forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Odfiltrování rušení ze zdroje v PC
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 22 únor 2009, 16:42    Předmět: Odfiltrování rušení ze zdroje v PC Citovat

Zdravím všechny

Neví tady někdo,jak spolehlivě odrušit rušení s PC zdroje?

Jde mi o to, že když jsem připojil zesilovač na zdroj v PC, tak mimo šumu lezlo z beden cvrlikání, chrastění a bůh ví,co ještě. Kdysi dávno jsem si vyrobil PCI kartu, na které je zesilovač s TDA2005, korekce s TDA7318 a PIC16F887, pomocí 6ti vodičů připojen LCD a 4 tlačítka. Pak jsem velice levně sehnal 5+1 Geniusy bedny, tak jsem konstrukci odložil na neurčito, ale je to 14 dní zpět, co Geniusy odešly do elektronického nebe, tak jsem se chtěl vrátit k této konstrukci, že ji dodělám do štastného konce. Na PCI není zapojen žádny pin, je to jen, aby to sedělo v desce, zezadu výstupy na repro a vstup 3,5 jack a je to napájeno přes napajecí konektor. Teď zatím řeším zvuk přes klasická sluchátka vyrobených před rokem 89, typ S2, jsou dobrá, ale bedny jsou bedny. Very Happy Když zapojím místo PC zdroje laboratorní zdroj, hraje to čistě. Takže od PICu rušení nejde.

Díky za rady a nápady. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
kathel
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.1.2009
Příspěvky: 43

PříspěvekZaslal: 22 únor 2009, 21:48    Předmět: Citovat

Zkus použít PC zdroj s PFC - korekce účinníku.Novější zdroje by to měly mít už zabudované.
Impulsní spínané zdroje bez PFC si mouhou při startu vzít až 90A.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 5:16    Předmět: Citovat

PFC mám, ale nějak bez užitku. Aspoň tedy výrobce to píše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 9:05    Předmět: Citovat

V dnešní době má PFC každý zdroj. Důležité je, jestli je PFC pasivní (jen tlumivka) nebo aktivní. Máš značkový Fortron s aktivním PFC, což je dobře.
Kamarád má zesilovač připojený přímo na zdroj, a pokud vím, hraje mu dobře. Krom filtračních kondenzátorů nemá u zdroje nic speciálního. Říkám si, jestli je tvůj zdroj v pořádku...

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 9:52    Předmět: Citovat

Pátral jsem po zdroji, jako myslím parametry a nikdo mi není schopen zdělit, jestli aktivní či pasivní. Tak budu li předpokládat, že pasivní, tak se nedivím, že to cvrliká, a kdyby aktivní, tak je něco špatně ve zdroji.
Protože ten co mám já, co je napsáno na samolepce, tak ten zdroj fy Fortron nevyrobila. Jdu uhánět prodejce.

8:59 Tak jsem se dočet tohle

    něco málo o PFC:
    Běžné zdroje nevyhovují normám EN 61000-3-2 a české ČSN EN 61000-3-2, která stanovuje emise harmonických složek síťového proudu zařízení se vstupním fázovým proudem do 16A, proto musí být opatřeny prostředky, které tento obsah snižují a jsou označovány jako PFC (Power Factor Corrector)

    Rozdíl mezi pasivním a aktivním PFC je tento:
    pasivní:
    většinou sériově zapojená tlumivka sloužící ke snížení obsahu.

    aktivní:
    u tohoto zařízení je dosahován téměř ideální sinusový průběh, výhoda je v dokonalejším tvarování proudu a menších rozměrech.
    nevýhoda může být ve vzniku dalšího vysokofrekvenčního rušení, ale to je zpravidla dostatečně odrušeno u kvalitních zdrojů.

    některé zdroje mohou vydávat vysokofrakvenční zvuk, který je ale slyšitelný jen pokud máte hlavu u zdroje - případ aktivního, pasivní by měl být vpořádku. Rozdíl mezi aktivním a pasivním zřejmě nepoznáte.... takže můžete zvolit přijatelnější cenu.


Tak jsem tedy zjistil, že mám pasiv. Nejakej nápad, jak to odfiltrovat??Prodat a koupit s aktivem se mi zrovna nechce, nebýt tohoto, ani bych to nevěděl. Ale podle samolepky to Fortron je. Prodali mi ho jako 500W a přitom má jen 460W. zase mám zbytečného brouka v hlavě. Embarassed



zdroj.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  zdroj.JPG
 Velikost:  107.14 kB
 Staženo:  1171 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1496

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 11:26    Předmět: Citovat

Neviem ci tomu dobre rozumiem, ale chces pouzit PC zdroj na napajanie zosiku.
T.j. chces vyuzivat vystupnych 12V, 5V.

