi nejpohodlnější a nejpřehlednější zápis je v článku/diskuzi C a flagy, který jsem zde kdysi uvedl a Radius pak ješte upřesnil a doplnil. Otázkou je, jestli použité definice spolkne Arduino, ale pokud podporuje Cčkový zápis, pak by to spolknout mělo.
2020-07-16_20h47_47.png