Když jsem s Microchipem a PIC začínal, tak jsem si koupil programátor Piccolo od firmy ASIX. Udělal jsem moc dobře, protože jsem nemusel řešit problémy špatné funkce programátoru ve chvílích, kdy jsem stejně nevěděl, z které do které. Je hodně dobrý, včetně software UP a pomohl mi ve chvílích, kdy i ICD2 mělo problémy. Později jsem si kvůli debuggingu vyrobil sériový klon ICD2. Mám ho také, ale při debuggingu mi vadila nízká rychlost a tak jsem vyrobil USB ICD2 klon. Používám ho dodnes. Výroba programátoru sice není věc pro začátečníka, na druhé straně koupě hotového může být docela velkou investicí. A proto vlastně píšu toto povídání. V současné době se jeví jako cenově absolutně nejdostupnější PicKit2 přímo od Microchipu.
Pokusím se vyjmenovat některé jeho přednosti:
-
Nejlacinější programátor splňující specifikace na trhu
-
Podpora poměrně široké škály procesorů PIC, která se stále rozšiřuje
-
Sympatická možnost využití jako Logic Tool nebo malý tříkanálový logický analyzer
-
Funkce PROGRAMMER-TO-GO
-
Možnost současného připojení několika jednotek k PC
-
Plná slučitelnost s MPLAB IDE prostředím
-
Podobně jako u ICD2 možnost debuggingu PIC v reálném čase
-
Funkce UART TOOL, V/V RS232 terminál s logickými úrovněmi
Dá se říct, že PicKit2 v některých možnostech už překonává ICD2.
A závěr? Když jsem zjistil, že se PicKit2 dá koupit za 550Kč + cca 100Kč poštovné, tak jsme si jich s kamarádem hned pár objednali. Třešničkou na dortu toho všeho je skutečnost, že součástí PICkit 2 Starter Kit v této ceně je i pěkná experimentální destička s PIC 16F690. Pro tuto destičku existuje i kurz programování.s ukázkami. Je to velmi výhodná koupě, přestože procesor 16F690 není sám o sobě degugovatelný! Musím konstatovat, že pro začatek asi těžko najít něco lepšího.
Odkaz na prodejce za rozumnou cenu:
http://www.tme.eu/cz/katalog/?&search=pickit+2&page=1#search%3Dpickit+2%26page%3D1
27.12.2008 V současné době je cena cca 1000Kč + 100Kč poštovného.