forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
RX868FSK1/TX868FSK1 - funkce a spolehlivost spojení
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 10 červenec 2009, 15:07    Předmět: Citovat

To je tak. Za malo penazi, zvycajne malo muziky (a casto aj za vela penazi)
pouzivam modemy v cene 1000,-Sk (len samotna dosticka s pinmi) na 868MHz - 25mW. Dve-tri steny nie su problem a ani 50-150m.
Potom su modemy (tiez len male dosticky) v cene okolo 3000,-Sk s vykonom 500mW. Dosah do 1.5km. Tie rozpravky co pisu vyrobcovia o dosahu treba zhruba vydelit 2 az 4x. A predajca vam nakoniec povie. Dosah 300m? No jasne so smerovou 12 prvovou Yagiho antenou sa to vraj niekomu niekde podarilo Smile

Ale vazne. Ten dosah by zodpovedal. Predpokladam, ze antenu mate bez protivahy. Tym stracate na dosahu tak 2-3x. Ak antena nie je naladena dost presne, stracate dalsich 2-3x. A to sa za ako tak uspokovive PSV povazuje 2:1, to zhruba znamena, ze az polovica vykonu sa vracia naspat kvoli odrazom na vedeni. Ak anteny nie su v rovnakej vyske - v zavislosti od vyzarovacej charakteristiky, zase len stracate. Boli by ste prekvapeny, aky je rozdiel ak mate jednu antenu na 1 poschodi a druhou (jasne ze aj s prijimacom) chodite po okoli. Oproti tomu ak su anteny nasmerovane spravne podla svojich vyzarovacich diagramov dalsich 2-4x. Nemyslite si, ze ak pouzijete kvalitnu antenu a date k nej ruku (na spravnom mieste), ze to s dosahom nic neurobi. Samozrejme ze ano.
Vsetky kovove predmety v malej vzdialenosti znizuju dosah - velmi. Napriklad kovovy ram v plastovom okne. Staci vystrcit antenu von za okno a dosah moze rapidne stupnut (mam odskusane).

V prvom rade by som spravil protivahu - ak pouzivate prutovu antenu.
Ako protivaha staci kus plechu - pripadne iba 4 pruty rovnomerne rozlozene - pripojeny v mieste ukoncenia koaxialu na tienenie. Antena - stred koaxialu samozrejme musi byt od plechu - protivahy izolovana. Antena je umiestnena kolmo vzhladom na protivahu. Ako material anteny mozete pouzit kludne medeny elektroinstalacny drot. Na protivahu kus plosneho spoja s medou, alebo pozinkovany plech.

V druhom rade by som naladil antenu - postupnym odcvikavanim. V prijimacej strane by som meral silu prijmu. Pri maxime treba prestat s cvakanim Smile

Uz tieto dve veci vam dokazu dosah podstatne zvacsit.

A este na zaver, dosah je umerny stvorcu vykonu. To znamena, ze pre dvojnasobny dosah treba pouzit stvornasobny vykon.

A este, znizenim prenosovej rychlosti zvysite o nieco dosah.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 10 červenec 2009, 15:36    Předmět: Citovat

Díky, Martine. Jen mi není jasná ta protiváha (přiznám se, že do vf techniky jsem nikdy nedělal a teď jsem byl k tomu v podstatě donucen tím, že potřebuji přenášet data Smile. Já totiž nemám anténu připojenou koaxiálem, protože ten proutek mám zapíchnutý přímo v kontaktním poli, těsně vedle výstupního pinu vysílače. Samozřejmě v konečné fázi to bude na nějakém plošném spoji, ale i tak předpokládám, že anténa bude připájena těsně u vysílače. Jak potom vyrobit protiváhu? Můžete mi to trošku podrobněji popsat, prosím?
Děkuji za ochotu. Vlasťa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 10 červenec 2009, 16:02    Předmět: Citovat

Velmi tazko Ti to tu viem takto popisat, aj ked je to velmi jednoducha vec. Smile
Skor Ti skusim najst nejake odkazy. Velkost anteny si uprav podla Tvojej vysielacej frekvencie. Odkazy Ta skor maju trochu zorientovat v problematike. Nejedna sa vyslovene o riesenie Tvojho problemu.


