Stavím si svítilnu a plánuju tam použít na její řízení ATmegu. S programováním procesorů nemám skoro žádné zkušenosti. Navíc jsem strojař. Elektrice a elektronice trocu rozumím, ale nějak extra slavný to není.
část řešní jsem nalezl v tomto vláknu, avšak ne již přímo jak to zapojit.
Chtěl bych měřit přes AD převodníky napětí jednotlivých článků v 6 článkovém modelářském akupacku. To jak funguje AD převodník, jsem vcelku pochopil. Nevím však, jak bych měl měřit jednotlivé články, když tento mikroprocesor chci napájet z měřeného akumulátoru. Uvažuju o tom, že řídící obvody by mohly mít vlastní napájení. Asi by to bylo řešení, ale nelíbí se mě to, jelikož to už tak složitou konstrukci svítilny dál zkomplikuje.
Přiložené schema je značně zjednodušený. Podle mě by to nejspíš takto asi nefungovalo. Pokud by to náhodou fungovalo, tak by fungoval nejspodnější AD převodník a další by ukazovaly max hodnotu, jeikož napětí by bylo vyšší jak referenční.
P.S. Také jsem nikde v datasheetu ATmega48 nenašel, kde by se psalo o maximálním možným referenčním napětí. Nevím také, zda vůbec může být vyšší, jak napájecí pro mikroprocesor.
Ahoj.
Prosim upresnit, co chces na svitilne ridit. Nabijeni?
Maximalni referencni napeti = maximalni napajeci napeti = 5,5V.
Pokud potrebujes merit vice nez 5V pouziva se na to delic.
Vzhledem k tomu, ze teprve stavis programator, nejdrive bych vyzkousel blikani LED a podobne a az potom se poustel do nejake svitilny. Neni to vubec trivialní, pocitam, ze budes potrebovat i nejake tranzistory apod okolo.
Tohle zapojení bych chtěl použít na hlídání napětí jednotlivých lipol článků (3,7V), aby se nemohly vybít pod bezpečnou mez. Nabíjet je chci externí nabíječkou. Celá svítilna pojede na 2ks 6 článkouvý lipol akupacků jenž mají nominálních 22,2V/5Ah.
Mám ještě nějaký čas (jsem momentálně marod) si rozmyslet, zda programátor postavit nebo ho koupit. Začínám zvažovat o tom, zda že ho možná bude jednodušší koupit, než hledat zda je chyba v programu či programátoru.
Svoje první blikání ledkou jsem si už odbyl u kamaráda, jenž mě rozmluvil velký kombajn z logických obvodů a navrtal mě do Atmelu. Jak mě dovolil napsat krátký prográmek na blikání ledkou, jenž mě u sebe nahrál a moh jsem si ho pak vyzkoušet, tak jsem se rozhodl pro Atmel. Avšak sám bez přímé pomoci jsem nic ještě nedělal. Kamarád jede za pár dní do USA, takže mě do toho uvrtal a vzápětí v tom nechal plavat.
Ale stejně si chci nejdřív pohrát a zjistit co a jak. První bude samozřejmě obligátní blikání ledkou, pak uvažuji o ad převodníku, displeji a pwm. Až když nabudu dojmu, že to zvládám, tak si koupím finálního ATmega 1280. Do té doby si hodlám hrát s AtMega 48.
Je mě jasný, že moje plány použít ATmega1280 jsou pro začátečníka megalomanský, ale pokud zvládnu tu ATmega48, tak se do toho chci přesto pustit. Bude to imho víceméně totéž, jen v rozsáhlejším měřítku. Navíc v Basicu jsem dělával na 8bitu rozsáhlý programy a proto jsem zvolil Basicom.
Finální program pro svítilnu bude pravděpodobně hodně rozsáhlý a tak hrozí, že se nevejdu do 4kb kódu jímž je demoverze omezená. Pak budu muset vyřešit otázku, zda si pořídit plný Basicom a nebo použít víc Atmelů.