Domácí síť mikrokontrolérů pro indikaci, regulaci a ovládání

Problem to neni, ale financne narocny, a pokud se nedej boze neco stane (uraz,pozar) tak bude mit dotycnej smulu

no to jo to máš pravdu …ale podle mě budeš jednotlivé věci spínat relátkama…jako jsou světla a nebo zásuvka…nemyslím si že by to musel být až takovej problém … pokud se v tom trošku vyznáš ,trošku v elektrice tak to bude ok …potom by ti leda zůstane jediná varianta aby si to koupil od Moelleru nebo abb a měl na to papír že to je něčí dítě…to by si nic neriskoval , jak říkáš :slight_smile:,samoděl je vždy trošilinku riziko …ale já se toho vůbec nebojím …nejní čeho

a finančně náročný … to nejni zase tak hrozný …budeš mít něco co jinej má za hrozně velký prachy a bude to frajeřina a bezstarostný chod věcí po domě :slight_smile:…kolik myslíš že do toho vrazíš ? když to bude samej PIC ?+ nějaké pomocně součástky jako relé a nějaké korunové součástky … popřípadě nějakej pc server … neboj zas toho tolik nebude…nezrujnuje tě to :slight_smile:

No, kamarade, resit cenu par desitek metru kabelu. S takovou bych se do stavby domku nepoustel. :sunglasses:

To máš pravdu. Já tady nechci psát romány a když ten příspěvek zestručňuji, tak mi sem tam něco vypadne. Takže cena kabelu navíc není problém, jen o trošku víc zbytečné práce. Co je finančně horší jsou vypínače (cca 50 kusů), i když koupím ty nejlevnější, tak vyhodím nějakou tu tisícovku (bohužel nemám v okolí nikoho, kdo by si syslil staré vypínače).

A pak zase ta práce přehodit je za spínače…

Nicméně toto je dost off-topic, tak bych to už neřešil a vrátil se k tématu vlákna.

Poslys, a jak budes fungovat, kdyz budes chtit rozsvitit? To samo pozna kde jsi a bude svitit kde ja potreba? Nejak jsem to prehlidnul.

No ono je rozdíl mezi tímto a tímto (ne že bych chtěl použít zrovna tyhle - to je jen na ukázku), v prvním případě jde o vypínač/přepínač a ve druhém spínač.

Teoreticky bych sice mohl rovnou osadit spínače, pak bych ale musel v rozvaděči pro funkci bez mé elektroniky použít impulsní relé…

Aaaaha, uz je mi to jasne. Diky.

jj to musím taky nějak elegantně vyřešit :slight_smile: …ale myslím si že to snad nebude tak hrozné …já jich určo nebudu tolik potřebovat .

tet sem cirou nahodou narazil na system inteligentni elektroinstalace , zajimavy , a obzvlast zajimavy je “SH vzorová kalkulace” (sekce vzorova instalace)
si to nech udelat od nich :wink: , to byla vazne blba sranda

odkaz SmartHouse

list.hw.cz/pipermail/hw-list/200 … 41412.html
list.hw.cz/pipermail/hw-list/200 … 37028.html

pandatron.cz/?forum&elektronika& … &fs=8&se=1
http://forum.mcontrollers.com/t/domaci-sit-mikrokontroleru-pro-indikaci-regulaci-a-ovladani/1184/1

Toto jsou některé z českých diskuzí o domácí automatizaci, které jsem kdy sledoval. Stovky příspěvků a nápadů, mnoho nadšených “bastlířů”, kteří by rádi pracovali na společném projektu domácí automatizace. Výsledek? Nic.
Na otázku “Proč?” bych napsal svůj názor: otevřený systém = všichni čekají “až to někdo udělá” a “já se pak svezu”, takže v důsledku nedělal nikdo nic.

Podle mě je nevyužít potenciálu těchto bastlířů škoda, a tak jsem uvažoval, jak je do projektu domácí automatizace aktivně zapojit. Výsledkem je web(diskuzní fórum) automatizace.poi.cz

O co ve stručnosti jde? Fórum je rozděleno na dvě části - veřejná část a část pro členy projektu. Zdrojové kódy, schémata a DPS modulů domácí automatizace jsou jen v části pro členy. Nejedná se tedy o otevřený projekt, ale o uzavřený projekt pro členy. A jak se stát členem? No jednoduše, pokud vytvoříte modul domácí automatizace, který zatím chybí!

Aby byly moduly různých členů navzájem kompatibilní tak jsou stanoveny dvě striktní pravidla: sběrnice RS485 a komunikační protokol SPINEL. Máte-li zájem pracovat na jiné sběrnici či protokolu, tak tento projekt není bohužel pro vás!

Není určena procesorová platforma modulů, ale je vyžadováno použít běžně dostupných procesorů, který nemají špatný poměr cena/výkon. Programovací jazyky (zatím) pouze assembler a céčko.

Co je chybějící modul? Například v situaci, kdy je hotov senzor teploty s PIC16F psaném v assembleru, je za chybějící modul považován senzor teploty s Atmegou i modul s PIC18F psaném v céčku.

Pokud by v budoucnu (za několik let) byly už “všechny možné moduly” vymyšlené, tak je samozřejmě i možné projekt otevřít všem.

