Zrychlování frekvence

Díky za tipy. Budu mít čím se bavit a uvidím na jaký problém zase narazím. To vkládání kódu na to se musím ještě podívat proč mi to furt nejde. Já používam programmer’s notepad, tak jestli to taky není tím. zkusím ještě jak to překopíruje z avr studia 4.

Hlavně se nenech odradit. Vím, že to vypadá, že Tě až zbytečně péruju, ale hlavně v začátcích si snadno člověk osvojí zlozvyky kterých se pak těžko zbavuje.

A chtěl bych se Tě zeptat, proč upravuješ OSCCAL ? Upravuješ kmitočet podle osciloskopu ? Nebo jaký je důvod. Já to zatím nikdy nepoužil… Neber to jako nějakou výtku - jen jsem zvědavý.

Ten OSCCAL to mám upravený podle osciloskopu(rigol ds1052e). Jsem si jen hrál jakou má toleranci ten vniřní oscilátor, při f=1khz jsem měřil 1.042khz, takže ta 5 procentní tolerance odpovídá.Ale pro většinu aplikací asi zbytečné řešit.

Interní RC je spíš problematický kvůli teplotní závislosti frekvence a ani v tomhle případě, to není nic, co by bylo nějak kritické. Pokud potřebuješ stabilní a přesnou frekvenci, je stejně lepší použít krystal. Jinak samozřejmě jak píšeš - pro většinu aplikací je to zbytečné řešit.

To jsem si jen hrál, když jsem tady na to našel článek (Clock pro AVR) větší smysl v tom nehledej.

Jsem dnes pořádně otestoval, ten sleep a opravdu s ním to funguje a když jsem ho odebral, tak to bylo zase špatný. A to jsem myslel, že se tím sleep nebudu zabývat a nakonec koukám, že to je docela dost užitečný.

Snad tohle téma bude přínosný i pro jiné.

Tak jsem po dlouhé době zase přišel na jeden problém, ale je to spíš početní, tak nevím zda se dopátrám nějakého řešení tady.
Problém je ten že když začnu zpomalovat, tak kdy abych byl ve správné poloze,protože nevím kolik kroků to bude trvat.
Nejlepe příklad:
fcpu=8000 000 Mhz
OCR1A počátek zrychlení 2499…1600hz
OCR1A konec zrychlení 1249 …3200hz
Motor 1 otáčka 1600puls při 1600hz 60 ot/min
Požadované zrychlení za 1s na 3200hz to bude 120ot/min
Kolik krokový motor udělá během toho zrychlovaní kroku??? A jsem doslova v pr… jak to řešit. Kromě toho, že si to můžu zkušebně v programu odměřit.