http://www.pira.cz/agp.htm
http://www.volny.cz/cb16/ant.htm
http://www.cq.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1178
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=50903&lan=0&style=2
http://www.cq.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=128

dalsie tak ako tiet na googli

velkost prepojovacieho kablika staci par centimetrov. Skratka tak, aby si mohol mat v pohode uchytenu antenku a zvlast elektroniku.
Pre male vzdialenosti Ti bude stacit i maly prutik, vsetko zavisi od pouzitia. Ak potrebujes komunikovat v ramci miestnosti, moc by som to neprehanal.
Ak sa jedna o velkost anteny, potom cim vyssie frekvencne pasmo zvolis, tym mensia bude antena. Ak ide o nejaky maly "extrem", doporucujem modemy Xbee 100mW (mozno Ti budu stacit i s vykonom 1mW, stale sinepisal na aku vzdialenost potrebujes prenasat data) so zabudovanou malou drotovou antenkou.
Ako protivahu je mozne napriklad s uspechom pouzit i strechu auta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 10 červenec 2009, 16:16    Předmět: Citovat

OK, díky, podívám se na to. Jen na doplnění: potřebuji přenášet data na vzdálenost cca 15m přes dvě obyčejné cihlové zdi (žádný železobetonové panely) .
Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
lou
Anonymní





PříspěvekZaslal: 12 červenec 2009, 23:32    Předmět: Citovat

Jenom poznámku k anténě - laděná anténa pro moduly, které tu probíráme se dá koupit tam co ty moduly- tedy u FLAJZARA.
Návrat nahoru
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 10 květen 2014, 14:15    Předmět: Citovat

Zdravím,
rád bych oživil toto téma.
U Flajzara jsem koupil tyto moduly:
http://www.flajzar.cz/vf-moduly-868mhz/vysilac-868-3mhz-fsk-miniaturni.htm
http://www.flajzar.cz/vf-moduly-868mhz/prijimac-868-3mhz-fsk.htm

Na vysíláč přivádím dva signály ENABLE a DATA, enable nastavím na 1, chvilku počkám a odešlu data. Na příjímači se ale data neobjeví.
Na výstupu příjímače je neidentifikovatelný sled signálu. Viz obrázek v příloze.

Nemáte někdo radu?



moduly.png
 Komentář:
 Velikost:  75.73 kB
 Zobrazeno:  8265 krát

moduly.png



_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 267

PříspěvekZaslal: 15 květen 2014, 15:27    Předmět: Citovat

Zkus úplně nakrátko uzemnit anténu přijímače a uvidíš, co leze na výstupu. Je také otázkou, jak mají tyto moduly (přijímací) vyřešenu selektivitu na daném kmitočtu. To co tam máš vidět za rušení, může být šum nebo třeba nějaká telemetrie. I když většina meteostanic používá 343MHz teplotní čidla. Kdysi jsem bojoval s přijímačem od pohonu brány na obou kmitočtech (343 a 868MHz). Malý dosah ovladače ze dne na den. Bylo to rušením z nedaleké GSM BTSky. Sice vysílala na vyšším kmitočtu, ale hltilo to vstup toho přijímače. Pomohla mi pásmová propust na kmitočet 868MHz ( http://www.ivo-pt.cz/antenni-propust-pf04-x-i2819.htm ). Dokonce jsem to s nimi i konzultoval a v záloze jsem měl připraven i 16db zesilovač. Ten nakonec nebyl potřeba. To pásmo GSM je docela blízko. Možná tam něco náhodně proleze na vstup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 16 květen 2014, 12:39    Předmět: Citovat

Tak jsem anténu uzemnil, ale furt z výstupu něco leze, asi to zkusím reklamovat.
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 16 květen 2014, 13:26    Předmět: Citovat

Při neaktivním vysílači z výstupu přijímače pořád něco poleze. Výstup se na pár ms uklidní v okamžiku, kdy aktivuješ vysílač. Používám vysílače a přijímače HM-R868 a HM-T868 od HOPE MICROELECTRONICS z TME. Tam se vysílač automaticky aktivuje změnou logické hodnoty na vstupu. Poté přenáší data na přijímač. Pokud se 70ms neobjeví změna log. úrovně na datovém vstupu, tak se vysílač deaktivuje (to je vlastnost vysílacího modulu). Z přijímače lezou nějaký "data" trvale a Ty musíš odfiltrovat ty svoje. Osobně používám na přenos dat UART - a to tak, že posílám sekvenci 0xAA s mezerou o něco větší, než 1 byte pro sesynchronizování přijímače. Po sekvenci bytů 0xAA odešlu přesný počet bytů 0x55 (jako klíč k odlišení synchronizační sekvence a dat) a po něm již následují vlastní data. Sekvence 0x55 a data už nepotřebují mezeru mezi byty, protože přijímač je s vysílačem sesynchronizovaný. Pokud bys nepoužíval krystal (bezpodmínečná nutnost použití krystalu při použití UARTu je jenom mýtus), je dobré nechat mezi jednotlivými byty také nějakou mezeru. Většinou stačí na přijímači nastavit 1 stop bit a na vysílači 2 stop bity. Tím na přijímací straně dosahneš de-facto 1 bit mezeru mezi byty kvůli udržení synchronizace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 24 květen 2014, 11:54    Předmět: Citovat

