Zdravím , máme problémy s naprogramováním atmegy8 přes icsp.
Používáme Presto programátor. Atmega 128 normálně naprogramuji přes PORTE1, PORTE2 - neboli RX, Tx. ALe u tý atmegy 8 se využívá nejspíše SPI piny, zkusil jsem i I2C a i přes piny Rx a Tx to nejde- programátor píše, že nedokázal zjistit protection součástky. Programujeme přímo jenom na konektoru icsp- nic jiného připojeného není. Děje se nám to takhle u dvou Atmeg - víc jich nemáme.
Nevěděl by někdo v čem by mohla být chyba, popř. napsat jaké piny jsou odzkoušené pro icsp a jestli se mají použít najaké přídavné pull up. U atmega128 odpory nepoužívám.
Nazdar.Ja pripájam len tieto piny,a funguje to.Žiadne Pull up alebo Pull down odpori.Pripojenie ATMEGA 8 k Prestu: 1=VPP, 7=VDD/+/, 8=GND/-/, 17=MOSI, 18=MISO, 19=SCK.Ešte pripájam obr.nastavenia poistiek pri ICSP programovaní. Nastavenie poistiek.jpg (845 KB)
Vo vsetkych “normalnych” ATmegach sa na programovanie pouzivaju SPI piny. Pokial viem tak iba na ATmega128 na to zabrali RX a TX, za co by som niekomu dobre vypucoval zaludok. Dobra zhovadilost vacsinou braniaca vyuzivat UART pocas ladenia systemom “zisti/preprogramuj”. JTAG tiez nie vzdy vyhovuje, takze akurat to SPI sa javi ako idealne, bez zasahu do udajov pre IO pripojene prave na toto SPI, kedze v case programovania maju /CS v log.1.
zdravím , tak jsem to zkusil s těmi pojistkami a stejný výsledek.
jsou to atmegy z gme, není možné, že by byly špatný třeba ? i když to je blbost. 3tí atmega mi už takhle nejde.
posílám fotky. snad někdo poradí