forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
RX868FSK1/TX868FSK1 - funkce a spolehlivost spojení
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 20 březen 2009, 17:50    Předmět: RX868FSK1/TX868FSK1 - funkce a spolehlivost spojení Citovat

Dobrý den, koupil jsem uvedené obvody (Flajzar.cz). K nim jsem sehnal pouze velmi stručný datasheet, ze kterého nelze vyčíst údaj o zatížitelnosti výstupu DATA a funkce pinu TEST u RX868FSK1. Dále není popsáno, jak se má chovat výstup přijímače. Testem jsem zjistil, že při aktivaci vysílače (ENABLE) je na výstupu přijímače úroveň L a při uzemnění vstupu DATA vysílače se na výst. přijímače objeví kladný impulz o šířce cca 1ms. Pokud někdo tyto obvody znáte - je to v pořádku? Další problém: Na vstupu vysílače mám tlačíto, zapojené přes rezistor na +Un a při stlačení je uzemněno. Vysílač je aktivní (nosná vlna, výstup přijímače = L) tlačítko na vstupu není stlačeno a přesto dostávám na výstupu přijímače nahodilé kladné 1 ms impulsy. U vysílače i přijímače mám jako antény drát cca 8cm, vzdálenost vys. a přij. je cca 5m.
Máte s těmito obvody nekdo zkušenost a můžete poradit, prosím? Děkuji. Vlasťa.

Arrow administrator: přesunuto z "Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 80
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 30 duben 2009, 8:26    Předmět: Citovat

Pane Vlčku,
čistě náhodou jsem si přečetl o Vašich problémech s RX aTX ..Protože se téžrozhoduji zda-li tyto obvody vyzkoušet, rád bych Vás požádal o Vaše další zkušenosti.
Děkuji a jsem s pozdravem
Sedlák
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 30 duben 2009, 15:43    Předmět: Citovat

Vieto obvody nepoznam, ale z obrazku sa mi zdaju byt velmi podobne modulom od f.AUREL, dodavatel napr. ENIKA. Popisem preto nejake skusenosti s tymito modulmi.
Tieto moduly nepracuju od 0Hz, preto pre testovacie ucely, skuste na vstup priviest signal z generatora, napr. 600Hz (1200Bd) a tento signal by sa vam mal preniest na druhu stranu. Tento signal zodpoveda trvalemu vysielaniu bajtu 0xAA v rezime 8N1 z UARTU, napr. z PC. Zatazitelnost DATA bude urcite dostacujuce pre pripojenie vstupu RX z MCU, alebo prevodnika MAX232. Predpokladam, ze mozete kludne uvazovat nad 2mA a viac. To je moj kvalifikovany odhad. Urcite nim nemozete spinat rele. Moduly su urcite (aj ked som necital manual, ale na zaklade skusenosti s podobnymi modulmi) urcene na komunikaciu a nie na prenos binarneho stavu VYP/ZAP.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 24 květen 2009, 10:21    Předmět: Citovat

Dobrý den, zkusil jsem to, co mi poradil Martin - modulovat vysílač obdélníkovým signálem. Funguje to, na výstupu přijímače mám stejný signál. Bohužel jsem se již pro nedostatek času nedostal k modulaci obdélníkem různé střídy - vyzkouším příští týden a dám vědět.
Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 04 červen 2009, 10:26    Předmět: Citovat

Ahoj, takže jsem se dostal k vyzkoušení TX/RX modulů různou střídou (což by, pokud to správně chápu, mělo být použitelné pro přenos digitálních dat). Výsledek je ten, že přenos funguje pro kmitočet modulačního signálu v rozmezí přibližně 200 - 500Hz, což se mi zdá tedy dost málo. Mimo tento rozsah kmitočtů dochází ke zkreslení střídy přenášeného signálu (není možno dosáhnout menší střídy než asi 25%.
Vlasťa
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
lou
Anonymní





