Modifikace datového USB kabelu aby nenabíjel mobil

Téma mě zaujalo. Rozhodl jsem se trochu experimentovat a vyzkoušet různá zapojení. Pro tyto experimenty jsem přestřihl prodlužovací kabel USB (USB A samec - USB A samice) a na přestřižené konce jsem napájel piny vhodné do nepájivého kontaktního pole, na němž jsem zkoušel jednotlivá zapojení. Testy a měření jsem prováděl na HTC Touch HD2 (Leo). Měření proudu při nabíjení jsem prováděl při zapnutém zařízení, při aktivním připojení k UMTS a při nabytí akumulátoru na 1%.

Zapojení konektoru pro nabíjení:

• Kabel je připojen na stejnosměrné napětí 5V, DATA+ a DATA- nejsou zkratované - odběr 0,45A, pokud je zapnutá volba “When device is turned on, do not charge the battery when connected to the PC.” / “Je-li zařízení zapnuté, během připojení k počítači nenabíjejte jeho baterii.”, tak nabíjení nefunguje
  • Kabel je připojen na stejnosměrné napětí 5V, DATA+ a DATA- jsou zkratované - odběr 0,55A, čekal jsem více, ale výsledek je zkreslen tím, že akumulátor je na vyhození.

Zapojení kabelu pro zajištění datové komunikace bez nabíjení:

• Vodič +5V je přerušen - po připojení zařízení k PC se nic neděje (zařízení není připojeno, kabel je rozpojen)
  • Na vodič +5V je připojena usměrňovací dioda v propustném směru (pro snížení napětí) - datová komunikace a nabíjení funguje (klasický stav při neupraveném kabelu)
  • Na vodič +5V jsou připojeny dvě usměrňovací diody v propustném směru (pro větší snížení napětí) - po připojení zařízení k PC se nic neděje (zařízení není připojeno, kabel je rozpojen)
  • Na vodič +5V je připojen rezistor 1k - datová komunikace a nabíjení funguje (klasický stav při neupraveném kabelu)
  • Na vodič +5V je připojen rezistor 4k7 - po připojení zařízení k PC se nic neděje (zařízení není připojeno, kabel je rozpojen)
  • Vodič +5V je přerušen, k vodiči DATA- je přes rezistor 10k připojen vodič +5V - PC hlásí “USB Device Not Recognized” / “Zařízení USB nebylo rozpoznáno”

Výsledek mě mrzí, pokud by existoval způsob hardwarového zamezení nabíjení, pravděpodobně bych zapojení sestavil i pro sebe. Možná bych zapojení trochu vylepšil a zajistil externí napájení USB, díky čemuž by se zařízení po odpojení synchronizačního kabelu nadále a bez přerušení nabíjelo.

To je tak, když člověk střídá zařízení jako ponožky :wink:. Vidím, že máme stejnou zálibu / lásku k Windows Mobile. Tedy já jí alespoň měl od doby Pocket PC 2000 do doby příchodu kapacitních displejů a příšerného Windows Phone 7, ke kterému již rozhodně nepůjdu.