forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Rozdíl mezi RS232 a UART

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla
 
Raptor
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.11.2008
Příspěvky: 119

PříspěvekZaslal: 25 duben 2009, 14:52    Předmět: Rozdíl mezi RS232 a UART Citovat

zdravím, chtěl jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi RS232 a UART?. Jen v tom že mají jiné napěťové úrovně. Dík za odpověď.

Arrow administrator: přesunuto z "Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1495

PříspěvekZaslal: 25 duben 2009, 16:50    Předmět: Citovat

Tak ako hovoris.

UART - logicky sposob, akym sa vysielaju/prijimaju data cez dvojvodicovu zbernicu RX, TX, samozrejme voci GND. Okrem toho moze mat UART este pomocne signaly ako CTS, RTS, ktore sa ale na 99% nepouzivaju. Cez tieto signaly sa da povedat vysielacej strane aby pockala s odvysielanim dalsieho bajtu, lebo sa este ten predchadzajuci nestihol spracovat.

UART z MCU na napatove urovne log.1(5V/3.3V) log.0 (cca 0V) Tieto nie su vhodne pre prenos na vacsie vzdialenosti. Pre tie boli dohodnute rozhrania RS232, RS485, RS422, M-Bus a podobne. Casovanie maju uplne totozne s UARTom, ale maju ine napatove urovne, pripadne podmienky prevadzky (full duplex, half duplex - RS485). Tieto budice vsak pripojis na MCU uplne rovnako.
Uplne ine logicke rozhranie vsak maju zbernice CAN, Ethernet, alebo napriklad I2C, ktore s UARTom nie su zamenitelne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Raptor
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.11.2008
Příspěvky: 119

PříspěvekZaslal: 25 duben 2009, 18:44    Předmět: Citovat

dík moc.......já mám právě programátor na AVR-ka (atmega16) a ten se připojuje přes RS232. No je tam převod z toho RS232 na UART (i naopak) a to je připojeno na vstupy a výstupy rozhaní SPI toho MCU. Nějak nechápu jak tohle může fungovat. Když přeci nemůžu kombinovat SPI a UART. Nevíte někdo jak to je?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1495

PříspěvekZaslal: 25 duben 2009, 20:41    Předmět: Citovat

S najvacsou pravdepodobnostou ten program v PC priamo manipuluje s nozickami toho rozhrania (tam je tych moznych signalov viac ako TX, RX, RTS a CTS) a tak programovo simuluje SPI rozhranie. Programatory cez LPT robia presne to iste. To je tiez dovod, preco je programovanie cez taketo programatory velmi pomale. Ale to slovo "velmi" treba brat tak, ze ak sa maly procesor programuje napr. 5 sekund, tak to nikomu nevadi a cas je bohate vyvazeny jednoduchostou zapojenia a nizkou cenou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Raptor
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.11.2008
Příspěvky: 119

PříspěvekZaslal: 28 duben 2009, 16:16    Předmět: Citovat

jj dík za vysvětlení.......ještě jsem se chtěl zeptat mohl bych připojit UART s logickou úrovní 3V3 na MCU který používá 5V? Přeci 3V3 by měl brát MCU také jako logickou 1.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1495

PříspěvekZaslal: 28 duben 2009, 19:21    Předmět: Citovat

Ano, ale vela svabov na 3V3 nema 5V tolerant vstupy a ani vystupy. Takze ak vystup z takehoto svabu privedies na RX mcu, tomu to vadit nebude, ale ak tam mas pull-up rezistory, tak cez ne sa nemusi tomu svabu robit 2x dobre. A to sa tyka aj vstupnych pinov. Ak do takeho vstupneho pinu non-5V tollerant zacnes prazit 5V (alebo 4,5V) z vystupu ineho cipu, urcite sa mu do siroka otvoria ochranne diody o Ucc a zacnes tak svaba nepriamo a nezelane napajat. Vlastnost 5V tollerant musis mat potvrdenu. Fungovat to moze, ale iba vdaka kde akym vnutornym odporom a ochranam jednotlivych svabov, co rozhodne nemozno doporucit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)