Spínání relé přes "komplikovaný" spínač

Zdravím. Mám takový neobvyklý problém. Potřebuji existujícím spínačem přerušovat signál napětí 5V do GPSky (krátké přerušení tohoto signálu dá GPS povel k aktivaci/deaktivaci automatického řízení traktoru). Mám spínač namontovaný v traktoru Deutz Fahr. Je to jejich speciální tlačítko, které ovšem není jednoduché tlačítko, které by jednoduše spínalo a rozpínalo dva kontakty. Má to v sobě nějakou elektroniku (údajně i kvůli ochraně a diagnostice) a tlačítko má při NEsepnutém stavu odpor 100Kohm. Při stlační 500ohm. Při testu multimetrem na “diodu” mutlimetr ukazuje rozepnutý obvod a po stlačení pípá jako že je obvod propojen. Jelikož potřbuji kontakt na GPS rozpínat, tak jsem připojil malé automobilové polovodičové relé, které by mělo spínat údajně na 100mA. Připojil jsem 12V na kontakt relé a 0 přes tlačítko. Nefunguje to. Relé se nesepne. Pokud přivedu 0 přímo na kontakt relé tak relé funguje. To tlačítko je pravděpodobně určeno od výroby ke spínání nějakých velmi malých proudů nebo napětí. Nevím a nedá se rozdělat. Napadá někoho nějaký trik? Třeba pomocí tranzistoru, nebo nějaký klopný obvod? Prosím o radu. Předem děkuji. Milan

Záleží, jak je tam zapojen ten spínač. Bude zapojen kontakt relé paralelně k tlačítku? Pošli schéma zapojení. Takhle to vaříme z vody.

100mA k sepnutí je strašně moc. Uvědom si, že pokud má tlačítko v sepnutém stavu 500 Ohmů, pak při 12V dá maximálně 24mA (48mA při 24V). A to je přímo 12V(24V) proti GND, relátko má ještě odpor cívky a už jdeš s proudem mnohem a mnohem níže. To by chtělo optočlen nebo spínání relátka pomocí tranzistoru. Ale jak psal Mikop - chtělo by to schéma zapojení, takhle jenom hádáme.

Ahoj. Pokusil jsem se nakreslit zapojení a nějakou omáčku k tomu. Nicméně mi nejde nahrát obrázek do příspěvku. Jen se tam točí kolečko a 100%. Tak nic no

Dej to na fastshare a dej sem odkaz.

Ahoj. nahrál jsem to na imgbb bez registrace. Doufám, že to bude srozumitelné. Díky

Tak současné pracovní řešení. Obvod z drátku.

V nastavení na High to nefunguje a v nastavení na Low to jen sepne a nerozepne. Pravděpodobně spínač s rozepnutým odporem 100Kohm to udrží sepnuté. Zkoušel jsem na vstupu signálu vřadit odpor1K, 4,3K, 10K a na 50Kohm to funguje. Zkusil jsem i 100K a to už nesepne. Nevím jestli je to správné řešení (určitě ne). Asi by se dal vyrobit nějaký obvod který by to zvládl lépe

Myslím, že těch 100K, tedy pokud to není svod v tlačítku, definuje pro vstup GPS, že tam to tlačítko je. V obrázku je úprava pro náhradu tlačítka modulem relé. Tedy není, protože i mě nejde vložit obrázek. Takže to popíši. Tlačítko spíná na kostru. Zapoj tedy výstup relé také tak. Spodní výstup COM relé zapoj přes odpor 500R (470R) do vstupu signal GPS. Druhý kontakt NO připojíš na kostru. Oba tyto kontakty přemostíš odporem 100K. Tím máš jakoby nasimulované tlačítko.
Vstup modulu relé bude na +12V, kostru a vstup na původní tlačítko. Propojkou nastavíš vstup spínání do nuly (na kostru). Protože Ti ten modul sepne a nerozepne, dej do série třeba LED nebo ten odpor 50K (47K) nebo 100K do +12V. Na vstupu modulu je optočlen a je možné, že ten malý proud ho pridrží sepnutý.
Ještě mě napadlo, jak to s tím tlačítkem funguje? Jednou stiskneš a je GPS zapnuto a jednou vypnuto? Nebo jen po dobu stisku? Tedy jako vypínač.

