Miesto toho draheho maxima skus SAA1064. Je sice iba na 4 segmenty, ale za patinovu cenu. Mozes si riadit aj jas. Na prepojenie riadenia stacia 2piny.
Je jedno, ci riadis LED so spolocnou K, alebo spolocnou A.
cely problem “presaku” nie je v LED, ale v v ovladani spinacich tranzistorov.
Ak si zopol LED A a potom zapinas LED B, musis zabezpecit co najrychlejsie zavretie tranzistora pre LED A, aby nove nastavenie pre LED B na segmentoch nestihlo rozsvietit este aj segmenty na na LED A. Tym vznika presah.
Ta mrtva doba je len a len na to, aby sa tranzistor pre LED A stihol zavriet.
Urcite sa nejakej tej mrtvej dobe nevyhnes, lebo nedokazes zavriet tranzistor v nekonencne kratkom case.
Mozes ju vsak skratit na pripustnu dobu, aby stacilo:
-
vypni tranzistor pre LED A,
-
vypni vsetky segmenty,
-
priprav novu hodnotu stavov segmentov pre LED B
-
(nejake primerane male mnozstvo “nop”, alebo niecoho podobneho podla praktickej potreby, mozno ze sa bude dat aj vynechat)
-
zapni tranzistor pre LED B,
-
nastav novu hodnotu pre segmenty LED B
Pomale zavretie tranzistora sposobuju:
- parazitne kapacity na doske medzi BE, v ktorych sa nahromadil naboj, ktory aj po odpojeni napatia z bazy dalej drzi tranzistor otvoreny az do vycerpania napoja
riesenie:
relativne vysoky bazovy prud. To znamena, ze ak ma tranzistor zosilnovaci cinitel beta (h21e) napr. 100 a potrebujem segmenty budet prudom maximalne 5mA, to znamena, ze v najhorosom pripade bude pretekat cez spinaci tranzistor 8x5=40mA navrhnut taky odpor do bazy, aby bazovy prud nebol len 0.4mA (pre (5V - 0.7V)/0.4mA = 10kohm), co by na 40mA stacilo, ale napriklad 5mA ( (5-0.7)/5mA = 820ohm)
odpor medzi B a E. Rychlejsie sa vybiju parazitne kapacity a tranzistor je “bezpecnejsie” uzavrety. Znizi sa tym zosilnovaci cinitel.
- saturacia prechodu BE velkym prudom cez B. Vacsi prud do bazy sposobi saturovanie prechodu a tym zpomalenie uzavretia tranzistora pocas odcerpavania tohto naboja.
riesenie:
odpor medzi B a E - uz bolo spomenute
antisaturacna dioda. - anoda priamo na bazu tranzistora (pre NPN) a katoda na kolektor tranzistora. Pri PNP samozrejme naopak.
Pri spinani 7segmentovky bude asi jedno, ci sa spina bipolarnym tranzistorom, alebo FETom. FET bude citlivejsi na parazitne kapacity.
Bipolarny tranzistor pri otovoreni ma ubytok EC cca 0.2-4V v zavislosti od pretekajuceho prudu (BC337 0.7V pri 0.5A, BD245 4V pri 10A).
Pre 0.5A je vykonova strata 0.7*0.5=0.35W
Pre 10A je strata 40W.
Ak by sa pre spinanie pouzil FET s odporom v otvorenom stave 0.05ohm (napr. IRF7341 v spinacom rezime), potom by pri prude 10A bol vykonova strata 5W, co je velky rozdiel oproti 40W na bipolare. Tam ma zmysel pouzit FET. Netreba zabudat, ze male FET tranzistory maju relativne vysoky odpor (3-6ohm)
Pouzitie malych FETov je dobre vsade tam, kde oproti bipolarom vacsi ubytok nevadi a zaroven treba zabranit, aby sa do ovladacej strany zamiesal bazovy prud zo spinacieho tranzistora. Asi by som ich do spinania 7segmentoviek nedaval, lebo tie FETy co by za to stali, by boli v porovnani s rovnako vhodnymi bipolarmi znacne drahsie.
Co sa jasu tyka:
Mozno som nejak zle videl, ale na scheme nie je prud cez segment NICIM obmedzeny. Takze prud sa zacne obmedzovat zdrojom, co okrem toho ze nie je zdrave pre tie segmenty moze viest roznemu jasu pri rozsvieteni rozneho poctu segmentov, alebo malym prudom do bazy trazistorov pre jednotlive segmenty - to potom bude este naviac zavisle aj od teploty.
Do serie so segmentami TREBA dat odpory, uz len preto, ze segmenty nesvietia rovnako , ked na ne das aj “bezpecnu” velkost napatia. Svietivost segmentov treba riadit PRUDOM, nie napatim.
Velkost odporu treba zvolit priblizne nasledovne: najdi hodnotu odporu v statickom rezime, aby segment primerane svietil. Tuto hodnotu podel casovym podielom dlzky rozsvietenia segmentu k celkovemu casu (priblizne, ak je segmentov 8, potom osmimi). Tak dostanes hodnotu odporu. desatinne bodky pri velkych segmentoch su tvorene mensim poctom diod, tam bude musiet byt odpor vacsi ako pri inych segmentoch.
Ak sa ti menenil jas LED pri zmensovani odporu a zaroven sa nemenil jas pri rozsvieteni rozneho poctu segmentov, znamena to len tolko, ze si mal nastaveny maly bazovy prud do segmentoveho tranzistora. Ten ti potom robil “nahradny” odpor. Treba si uvedomit, ze bipolarny tranzistor je prudovy zdroj riadeny prudom. Ak das do bazy maly prud, cez kolektor neposuti prud vacsi ako zodpovedajuci bazovemu prudu a aktualnemu zosilnovaciemu cinitelu v danom pracovnom bode. Preto aj tranzistory v segmentoch bud relativne vyssim prudom a velkost prudu cez segment reguluj odporom. Pri SAA1064 sa o tuto cast starat nemusis, otazne je, ci ta vysledny prud cca 12mA uspokoli.
Ak sa ti menil jas LED pri roznom pocte segmentov plati to co som napisal vyssie, ale pre tranzistor spinajuci cely segment.
Snad ti moje rady trochu pomozu, daj vediet.
Martin