Nejako nerozumiem, ako hrozi pri zblbnuti elektroniky skrat baterie.
A uz obzvlast nie pri ideovom navrhu ktory som popisal. Preto posielam ideovu schemu.
-
zapnes kucikom zariadenie. Mcu dostane napatie , na odporovom delici R1 a R2 si zmeria napatie. Tym padom dokonca moze mcu indikovat pokles napatia baterie. To, ze existuje 5V a mcu moze zit sa dozvies prostrednictnom LED. MCU na zaklade pritomnosti napatia na delici zopne rele a zariadenie je napajane samopridrznym kontaktom. Spotreba rele je oproti hlavnemu spotrebicu zanedbatelna.
-
vypnes klucikom zariadenie. Na odporovom delici tvorenom R1 a R2 mcu zisti okamzity pokles napatia. Pod slovom okamzity rozumej do 10-100ms uplne v klude. Ak to mcu zisti, pozapisuje si mcu behom dalsich 10-100ms vsetko co kde ma a na konci odpoji rele. LED dioda zhasne a Ty vies, ze do dalsieho zapnutia ziadne zlyhanie elektroniky nemoze principialne viest k skratu baterie. Z praktickeho hladiska dojde k vypnutiu zariadenia okamzite - rozumej 20-200ms.
Nic z vyssie uvedenej cinnosti nie je potrebne riesit s vyuzitim prerusenia.
Inak schema zapojenia pre dve tlacitka (ZAP a VYP) sa vola dvojtlacitko so samopridrznym kontaktom. Velmi casto sa pouziva v priemysle a to pre zariadenia, kde je samostatne automaticke zapnutie zariadenia po vypadku napajania napriklad z bezpecnostnych dovodov nepripustne. Strata napajania vedie k odpadnutiu samopridrzneho kontaktu a po nabehu napajania sa stroj sam od seba nerozbehne. Znovu je potrebne stlacit tlacitko start.
Miesto rele sa da pouzit FET, ale ja osobne by som pouzil rele. Za uvahu by stal aj optofet. Ten splna vsetko potrebne co sa bezpecnosti tyka a spotreba bude nizsia ako u relatka. Napriklad G3VM-61A1
www.tme.eu/sk/Document/9dba5f421caf7385 … M-61A1.PDF
pri prude max. 3mA vie zopnut aj stredavych 500mA, je v puzdre DIL4 a stoji do 2EUR.
Toť vsjo
Daj vediet, ako si sa rozhodol problem riesit, moze to byt poucne pre dalsich.
P,S. Dioda D1 v scheme je zbytocna. Nakresli si tam miesto nej spoj.
zap_vyp_mcu.pdf (29 KB)