Vlastní zapojení modulu je zde:
Modul relé

Ahoj. Díky za radu. Pokusím se to večer nasimulovat. Jen jedna informace, kterou jsem pravděpodobně nevysvětlil úplně. GPS je domontovaná do staršího traktoru a je to jiný výrobce než výrobce traktoru. Má vlastní napájení přímo z baterky a nějaký vnitřní hardware, kterým si upravuje a distibuuje napětí ve svém vlastním okruhu a kabeláži. Umožňuje ale připojit tlačítko na jednom konektoru tak, že se vezme z jednoho pinu na tom konektoru existující napětí +5V (to vedu standardně v té kabeláži do předního senzoru natočení kol jako napájení). Těchto +5V se má poslat na jiný pin v tom konektoru s označením signál přes tlačítko(spínač) tak, že +5V do pinu signál trvale proudí a při krátkém přerušení (zmáčknutí tlačítka) GPS registruje povel k sepnutí, nebo zastavení autopilota. Stačí krátké přerušení, nemusí se tlačítko držet.
A nyní tlačítko. Tlačítko, které potřebuji použít je originál od traktoru a sedí do prázdné pozice na loketní opěře a ergonomicky vyhovuje pozicí krásně na dosah pro mojí ruku. Kdybych použil jakékoliv jiné talčítk, tak nebude sedět do loketní opěry traktoru a budu na něj muset udělat držák mimo nebo vrtat do loketky atd… Toto tlačítko nemá s GPS a jejím výrobcem nic společného. Jen ho potřebuji(preferuji) použít z výše uvedených důvodů. Tlačítko je určeno v loketní opěře na připojení do řídící jednotky a pravděpodobně je originálně určeno ke spínání logických nul a jedniček na malých napětích a mikroampérách. Když ho změřím na odpor, tak ukazuje jak jsem psal 100Kohm v nezmáčknutém stavu a 500ohm ve zmáčknutém stavu. Ten odpor 100K je tam asi kvůli diagnostice a údajně si traktor hlídá (v případě originálního použití na nějakou funkci traktoru) jestli tam tlačítko je a funguje správně. Podle technika, když řídící jednotka rozpozná rozdíl v odporu na nesepnutém nebo sepnutém stavu tak dokáže vyhlásit poruchu. Jedná se tlačítka, která mohou za určitých okolností způsobit škodu poked se nechtěně sepnou. Je to asi jejich způsob zajištění bezpečnosti.
No a já potřebuji použít toto pošahané tlačítko tak, aby při zmáčknutí (přechod z 100K na 500ohm) přerušilo +5V do pinu signál. Jediné řešení mě napadlo pomocí relé, které bude po sepnutí přerušovat těch 5V do sig. Samotné relé mi nefungovalo, protože tlačítko neprotáhne proud na sepnutí relé. Použil jsem víše uvedený obvod z Drátku, ale tam se to sepnulo, ale nerozepnulo. Jak píšeš tak asi i přes ten odpor 100K projde proud, který to udrží sepnuté. Zařazením odporu 50K do série na signál od tlačítka se to podařilo vyřešit. Cvaká to a funguje. Rozdíl oproti zapojení, které jsi poslal z drátku (kterého jsem si já původně vevšiml že tam je ke stažení) je v tom, že já to zpouštím 0 (DC-) a né +12V (DC+). Nevím jestli by to mělo vliv, kdybch místo 0 posílal +12 na sig. na tom modulu. Nejsem elektrotechnicky tak na výši, ale napadlo mě jestli by šel postavit a vypočítat jednoduchý obvod, kde by relé pouštěl tranzistor. Našel jsem si nějaké jednoduché schéma, kde se počítá vstupní proud na tranzistor jako spínač (ca.3,5ma) a to by vycházelo zařadit rezistor před tranzistor 4K pokud bych počítal maximální dobýjecí napětí v traktoru 14V a nebo 3,5K pokud bych počítal standardní 12,5V napětí baterie. Ovšem do toho by se muselo počítat těch 500ohm co má tlačítko při sepnutí a je otázka jestli to rozepne pokud tam bude těch 100K (nezmáčknuté tlačítko). To je zase wall of text. Díky předem za radu. Milan

Ahoj. Díky. Pokusím se to vyrobit.

Udělal jsem tam chybu. Tak ještě jednou