A/D převodník pro senzor s napěťovým výstupem 0-100mV

Ahoj lidi, potřebuju pomoct.
Sháním A/D převodník pro měření napětí v rozmezí 0-100mV s výstupem na sériovou linku RS232 nebo lépe RS422.
Mám čídlo na měření slunečního záření a jeho výstup je do 100mV.

Potřebuji jen ten “black box”, který je schopen odesílat měřená data prostřednictvím jedné z výše popsaných linek.

Na ebayi jsem to našel, ale stojí to cca 50USD a bůhví, kdy by to dorazilo, a hlavně píšou tam se serial control, a nevím, jestli to bude umět jen posílat data a rozhraní je 0-5V, takže počítám,že by to muselo mít stejně upravenou citlivost na 0-100mV.

Musím to mít co nejdříve. Máte někdo nějaký návrh? Zaplatím to. Díky, Kuba

tak bych to třeba zesílil OZ nebo nastavil dobrou referenci u A/D převodníku megy, posílal přes uart do FT232RL, který by to “překonvertoval” na RS232

Zrovna jsem to same chtel napsat. Akorat cestu pres OZ bych vynechal, protoze zesilis nejen signal ale i sum. Dobra napetova reference je to spravne. A FT232 taky skvela volba

Cestou referencie by som urcite nesiel. 0.1V je 0.1V a tak ktovie aku presnost na frciacom mcu by som necakal. Podla datasheetu moze byt Uref min 1V, takze hned by si tymto riesenim klesol na cca 100 dielikove rozlisenie.

Potom skor nejaky OZ. O sum sa neboj, tak ci tak na jeho vystupe budes mat nejaky ten DP filter, takze sum pojde tak ci tak do prdaka:-)
Co sa nejakeho ofsetu tyka, tak ci tak to budes musiet nakalibrovat.

Skor by som k ATmege pripojil MCP3421A0T-E/CH. Je to dost lacny (TME cca 1.5EUR/ks) a dost slusny AD prevodnik, ktory s takymiyo malymi urovnami nebude mat problem.

alebo sa na to prisposobenie vykasli uplne, kup napriklad toto:

farnell.com/datasheets/49661.pdf za cca 1.8EUR/1ks

a to co usetris za AD prevodnik, alebo OZ das za lacny senzor, ktory navyse nemusis nijako kalibrovat, lebo sa s mcu bude bavit priamo ze I2C komunikaciu. Usetris este aj ten “uzasny” prevodnik osvetlenie/napatie s 0.1V vystupom.

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
49661.pdf (334 KB)

Nechapu, proč tam cpát FT232RL, když ten je určen k převodu RS232 na USB a opačně. Místo něj bych tam hodil MAX232, popř. podobný obvod. To je převodník z UARTu na RS232, jak bylo v zadání. Alespoň tedy já tam nic o USB nevyčetl.
Jinak kloním se k návrhu s nějakým tím OZ. Ať je co nejvíce zesílen signál, do přijatelné úrovně. I pro sebelepší AD převodník je 0 - 100 mV strašně nízký signál, takže by nedosáhl tak dobrého rozlišení změny signálu.

Díky za tipy kluci. Akorát se v programování vůbec nevyznám a nevím, co bych tam měl napsat a jak doladit schéma. Navrhli byste mi někdo schéma + program do uP?
Jak jsem již dříve psal, nechci to zadarmo. Senzory už jsem objednal, takže potřebuji tu variantu 0-100mV A/D s posíláním na RS232.

OZ v neinvertujucom zapojeni so zosilnenim 11x z napatia 0.1V da napatie 1.1V, co je jedna z internych napatovych referencii v ATmegach. Takze toto je dost jednoducha cesta ako uvadza cpila.

O sume a o offsete som uz pisal. Uplne staci nejaky bezny OZ, napriklad MCP6071 za cca 0.54EUR/1ks

18b Prevodnik MCP3421 vie pracovat s pouzitim PGA s rozlisenim

2.048V/(8*2^18) = 0.976uV,

co je na rozsah 100mV 102400dielikov. To by v celku malo stacit :slight_smile:

Prevodnik je lacny, dobre sa s nim pracuje a nacitana hodnota je primerane konstrukcii a meranemu signalu stabilna.

To vsak djsmeegy-mu bohuzial nepomoze, lebo ma zakladny problem v programovani :frowning:

Kolko si dal za tie cidla a kolko si ich kupil? O ake mnozstvo konstrukcii sa teda jedna?

Čidla jsem koupil dvě - vyšlo to na 156€ a jedná se prozatím o jednu konstrukci (druhé čídlo je rezervní). Potřebujeme to do našeho projektu ve škole, jako další měření v meteostanici. To co jsi popsal výše je přímo skvělá citlivost. Ovšem potřeboval bych to nějak rozlousknout…

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.