PříspěvekZaslal: 07 červen 2009, 14:51    Předmět: Citovat

Ctěl bych upozornit,že se jedná o moduly vybavené FSK (frequency shift keying) kódováním, což značně snižuje přenosovou rychlost - ovšem za cenu spolehlivějšího přenosu a taky delšího dosahu než třeba u amplitudově modulovaných 433 MHz - u kterých je třeba nemyslitelné poslat například byte 0x00 bez dalšího zakódování (Mannchesterské apod.).
Jeho výhoda je tedy zjevná : možnost napojení vsupu TX modulu třeba USARTu mikrokontroleru a na výstup RX modulu třeba přes RS232 se připojit na počítač, samozřejmě za použití rozumné přenosové rychlosti.
O tom ale psal už Martin.
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 07 červen 2009, 19:46    Předmět: Citovat

vlasta_vlcek napsal:
Výsledek je ten, že přenos funguje pro kmitočet modulačního signálu v rozmezí přibližně 200 - 500Hz, což se mi zdá tedy dost málo. Mimo tento rozsah kmitočtů dochází ke zkreslení střídy přenášeného signálu (není možno dosáhnout menší střídy než asi 25%.
Vlasťa


Ako som to pochopil, tak od 200Hz do 500Hz vies poslat signal i so striedou 1:10.
No to je ale uplne v poriadku. To znamena, ze vies komunikovat rychlostou 2400 az 4800Bd (jedne start bit, 8x log.1 + jeden stop bit, alebo 1 startbit 8x log.0 a jeden stop bit).

Alebo moduluj vyssim kmitocnotm so striedou 1:1, napr log. 0 jedna perioda 1kHz a log.1 jedna perioda 2kHz, alebo ten Manchaster.

Nediv sa tomu, ked pri vypnutom vysielaci cas od casu prijimac na nieco z okolia zareaguje. Eter je plny EM vln. Smile

Preto musi byt prenos osetreny este nejakou solidnou kontrolou, aby prijimac vedel, ze prijata sprava je poskodena. O samoopravnom kode myslim nemusis uvazovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 22 červen 2009, 0:57    Předmět: Citovat

Ahoj, slíbil jsem, že se ozvu, až budu mít nějaké další výsledky ohledně RX868FSK1/TX868FSK1. Takže:

1. V rozsahu cca 200 - 500Hz je možno bez problémů přenášet signál s měnitelnou střídou v poměru asi 1:30. Kvalita bezvadná, nezkreslené hrany. Moje chybaná informace z 7. 6. 2009, že mimo uvedený rozsah je signál zkreslen, byla chybná (vadný generátor). Možná by šlo přenášet i signál se střídou o větším poměru, ale náš provizorní generátor ubastlený z NE555 to už nezvládl.

2. Signál se střídou 1:1 je možno přenést nezkresleně v rozsahu kmitočtů cca 100Hz až 10kHz. Zhruba od těch 10kHz se signál na výstupu přijímače najednou "překlopí" na nižší frekvenci, jakoby nestíhal demodulovat.

Vlasťa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 22 červen 2009, 10:54    Předmět: Citovat

To ale znamena, ze kludne mozete prenasat nemodulovany signal priamo z TX procesora. Tam vacsia strieda ako 1:9 nebude (start bit,8xnula/8xjedna, stop bit. ).
Bolo by zaujimave skor vediet, do akej frekvencie viete preniest bez skreslenia signal so striedou 1:9 a asi ako najpreukazatelnejsi vysledok priameho pripojenia na TX procesora by bolo, keby sa striedalo vysielanie bajtu 0xff a 0x00, alebo 20krat 0xff a 20x00. Lebo ak sa periodicky vysiela ten isty signal, jednosmerna zlozka (este pred vystupnym tvarovacom) moze byt niekde ustalena a jej pohyb (ktory moze sposobit prislusne skreslenie) nie je vidiet. Tento druhy test by pouzitelnost preukazal s istotou.
Dajte prosim vediet. Miesto NE555 by bolo urcite vhodnejsie na generovanie signalu pouzit TX procesora. a pomocou RX merat casove vlastnosti signalu - zhodu medzi prijimanymi a vysielanymi datami. Uloha pre ziakov ako vysita Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 22 červen 2009, 11:22    Předmět: Citovat

