XC8-pomalý překlad

No zo zadania vyplýva:

  1. prekladač GCC. Ten je aj na moje dlhoročne používané ATmegy

  2. Priohnúť sa dá na hocičo Eclipse. Veď nato bol vyrobený.Netuším, či beží pod Linuxom, ale je malá pravdepodobnosť, že by nebežal

  3. Dnes vzhľadom k cenám a perspektíve využitia naučeného nemá absolútne zmysel uvažovať nad 8 či 16 bitovými procesormi. V zásade tieto (ano, aj tie moje obľúbené ATmegy) už len kolabujú do hlbokého obsolete.

Ak človek príde do bodu, že už má pôvodných vecí dosť alebo nestačia, musí si vybrať niečo, k čomu mu novonadobudnuté informácie vydržia na najbližších 10-20 rokov. Všetci vieme, že vedomosti a skúsenosti sa ťažko získavajú a to aj napriek chvalabohu veľkému množstvu zdielnych ľudí na fórach.

Moje skúsenosti sú také, že sa netreba báť obrovského množstva nových fičúr v nových procesoroch. Stačí ich jednoducho nepoužívať až do času, keď už iná cesta nie je dostatočne efektívna. V tomto sa potom nové procesory nemusia v použití nijako líšiť od starých známych 8 bitov. Sám v používam mnohokanálové sw riešenie I2C, či SPI na pinoch, ktoré chcem/môžem využiť. A to bez žiadneho výkonového obmedzenia dokonca aj na ATmege na 18,432MHz.

S cenou je to však omnoho záludnejšie.

Áno, 32b procesor s mnohonásobne väčšou RAM, Flash a taktom ako 8 bit stojí rádovo niečo medzi 0,5 - 2EUR. Dobrým príkladom je STM32G071.

Avšak je tu už pár rokov prazvláštna konkurencia. Začnem tou najjednoduchšou.

ESP8266.
V podobe modulu WT 8266 za cenu v okolí 2EUR je neprekonateľná vlastnosťami, rýchlosťou a hlavne množstvom funkčných príkladov na vývojovom prostredí Arduino. Inak nad ním ohŕňam nos posledných 6 rokov. No keď som chcel začať skúšať niečo s týmito procesormi, iba v tomto prostredí mi všetko fakt fungovalo ako malo do pár minút práce.
Áno, málo UART-ov, ale áno perfektne a jednoduho spraviteľné rozhranie cez vnútornú web stránku a hladkací mobil, ktorý má dnes prakticky každý.

A potom je tu jej ďalší stupeň.
ESP32. Aj s bluetooth. Napríklad v podobe modulu

tme.eu/sk/details/esp32-wro … over-16mb/

so 16MB Flash a 8MB RAM za cenu cca 5EUR, keď nemusím riešiť plošák na úrovni 0,5mm cestičiek, toto nestihá žiaden Cortex. V cene 5EUR ponúta Cortex procesor s pevným Ethernetom a cca 256kB RAM a do 512kB Flash.

Lenže ten WROVER už má v tej cene na sebe všetko vrátane WiFi, či Xtalu s 10ppm. A hlavne, nenarazil som na príklad (a že ich je hafo) v prostredí Arduino, ktorý by nefungoval. Pevný Ethernet riešim cez modul Wiz850

tme.eu/sk/details/wiz850io/ … et/wiznet/

za cca 15EUR. Lebo ten konektor, trafáčik a ďlšie obvody by niečo stál aj pri tom Cortexte.

Stále mi na ESP32 chýbajú UARTy a tiež mi chýba USB host. Ale už začali vyrábať ESP32-S2 a ten už USB host má. Aj keď iba USB1.1

A teraz vážne.
ESP32 (samotný procesor stojí cca 2,53EUR)

tme.eu/sk/details/esp32/mod … 32-d0wdq6/

je dvojprocesorový čip bežiaci na 240MHz. V tejto cene v takom výkone a RAM nie je žiaden iný 32b procesor. Teda o tom neviem.
Naviac hotové moduly WROOM začínajú v okolí 2,5EUR

tme.eu/sk/details/esp32s2-w … room-32mb/

Takže aj keď pre moje účely majú furt celkom málo UARTov, výkonovo a pamäťovo sú na trhu z môjho pohľadu neprekonateľné.
Hlavne si na plošák zaletujem už hotový modul, ktorý hneď na prvý šup z prostredia Arduino (stále ho nemám rád, no natívne prostredie ESP-IDF sa mi nepodarilo rozbehať ani na 852 pokus (furt mu niečo chýbalo až ma to furt prestalo baviť), aspoňže v Arduine sa dá písať čistým C kódom) funguje, je po mnohých bádateľských pokusoch s inými platformami priam neuveriteľné.

Samozrejem WiFi sa dá neaktivovať a len čisto využiť výkon dvoch procesorov do 240MHz s obrovským množstvom Flash, RAM, súborového systému a primeraného množstva IO nožičiek. Nejaký skvelý analóg očakávať netreba. Na to práve využívam ten SMT32Gxxx. Ale pre základné funkcie a komunikačné rozhranie s obsluhou je to obrovské.

Nová ESP32-S2

tme.eu/Document/18ca9048e8f … eet_en.pdf

Nerobím žiadnu reklamu, sám stojím na rázcestí.

Asi teda tak to momentálne vidím.

Teším sa na vaše postrehy a skúsenosti