Online update zařízeni - uživatel si sám přeprogramuje MCU

Preji hezky den.
Napadlo mne, ze by bylo hezke, kdyby slo moje zarizeni/aplikace nejakym zpusobem updatovat.
Predstavoval bych si to asi takto:
Vystavil bych na web soubor .hex, uzivatel by si ho stahl a nejakym zpusobem by ho dostal do zarizeni.
Co musi moje zarizeni obsahovat aby to slo bez nejakeho externiho programatoru?
Asi FT232 k propojeni primo s pocitacem, nejaky maly programek v pocitaci , ktery by s tim FT232 komunikoval a nejak vymyslet prepis v pameti uC.
Jak udelat aby program po zapnuti napajeni napr. 5 sekund cekal, jestli neprobiha update a potom zacal pracovat?
Neco jsem slysel o bootloaderu ale uvital bych nejaky navod primo pro tento pripad, nebo odkazy napr. Kdyz pouzijes neco z tohodle odkazu a neco z jineho asi to bude fungovat.
Pri hledani jsem narazil na tohleto
sites.google.com/site/shaoziyang/Home/avr/avr-universal-bootloadere
Vypada to docela perpektivne, ale bez rady se bojim zacit na tom delat…

Diky moc.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Online update zarizeni"

přesně, je nutný bootolader

V tomto programatore sa tiež používa bootloader na update firmwaru … skus poštudovať.

web.quick.cz/ruckl/biprog/biprog.html

Ahoj.
JJ tento programator jsem si postavil a funguje, nicmene jsem si nedokazal predstavit jak to vlastne funguje.
Udelal jsem si tedy externe napajene FT232, zkusil jsem nejdrive rozchodit RS232 komunikaci na 38400. Kdyz mi to fungovalo zacal jsem experimentovat s tim boodloaderem co jsem uvedl.
Po par experimentech uz mi to funguje :slight_smile:
Navod je jako pro blbe, ale je to opravdu jednoduche…