ATmega48 - jak nastavit a použít porty

Na DPS je zkrátka jen pájecí ploška, co nikam nevede. Po osazení to vypadá úplně stejně jako kterýkoli jiný pin (co je veden třeba pod mcu nebo jinou vrstvou).

To jsme si myslel. Nezapojí se nikam, jen se v podstatě mechanicky upevní.

To mne opravdu nenapadlo, že tím “ve vzduchu” myslíš vývod ohnutý nahoru a nezapájený.

Ohnutý a nezapájený jsem nemyslel. Jen pouze prostrčený dírou v DPS, kde není měď. Nebo jen opření v případě pouzdra SMD.

Zvykni si dat na kazdy pin rezistor bud o GND alebo o Un. Mas istotu, ze i v case resetu jre na pine pevna definovana uroven. Je uplne jedno ci 0V alebo Ucc. Odpor vol okolo 10k-100k. Ak je rezistor potrebny z titulu funkcnosti periferie, napr. R 2k2 na vodicoch I2C, SPI, UART, alebo odpor z odporoveho delica analogoveho vstupu, je myslim jasne, ze dalsi odpor tam uz davat nemusis.

Tohle jsem si myslel, jen jsem to potřeboval potvrdit. V TTL logice jsem to taky nenechával piny jen tak.

Martin si z tebe dělá srandu.
Neposlouchej ho.

Aka sranda. Vo vsetkych mojich konstrukciach mam tak vsetky piny osetrene. Opatrenia aplikujem po niekolkych “zahadnych” zlyhani a odchodov MCU do vecnych lovist. Ku podivu niektore typy zlyhani akoby zanikli. Ine je to samozrejme na kontaktnom poli, kde nejaka ta strata MCU nikoho neohrozi. To si uz musi zvazit kazdy sam.

Je pravda, že v kontaktním poli to nejspíš nechám jen tak. Jednalo se mě spíš poté, co to budu mít na DPS. Asi se budu muset zeptat jinde, jelikož tady je to nerozhodně.

Jinak měl bych ještě jednu otázku. Když mám Atmel s SMD pouzdru, jak ho dáváte do nepájivýho pole? Uvažuji o DPS, kde bych měl na kraji napájený řady pinů. Šel by pak tento polotovar použít do “patice” na dps a nebo je lepší např. kvůli rušení z pomocné DPS vypájet a napájet ho na DPS přímo, pokud bych chtěl použít ten samý čip?

P.S. Na prvotní pokusy jsem si pořídil ATmega48 v dilu, tak teď to řešit nebudu, ale později ano.