Hmm ... úloha pro žáky, říkáte ...
Škoda, že nebyldíte někde poblíž, pozval bych Vás, abyste se na ty naše výlupky přijel podívat. Ti jsou rádi, když se jim podaří rozblikat LED diodu (to tedy ti lepší, ti snaživí - ti nesnaživí kašlou i na tu LED diodu Smile.
Ale vážně - díky za tip, určitě to vyzkouším a opět dám vědět. Jen tentokrát už nevím, kdy to bude, protože za pár dnů jsou prázdniny, takže to vidím na práci po večerech doma. Čím deštivější léto bude, tím dříve to budu mít Smile. NE555 jsme použili proto, že to bylo nejjednoduší řešení ve chvíli, kdy nám do konce výuky zbývalo půl hodiny.
Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 22 červen 2009, 12:11    Předmět: Citovat

Ještě bych se rád ujistil, že spráně rozumím vlivu stejnosměrné složky na výstupní signál. Kde vlastně ss složka vzniká - ve vysílači nebo až v přijímači? Předpokládám, že až v přijímači - laicky řečeno to vidím tak, že přenos většího počtu "jedniček" jakoby táhne výstupní signál směrem do kladných hodnot a naopak přebytek "nul" zase více k zemi? Jaký druh zkreslení signálu potom vzniká?
Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1449

PříspěvekZaslal: 22 červen 2009, 14:33    Předmět: Citovat

Problem jednosmernej zlozky sa tyka len tych najlacnejsich modemov, ktore nemaju komunikaciu zabezpecenu vlastnymi rieseniami a je na strane prijimaca.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
lou
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 červenec 2009, 14:50    Předmět: Citovat

Zajímalo by ně taky na jakou vzdálenost a v jakých podmínkách jste to zkoušel - mám zkušenost, že když je signál přenášen přes zdi, popř. strop tak "nedrží" čas - na přijímači jsou pulsy delší, nebo kratší než při vysílání , takže při čtení posledních 1-2 bitů se nacházím uplně jinde.
Musel jsem tedy posílaný byte ještě ošetřit způsobem, který popisoval Martin -modulace za použití dvou rozdílných frekvencí. Jenom poměr jsem použil 1/3.
Návrat nahoru
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 04 červenec 2009, 15:37    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem to prozatím jen v prostoru jedné místnosti, na vzdálenost cca 5 metrů. Jak jsem již psal, chystám se to důkladněji vyzkoušet teď o prázdninách. Až budu mít nějaký výsledek, ozvu se.

Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 350
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 10 červenec 2009, 13:55    Předmět: Citovat

Tak jsem se posunul opět o malý kousek dále: zkoušel jsem přenést data mezi dvěmi budovami, na vzdálenost cca 10 metrů. Není to žádná sláva. Přes dvě zdi ani náhodou. Přes jednu zeď to jakž takž jde, ale je to tak na pokraji použitelnosti, často se objevují výpadky signálu. Vcelku spolehlivě to jde pouze tehdy, umístím-li vysílač za okno v jedné budově a rovněž za okno v druhé budově - tedy v podstatě přímá viditelnost, v cestě jsou pouze dvě okenní tabule.
Vysílač i přijímač jsem měl nabastlen na kontaktním poli, antény prutové (drát 0,6mm o délce 90mm). Možná by šlo antény trošku doladit a získat tak trošku výkonu a citlivosti navíc, ale do toho se mi popravdě řečeno příliš nechce.
Při přiblížení ruky k anténě se příjem samozřejmě okamžitě rapidně zhorší, ale to je zřejmě dáno typem antény.
Vl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Strana 1 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)