Šikovný průvodce 16F84

Pro všechny kdo ještě vzpomenou na starý dobrý PIC16F84, na mě Google vysypal hezký popis tohoto procesoru a jeho obsluhy. Věřím, že hlavně začátečníci si polabuží a guru osvěží staré vzpomínky. Jsou tu polopaticky vysvětleny základy HW i SW k 16FXX řadě. Popis se prolíná i novými PIC.
The Eejit’s Guide to the PIC Microcontroller.pdf (679 KB)

Doufám že ne, začátečníkům se dneska spíš obecně doporučuje labužit aspoň nad osmnáctkovou řadou (nebo jít rovnou do 16-bit MCU = PIC24 a dsPIC33). Např. PIC18F14K22 by na začátek mohl stačit (dost paměti, jádro optimalizované pro C, USART, SPI/I2C, 3x 16bit časovač atd.), ale spíš bych šel ještě výš a volil aspoň něco “s víc nožičkama”, oni ty I/O piny později poměrně rychle docházejí. Z 16-bit třeba PIC24F08KA101, obojí se dělá v DIP20 pouzdru, 16-bit je ovšem na 3.3V… Ceny těchto novějších MCU se pohybují okolo 60,- Kč, což je takřka polovina nebo i méně než starší typy. Pokud by někdo trval na “šestnáctkách”, tak aspoň PIC16F1937 (ten má v DIPu čtyřicet nožek; umí přímo budit segmentový LCD).

pokus.omyl: Hlavně PIC16F1xxx má vylepšený jádro oproti klasické 16F řadě a o poznání líp se s tím pracuje.

Určitě jsem čekal, že ďobnu do vosího hnízda, ale tady vůbez nejde o 84, ale o vysvětlení základů, které jsou tu přehledně a názorně zpracovány. Principy kompatibility platí stále dál. Jinak v těch poznámkách pravdu máte a mě hlavně nešlo o konkrétní procesor a to jste jistě (ne)pochopili. :smiley: :smiley: