AVR Studio - WinAVR - not in scope, ako zobraziť premennú?

zdravim. nainstaloval som si avrstudio aj s win awr pluginom a teraz skusam debugovat moj prvy jednoduchy program na blikanie ledky a narazil som na problem ze neviem ako si mam zobrazit obsah ceckovskej premennej aby som mohol pekne vidiet ako dekrementuje napriklad a nevidel len ako sa menia hodnoty v registroch. ked na nu kliknem PTM a dam add watch vybehne mi watch tabulka aj so zapisanou premennou ale namiesto hodnoty je tam iba ze nie je v rozsahu “not in scope”. kde mozem, ak sa to da, nastavit aby to normalne zobrazovalo jej hodnotu?
dik

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "debug avrstudio+winavr wach problem"

Zdar,
“not in scope” znamená, že není v kontextu neboli se nachází v místě, ve kterém není z aktuální pozice vidět. Často se to debugeru ovšem stává u lokálních proměnných, které by vidět měly být. Program je za účelem optimalizace trochu přerovnán a stává se, že jsou některé proměnné nebo i celé kusy kódu shledány nepotřebnými, odstraněny a v debuggeru je neuvidíš. Chceš-li nějakou proměnnou vidět za každou cenu, vlož před ní klíčové slovo “volatile”. Je sice určeno pro jiné účely, ale mimo jiné donutí překladač proměnnou a kód s ní pracující zachovat.
Když nám sem kód vložíš, nejspíš přijdeme na to, proč to nepracuje dle tvých představ.

dik za odpoved
ten specifikator volatile som tam dal lebo som uz na roznych zdrojoch cital ze vtedy sa ten kod nezoptimalizuje lebo ani vlastne nemoze ked volatile znena dava kompilatoeu na znamost ze premenna sa bude modifikovat zvonku napriklad uartom.
lenze aj tak mi ju nezobrazilo. ale uz som si uvedomil ze to bol velmi jednoduchy kod (kde ju ani vobec nepotrebujem zobrazit boloto len na skusku) ktory sa prelozil a zoptimalizoval aj napriek volatile tak ze nebolo mozne ju zobrazit. len som dufal ze to nebude nejaky problem nekompatibility winavr s avrstudiom ale uz som zistil ze to funguje:)

Ahoj, promenna se mi do watche prida, ale kdyz krokuju program tak se mi nezobrazuji hodnoty, watch ukazuje nuly. neporadil by nekdo? Diky