Ahoj.
To je soukromy projekt, nebo skolni projekt?
Pokud je to skolni projekt, tak zadavatel musi byt vedom toho, jak projekt dotahnout do zdarneho konce, popr. pokud vi, ze nejste programatori (predpokladam ze projekt neresis sam) sehnat nekoho kdo to umi.
Jinak pokud si zminoval, ze si neco nasel na e-bayi za 50E, mozna je to nejlepsi reseni to koupit, protoze nevim nevim, jestli ti to tady nekdo zbastli. Uz jsem tady videl nekolik nabidek na vytvoreni projektu na pouze jedenkrat byl nekdo tak hodny a poslal program na nejake spinace ledek, protoze to byla trivialni uloha. Tohleto je docela vyzkum, na ktery ma malokdo cas.
Jinak preji hodne stesti

Plne suhlasim s Dragounsoulem.

Za (2x)70Eciek by sa dva kusy oplatili spravit (vyroba, program, testy, skatulka, konektory, …) A to aj vratane toho presneho snimania osvetlenia.

Tie moduly za (spolu za)156E sa mi zdaju byt trochu ako vyhodene peniaze, za ktore si to mohol mat vsetko na kluc spravene a este si mohol usetrit.
Program je to dost trivialny, otazka je ako si predstavujes front end na strane PC a samotny protokol. Ale neskoro plakat nad rozliatym mliekom :slight_smile:

Skus sa este poobzerat po moduloch Zigbee, tie maju integrovane AD vstupy, ktore by sa mali dat jednoducho v PC nacitat cez UART. Len neviem, ci Ti bude stacit jeden modul, alebo hned dva. Jedna sa o RF modemy. Operacnemu zosilnovacu sa nevyhnes, ale to je taka trivialita na jednu hodinku, to urcite zvladnes.

Koncepce je taková, že je meteostanice, v níž jsou stávající senzory připojené přes GNOME422 na router a ten posílá data přes síť do PC, kde je labview a dále se s nimi pracuje.

Chtěl jsem nějaký A/D převodník, který by byl schopen to posílat přes RS232 dál. Potom tam dám mezičlánek RS232 na RS422 a data si vybereme naadresováním v LabView.

Ako tu uz bolo uvedene, AD prevodnik s RS232/RS422/RS485 (konstrukcne a cenovo to stoji cca rovnako, ide este o to ci chces galvanicky oddelene meranie, alebo nie ale ani v tom nie je problem) sa da spravit relativne jednoducho. Ide teraz skor o to, aky protokol tam potrebujes naimplementovat. Na aku spravu ma prevodnik reagovat? Alebo Ti to je jedno? Protokol si vies naprogramovat na strane PC lubovolny?

A este chces vyhadzovat dalsie peniaze za GNOME422? Ten je dalsich 98EUR. Dalsie a dalsie zbytocne vyhodene peniaze :slight_smile:

Je daleko jednoduchsie kupit Xport (v PC sa tvari druhy koniec ako seriova linka, driver priradi Xportu nejake konkretne cislo COM portu, je to podobne ako s prevodnikmi USB/RS232), napajat ho 3-mi voltami, k nemu dat Atmega8-cku alebo nieco podobne male a lacne v ktorom je naprogramovany pozadovany protokol. Ten vie nacitavat udaje z AD prevodnika z nejakeho konkretneho kanalu. Moze to byt az zo vsetkych osmich. Na jeden kanal si das MCP6071/72 a trimrom si nastavis zosilnenie tak, aby pri vstupnom napati 0.1V bol na vstupe do MCU 1.1V, pripadne 2.5V podla pouzitej Uref v mcu.

Ved to len porovnaj:

1. pat prvkov v ceste
    svetelne cidlo -> AD/RS232 -> RS232/RS422 -> GNOME422 -> PC

2. tri prvky v ceste
    svetelne cidlo -> AD(Atmega)/Ethernet(Xport) -> PC

a uplne nejjednosduchsie, najcistejsie a najlacnejsie

1. dva prvky v ceste
    svetelne cidlo(I2C)/Atmega/Ethernet(Xport) -> PC

Děkuji za podrobný popis.
Jedná se o to, že stávající meteostanice už tam je několik let právě s GNOME422, já tam potřebuju pouze přidat A/D převodník, co to bude posílat na RS232 (a pak na 422 rozhraní GNOME-pár návodů jsem na to našel) a dříve zmíněný senzor už taky mám, takže mi chybí ten A/D.

A co se protokolu týče pro RS232, tak z toho jsem mírně zmaten, musím to prodiskutovat, ale mám pocit, že ten by měl odesílat data stále a nezávisle (ale ještě zjistím)…

Na RS422 nepripojis dalsie zariadenie. Zbernica RS422 je zbernicou typu point-point, (na rozdiel od RS485) presne ako RS232. Ak chces pouzit GNOME422 tak treba dalsi, s povodnym nevystacis.

Ak nevies aky protokol je potrebny, to je potom dost problem.
Protokol je dohoda medzi prijimacou a vysielacou stranou v akom formate a za akych okolnosti (ASCI, binarna komunikacia, 9600Bd/115200Bd, 8N1, 7E1, CRC, CHS, uvodny znak, koncovy znak, …) sa data prenasaju po linke. Bez poznania tychto veci sa neda vyrobit zmysluplne zariadenie, ktore by fungovalo s Tvojim systemom.

Děkuji za odpovědi, pošpekulujeme, co s tím dál, protože ta stávající instalace je tragicky udělaná… Ještě napíšu, co a jak…