Tak jsem zkusil vysílat UART bez zpoždění mezi jednotlivými relacemi a funguje to Smile
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 887
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 16 březen 2015, 19:39    Předmět: Citovat

Zdravim
otviram toto tema protoze chci pouzit tyto moduly v aplikaci a mam par dotazu...
jakym zpusobem resite prijem a rozpoznani dat ? kdyz teda z toho porad "neco" leze tak je asi blbost pri pouziti uartu to hodit do preruseni asi co ?

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 16 březen 2015, 23:03    Předmět: Citovat

Jak jsem psal výše, dělal jsem zařízení s moduly HOPE MICROELECTRONICS. Příjem řeším pomocí UARTu a přerušení. Když se nevysílá, tak to chytá samozřejmě blbosti, ale jakmile se zapne vysílač, je na lince klid. Takže zapnu vysílač a odešlu preamble 20x 0xAA, 10x 0x55. Mezi jednotlivými byty je "klid" na dobu jednoho a půl bytu kvůli synchronizaci přijímače. Na straně přijímače počítám 0xAA. Pokud jich napočítám alespoň 10 bez přerušení, očekávám 0x55. Jakmile přijde přesně 10x 0x55, vím, že následují data a jsou odfiltrovány nesmysly, které to chytá, když se nevysílá. Vysílač je nastaven na 8N2, přijímač na 8N1. Tím se automaticky zajišťuje synchronizace vysílače a přijímače při dlouhých paketech (nepoužívám krystaly). Data jsou pak zabezpečena tím, že posílám byte a za nim hned jeho negaci (jenom u dat, nikoliv u preamble). U přijímače zkontroluji, jestli souhlasí data a negace a pokud ne, zastavím příjem a čekám na další preamble.

Takže přerušení bych nezavrhoval. Stejně musíš to, co leze z přijímače nějak trvale zpracovávat (zahazovat/analyzovat/přijímat) a pomocí přerušení je to asi nejelegantnější. Ber to tak, že trvale přijímáš data a z nich vybíráš pouze ty, které potřebuješ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 887
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 08 duben 2015, 19:06    Předmět: Citovat

noo, mam mensi problem s RX868FSK1,
primac(TX868FSK1): data prijmam pres preruseni a hned je posilam do PC,(baud=2400,parity=N,xmit=PIN_C6,rcv=PIN_C7,bits=8,ERRORS,STOP=2)
vysilac (RX868FSK1):nastavim enable na log 1, pockam 1ms, odesilam 20x 0xaa + 10x 0x55 + data 8bit + data negovane ,enable do log 0,2x po sobe,to cely v sekundovych intervalech (baud=2400,xmit=PIN_c6,rcv=PIN_c7,ERRORS,UART1,STOP=1)

a na strane primace mezi tim bordelem nic neleze, nic co by pripominalo nakej naznak vysilanych dat, pak sem prisel cirou nahodou kdyz ten modul chytnu jemne mezi prsty ze strany zacne to posilat , pokud ho pustim zase to nejde,
pak sem skousel nechat enable v log 1 a vysilat, nic , jen bordel, opet pri uchopeni modulu to zacalo sypat data v sec. intervalech a vysila to i kdyz ho pustim az do vypnuti napajeni

takle se chovaj dva vysilaci moduly,odskouseno s 2ma ruznimi PICy pri napajeni 5V, 3,3V , 3V z baterek,zadna zmena
vubec nechapu cim to je, nejake napady ?
kód:
while(true)
{
output_high(LED);
delay_us(500);
output_high(ENABLE);
delay_ms(1);
for(l=0;l<2;l++)
{
   for(i=0;i<20;i++)
   {putc(0xaa); delay_us(10);}
   for(i=0;i<10;i++)
   putc(0x55);
   putc(j);
   k=~j;
   putc(k);
}
delay_us(50);
//output_low(ENABLE);
delay_us(500);
output_low(LED);

delay_ms(1000);
j++;



}

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 08 duben 2015, 20:19    Předmět: Citovat

To vypadá, jakoby moduly měly problémy s rozběhem oscilátoru ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 887
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 08 duben 2015, 20:28    Předmět: Citovat

I jemný dotik na ten oscilátor a jde to. Je blízko na straně takže je možný že když to chytnu tak to má vliv na ten oscilátor ? Šlo by tomu nějak pomoct ? Přidat kondik/odpor
_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Strana 2 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)