Ahojte,
pri jednej aplikácii som uvazoval, ze ake maximalne napatie sa moze objavit na pine ADC MCU? Podla datasheetu je to 0 - 5 V, ale co ak si zvolim referenciu 2,5 V napriklad? potom maximalne napatie co sa objavi na ADC MCU je 2,5V alebo je to tych 5 V. Je mi janse ze precitana hodnota adc bude 255… ale ide mi o to, ci taketo “vyssie napatie” nemoze sposobit znicenie mikrokontrolera pri tej danej referencii.
Plati max Ucc podla datasheetu bez ohladu na referenciu. Referencia sluzi na porovnanie vstupneho napatia s nou. Ta sa teda svojim navolenim nema fyzicky priamo nic spolocne so vstupnym pinom mcu.
Pokud se nepletu, tak jen referenční napětí nesmí být vyšší než aktuálně používané Vcc.
To se pleteš. KAŽDÝ pin má v DS stanoveno maximální povolené napětí (kapitola Absolute Maximum Ratings), které většinou činí Vcc + 0.5V.
Pan anonymní má pravdu (až na detail, že reference bývá často routována ven - což ovšem vždy neplatí - za účelem blokace, tudíž s 1 pinem něco společného mívá ).
Aj ked je referencia routovana von, tak rozhodne nie cez vstupny pin AD. Takze hodnota Uref nema principialne nic spolocne s maximalnou hodnotou na AD vstupe.
Takže neplatí, že Uref = napětí na AD převodníku = 1023?
Funguje to takhle.
Na pin Uref das treba zenerku na 3 Volty.
Na pin ADC0 muzes privest napeti 0-5V.
Pro napeti 5V bude hodnota 1023
Pro napeti 3V bude hodnota 1023
Pro napeti 1.5V bude hodnota polovicni
Pro napeti 0V bude hodnota 0.
Aha takhle. Takže na Uref můžu dát cokoliv do snese daný Atmel, ale cokoliv od Uref výše bude 1023.
pri 10b prevode hej inak 8b 255 a podobne
Tak to je vcelku logický - když napětí Uref je stejné nebo vyšší než Ucc, tak číselně je napětí maximální, ať je jaké je.
tak to ani nahodou!
Uref nema co byt vacsie ako Ucc. Hrozi poskodenie mcu z uz skor popisanych dovodov.
Takže Uref nesmí být vyšší jak Ucc, ale na AD převodníku může být větší až o 0,5V, dle ds danýho mcu.
Umax na Uref moze byt maximalne presne take ako Umax na inych pinoch.
To snad vyplyva z datasheetu.
Ak je vsak Uref vyssie ako Ucc, uz sa jeho hodnota nijako neprejavuje na zmene rozlisenia AD prevodnika, lebo uz sa zacina otvarat ochranna dioda a linearita a stabilita je jednoducho v cudu.
Já jsem teď ale nemluvil o Uref, ale o napětí na pinu AD převodníku.
To co plati o vstupe AD, to plati aj o vstupe Uref.
Takže piityy nemá pravdu?
Piity ma urcite pravdu vo veciach ktore tvrdi a su pravdive. Ak Piityy o niecom netvrdi pravdu, tak potom asi pravdu mat nebude. Z toho vyplyva, ze Piityy bude mat pravdu viac menej, respektive menej viac.
Tak jsem z toho celý zmatený. Ty tvrdíš, že napětí AD převodníku nesmí přesáhnout Ucc, Pitty tvrdí, že může dle ds až o 0,5V. To bych pochopil s tím, že jeden se mýlí. Ale to že tvrdíš, že má pravdu, to už se vymyká mému chápání.
- To ja som zmeteny ze si necital moje prispevky
15 leden 2012, 19:48
15 leden 2012, 17:25
na co to sem pisem? Neviem
- nikdy som netvrdil, ze Piityy nema pravdu ak ju ma.
Ja nevim, co tu porad resis. Jedinym pohleden do datasheetu zjistis to co tu takovou dobu zjistujes. Neprohlizel jsem vsechny AVR, ale ty DS co mam stazeny, tam je to vsude stejne.
AVCC Analog Supply Voltage min. VCC-0.3, max. VCC+0.3
Notes:
Minimum for AVCC is 2.7V
Maximum for AVCC is 5.5V
VREF Reference Voltage min. 2.0 V, max. AVCC
Vin Input Voltage min. GND, max. VREF