16F628A, ASM-rozsvícení LED funguje v simulátoru, v reálu ne

Zdravim Vas,

jsem zacatecnik v programovani mikrocipu PIC. Dnes jsem se pokousel napsat jednoduchy program v ASM na rosviceni diody. Dopadlo to tak, ze v simulatoru to vsechno funguje, myslim tim nastaveni registru, ale kdyz to pak nahraju do cipi, tak to nefaka. NA programovani jsem pouzi MPLAB 8.83 a na nahrati programator K150.

list p=16f628a
#include <p16f628a.inc>
__config _WDT_OFF

org 0x0000
	goto init

init:
	bsf STATUS,RP0
	movlw b'11011111'
	movwf TRISB
	bcf STATUS,RP0
	movlw b'00100000'
	movwf PORTB

loop:
	goto loop

end

Nevite, proc to nechce jet? Uz netusim jak jinak to vyresit :frowning:

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Nefunkcni program v PICu P16F628A"

cau. spatne nastavenej oscilator ? nefunkcni programator ? neosetreny MCRL

NO oscilator jsem nijak nenastavoval, to se musi v kazdem pripade i kdyz jej nepouzivam? A co presne znamena MCRL? JAk jsem napsal drive, jsem zacatecnik, takze se ucim :frowning:
Poradte co mam zkusit. Myslim, ze programator je OK, pac jsem nahrani overoval a je tam, jen to proste z nejkeho duvodu nefunguje, ale v simulatoru se registry nstavuji tak jak maji.

Tohle by mohlo fungovat, pokud vývod MCLR procesoru připojíš na napájecí napětí, nejlépe přes rezistor řádově kiloohmů.

[code]list p=16f628a
#include <p16f628a.inc>
__config _CP_OFF &_CPD_OFF & _WDT_OFF & _MCLRE_ON &_BODEN_OFF &_PWRTE_ON &_INTRC_OSC_NOCLKOUT

org 0x0000 

goto init

init:
bsf STATUS,RP0
movlw b’11011111’
movwf TRISB
bcf STATUS,RP0
movlw b’00100000’
movwf PORTB

loop:
goto loop

end [/code]

no ,ve vetsine pripadu se pouziva vnitrni nebo krystalovej, takze ho urcite pouzivas, je dobry to v kodu definovat at je to jasny, protoze uP ma vsechno nejak nastaveny (defaultne) a kdyz to nemas nastaveny v kodu a nekouknes se do DS jak je to nastaveny po zapnuti tak vis kulovi…

"Master Clear " , pokud tento pin nezapojis na VDD tak je uP stale v resetu (pokud ho nevypnes v pojistkach)

doporucuju si sehnat knihy Moderní učebnice programování mikrokontrolérů PIC 1-2 dil nebo procist Škola programování PIC popripade pohledat tady na foru…takovyhle zacatky se tu resi porad do kola :wink: