pustil sem se do Cčka pro PIC (MPLAB, HI-TECH C compiler) a podle jednich skrip taky z fora (od nějakého študenta, sou to skripta pro 32bit pic, pro základ a pochopení mi to dost pomohlo). Tak sem nějak podle toho napsal první program pro PIC 18F4685 na nějaký blikání ledek a to se i povedlo. ale mám trochu nejasnosti ještě
takže první dotaz: přerušení, když nastavim třebas přerušení od RBO, tak kam mě to skočí když to přerušení nastane? tam napíšu void INTERRUPT() a tam mě to vyskočí a pod to budu psát obsluhu?? jak pak rozdělim přerušení HIGH a LOW???
druhý dotaz: potřeboval bych trochu objasnit řádky
void main ()
void main (void)
int main ()
int main (void)
a podobně…
proč je je někde jen void main () a někde ještě v závorce void, a co vlastně znamená void a int v těchto případech???
omlouvám se za asi až moc začátečnický dotazy, ale nějak asi špatně hledám a nemůžu to vyzjistit dělám jen asembler, ale chtěl bych taky trochu pokročit i do C
administrator: přejmenováno z "C pro PIC, pár začátečnických dotazů"
Pokud opravdu zacinas s C tak bych doporucil nejprve prostudovat dotove typy… Myslim, ze v sekci download je jedna ucebnice jazyka C pro dsPIC33 pokud ne rad ti ji ulozim na soukromy FTP server ke stazeni ( doufam, ze to nebude autorovi vadit ).
a ted sem jí narychlo prohlídnul znova, a jestli sem to dobře pochopil tak to co je v závorce určuje typ parametru, v tom parametru se mi bude vracet hodnota z volané funkce. ale pořád nevim proč se před main někde píše void a někde int.
int fce (void)
{
unsigned int Z;
unsigned int x = 250;
unsigned int y = 250;
x+y = Z;
Z = 500;
return(Z);
}
int = 16-bitova hodnota!!!
kdyz je pred funkci nejaky datovy typ tak ho ta funkce vraci…
…v zavorce je s jakym parametrem ho volame ( treba void -> “NIC”) = procti si tu knihu jeste jednou!
void znamená prázdný - když je před názvem funkce, znamená to, že funkce po vykonání nic nevraci - když je v závorkách za funkcí - znamená to, že funkci nepředáváš žádná data (parametry) s kterými potom pracuje no a () je totéž co (void) - starší verze MPlab C18 ale házely varování, když jsi do těch závorek to void nenapsal
A rozdíl mezi void main () a int main (void) je v tom, že některý překladač chce, aby hlavní funkce vracela hodnotu - podle mně zbytečně - a některý zas ne.