Chtěl bych se zeptat na jednu věc.
Mám zařízení s následujícím zapojením a zatím jsem jej nenamontoval na své místo, protože při testech to dělalo neplechu a já nevím proč.
Připojení zařízení
Vstupy :
JP1 - 12V PIR čidlo
JP2 - komunikační vstupy k/od mcu
X3-1 - nulový
X3-2 - spínaná fáze z PIR čidla
X3-3 - spínaná fáze z tlačítka
Výstupy :
X2-3 - fáze pro světla
X1-1, X1-2, X2-1 a X2-2 jednotlivá světla.
Jde mi o tu vstupní část s optočleny.
Zatím z mcu posílám jen rozsvicování LED diod v závislosti na sepnutí jednotlivých vstupů. Testováno je zatím jenom na stole a chovalo se to následovně :
Když na svorku X3-1 připojím nulovací vodič, probliknou mi LEDky a občas cvakne nějaký relátko. Pokud místo nuly připojím fázi, tak jsou “poruchy” o něco silnější. V okamžiku, kdy na některý vstup přivedu napětí, tak se mi sice rozsvítí požadovaná LED dioda, ale k probliknutí druhé a svaknutí některého reláka dojde stejně. Dokonce mi to občas i restartovalo mcu. Chová se to stejně i v případě, že v patici není optočlen (jen se samozřejmě nerozsvítí žádná LEDka natrvalo). Původně byla vstupní část řešená pomocí 230V relátek, tak jsem si myslel, že se z cívky indukuje při připojení nějaký impulz, proto jsem to předělal na optočleny.
Pokud vstup nezapojím a výstupy optočlenů spínám ručně (propojím piny na patici), můžu si dělat co chci a šlape to naprosto pohodově. Mám jiné zařízení, kde jsem snímání stavu vypínače dělal právě s těmi relátky, které jsem použil i tady a tam to šlape bez problémů.
Podmínky zapojení byly následující : K napájení mcu a modulu byl použit zdroj z PC, vstup jsem připojoval do stejné zásuvky, ve které byl připojen mcu. Mohlo mít na funkci vliv to, že byl modul napájen z PC zdroje a ne z klasického trafa ? V předchozím zařízení, které jsem stavěl a funguje, je použito klasické trafíčko.
Ještě malá poznámka : Prosím, nepište mi, abych osadil 12V PIR čidlo místo 220V a tlačítko taky. Kdyby to šlo, tak bych to udělal a nelámal si hlavu s 220V vstupem …
administrator: přesunuto z “Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů”
administrator: přejmenováno z “Snímání 220V vstupu.”