Více info najdete na webu automatizace.poi.cz (pokud bude dostatečný zájem, tak fórum převedu na vlastní doménu). Napište, jaký máte na toto názor buď tam nebo sem, děkuji.

Zdravím.
Riešim niečo na ten spôsob ako je názov témy.Chcem sa opýtať či je možné na sériový COM port PC paralelne “navešať” približne 15 mikrokontrolérov z implementovaným usart komunikačným kanálom.Samozrejme k COM portu prispôsobené MAX-om 232.Vzdialenosti medzi jednotlivými perifériami budú cca 5m.Samotný firmware pre PIC-ká nie je problém,akurát zapojenie a spôsob komunikácie medzi nimi a PC.V reáli bude PC vysielať adres.byte a PIC ktorého “adresa” bude zhodná nastaví svoje výstupy podľa ďalšieho byte ktorý prijme už len on.Alebo si PC zoskenuje stav jeho výstupov.To je ale už vec programu ktorý pobeží na PC a obslužného prog. v PIC.Ináč povedané PIC-ká budú aj prímať a aj vysielať.Vopred vďaka za radu.
Relatko.

fyzicky na RS232 lze zavěsit pouze dvě zařízení …

Ono všechno jde když se chce. Stačí pár diod a odpor. TX maxe rozvedeš na všechny RX mcu. Mezi RX maxe a napájení dáš odpor a diody ke všem mcu tak, aby byly otevřené, když mcu vysílá “0”. Bude to ovšem značně neodolné proti rušení a nespolehlivé.
To je ten 485 driver (±30Kč), který tyhle problémy řeší a přenos má na takovéto úlohy přizpůsoben, skutečně tak finančně neúnosný?

Máte niekto overené zapojenie prevodníka z RS232 na RS485 napríklad z LTC485 alebo z 75176?
Relatko
rs232_485_cir.gif

Osobně to vyzkoušené nemám, ale mělo by to chodit. Problém může být, že program v PC musí řídit RTS signál. Pokud si ho píšeš sám, tak to snadno zařídíš, v opačné případě by mělo jít to zapojení upravit na automatický řízení driveru.

Princip je v tom, že když se nevysílá, driver je vypnutý, na lince je “1”, kterou tam drží odpory 1k2 na odporu 120R. To je zajištěno rozdílem >200mV. Mimochodem ty 1k2 bych zmenšil(680R - 1k) - 200mV sice udržej, ale jen tak tak. Když tedy vysíláš “0”, driver musí být zapnutý, při “1” nikoli. Má to nevýhodu v tom, že když netáhneš “1” při vysílání driverem, má delší náběžnou hranu. To se dá vyřešit zpožděným vypnutím driveru při přechodu z “0” do “1”.

Další řešení je si u PC mezi maxe a 485 driver dát nejlevnější procesor, který najdeš a co ti přijde z PC pošleš na 485 a naopak.

Chápu, že je vopruz řešit další hw, ale při velikosti sítě v desítkách metrů ti zkrátka nic jiného nezbyde. Navíc se to týká jen driveru u PC. U mcu není problém si příjem/vysílání řídit programově.

Zdravím.
Ak som to správne pochopil,tak pokiaľ na vývodoch drivera 2,3 budem mať log.jedna budem môcť vysielať.A ak log.nula tak prímať?
Relatko.

Přesně tak.
Je také možno si řídit každý pin zvlášť. Můžeš potom kontrolovat vyslaná data a detekovat tím kolizi. Většinou se ovšem síť používá jako master-slave nebo se právo vysílat předává a toto není nutné.

Driver ve tvém schématu mi přijde zbytečně drahý. Když dáš na TME vyhleda “rs485” a mrkneš na poslední stranu, jsou tam i pod 30Kč. Dále jsou k dispozici i galvanicky oddělené drivery, bez těch se snad ovšem obejdeš.
Teď mě tak napadá - hovoríš po slovensky, možná tam budete mít jinou nabídku :slight_smile:

Uvažoval někdo o bezdrátové komunikaci? Výhody doufám nemusím rozebírat…

Možné nevýhody:

Cena? Řešení od Microchipu nebo Hope Elecronics se pohybují od 100 do 150kč (při kusovém odběru)…ale kabely, montáž kabelů, převodníky na pořebné úrovně (třeba RS485) a konektory taky nejsou zadarmo…takže kabelové řešení může být ve výsledku mnohem dražší…

Složitost?: Vyšší, ale pouze do vytvoření komunikačního protokolu… ten zabere nějaký čas i u RS485 apod.

Menší datová propustnost? U nejlevnějších řešení (která jsem uváděl) je max. 128 až 256kbit/s (efektivně to bude méně, v závislosti na kvalitě komunikačního protokolu a vytížení sítě)…na přenos videa apod. málo, ale jinak asi dostačující…

Vidí někdo další “nevýhody”?

Napetie tam musis dotiahnut tak ci tak. A uz ten jeden vodic navyse… pre data res 2. Rusenie jak prasa a bude ho cim dalej viec impulzne zdroje pre LED, PC zdroje atd. Skoro vsetko cinske na 443Mhz