Časovač / Termostat - řízení terárií

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s aplikací AVR.
Mám několik terárií a chtěl bych v nich měřit teplotu a udržovat ji na nastavené hodnotě, s tím, že je rozdíl v denní a nační. Vybral jsem si ATMega8515, čtení teploty DS18B20, spínání zátěže (žárovka) přes relé.
Zobrazování údajů o teplotě na jednořádkovém displeji (zatím není vybraný).
Mohl by mi prosím někdo pomoc s návrhem obvodu a ujíštění že je můl polotovar zatím správně? Bohužel se v tomto moc nevyznám.
Děkuji
teplomer_ds18b20.rar (24.4 KB)

K cidlam nemas zapojeny pull-up rezistor. TEda mas tam “nieco”, ale to je nakreslene zle.
Nad 2k2 ani nechod. S vyssou hodontou mi to nikdy nefungovalo ani na 2cm vzdialenost.

tranzistory pri rele mas zle, V takomto usporiadani tam nemaju byt NPN ale PNP, medzi B a E (E ma byt na +5V) daj urcite aspon 10k odpor.

Tlacitka som nejako nepochopil, chyba mi dolna cast obrazku.

Ahoj.
Pro rozliseni denni a nocni doby je potreba tam udelat hodiny.
Interni oscilator ma rozptyl ±10% takze ten nemuzes pouzit.
Externi oscilator je lepsi, ale jeho frekvence zavisi na teplote. Ten pouzivam ja.
Jeste je moznost nainstalovat Real Time Clock chip, ktery je dle meho nejpresnejsi.

Jak podotknul Martin pro NPN tranzistor je nutne aby rele bylo na Kolektoru a ne na emitoru. Zamenu NPN za PNP bych nedoporucoval, bude obracena logika spinani.

Odpor bych dal tak 1-2k, pri tom jaky ten tranzistor ma HFE se mi 10k zda moc. Jeste jeden odpor 10k je potreba dat mezi bazi a zemi, aby se tranzistor spolehlive vypnul.
Jaky proud proteka rele pri sepnuti? Mozna jsou ty tranzistory predimenzovane a stacil by nejaky na 100mA?

No ved ja nepisem do bazy z riadiaceho pinu, ale medzi B a E, co je presne tych 10k ktore odporucas aj Ty.
Je jedno, ci NPN alebo PNP, medzi B a E je vhodne odpor dat vzdy. :slight_smile:

Jo jasne, jsem nejaky unaveny, myslel jsem ze pises o odporu pin/baze

Ahoj,
ok díky za rady zkusím překreslit a dám opět sem.