Z logiky veci mi vyplyva, ze ci je zdroj PFC alebo nie, v principe to vobec nemusi suvisiet so zarusenim nizkonapatovej strany. PFC znamena, ze odtial, odkial si zdroj cuca energiu, nebude si tento svoj zivotodarny zdroj (230V) zahumusovat vyssimi harmonickymi vznikajucimi vysokymi narazovymi odberovymi prudmi. Na to je tam ta tlmivka, alebo este kadeco insie. Ale opat, to v principe nesuvisi s rusenim na vystupe 12V, 5V. I ked kvalitnejsie zdroje na vstupe, zvyknu byt kvalitnejsie i na vystupe. Preto sa nazdavam, ze PFC s Tvojim problemom nema prakticky nic spolocne. To cvrlikanie by zodpovedalo tomu, ako si cucaju prud zo zdroja jednotlive casti v samotnom PC. Rychle zmeny prudu sposobuju male (ale pre nf zariadenie identifikovatelne) poklesy Ucc a jeho zmeny sa dalej prenasaju cez nf aktivne prvky na uzitocny signal.

Ak sa Ti teda dostava rusenie zo zdroja do nf casti zosiku, budes mat:

1) nie najvhodnejsie navrhnuty plosny spoj - s tym uz ale asi nic nenarobis

2) nemas dobre odfiltrovane napajanie zosiku. - s tym urobis to, ze preskrabes plosak a vlozis do cesty napajania filtracne prvky.

Ako filtracny prvok pouzi do serie dostatocne prudovo dimenzovanu tlmivku, napriklad i 1mH. Z oboch stran daj dobry CE (experimentuj), a hlavne nezabudni na keramicke kondenzatory. CE ma relativne vyssi seriovy odpor, takze sice moze sluzit ako dobry kratkodoby zdroj energie, ale na filtraciu vyssich frekvencii nie je moc vhodny. Mal by sa pouzit v sucinnosti c keramickym kondenzatorom. Daj ku kazdemu CE (z oboch stran tlmivky) kludne keramiku 1uF, 100nF. Ak sa brum znizi, si na dobrej ceste, ak klesne pod prijatelnu uroven, tak si vyhral.
Velka cast rusenia do zosikov sa derie cez ich napajanie a tento postup moze byt ucinny i v inych konfiguraciach.
Filter treba umiestnit hned na zaciatok zariadenia a napajania vsetkych casti nf retazca musia byt vedene az spoza tohto bodu. Najviac je citliva ta cast, ktora spacovava najslabsi signal.

Ak Ti tento sposob nepomoze, rusenie sa Ti dostava do zosiku nie z napajania, ale prenosom do nf cesty. To hovori o zle navrhnutom plosnom spoji:

1) induktivnymi sluckami tvorenymi zemou (motiv plosneho spoja tvori slucku/y, ktore funguju ako ramove anteny a zachytia vsetko, co sa odohrava okolo nich) - pomoze preskrabat slucky. Ale pozor ak je preskrab moc tenky, sprava sa ak omala kapacita a potom ramove antena je este naladena na nejaku frekvenciu. Ak je mimo pasma rusenia, tak je to OK, ale nemusi byt.
Toto byva casta chyba, ak si niekto mysli, ze ak "vyleje" prazdne casti plosaku medou, ako to bude skvele. Opak byva casto pravdou. Co by pomohlo, je vyliat celu jednu stranu medou - a na mnohych miestach ju poprepajat s GND. Takato vrstva potom indukcii brani. Aj ked med nie je feromagnetikum, svojou pritomnostou vyrazne zmensuje plochu sluciek (ramovych anten) a tym aj zmensi mnozstvo indukovaneho prudu zo zdroja rusenia.

2) netienenych castiach tam, kde by mali byt tiene


Hladal by som chyby na strane sekundara zdroja a nie ci je PFC alebo nie. I ked i to sa moze negativne prejavit, ale az v druhom slede.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 19:14    Předmět: Citovat

Presne tak, PFC je zalezitost primarni strany zdroje a na vystup nema prakticky vliv... Ono pc spinane zdroje obecne nejsou moc vhodny pro napajeni audia bez dodatecnyho odruseni...
Podivej se na nejakej pocitacovej web na testy zdroju - mozna budes prekvapenej, co z nich leze za hnuj, ale v ramci jejich vyuziti je to vporadku, protoze slouzeji zako napajeni dalsim spinanym zdrojum, ktere mivaji navic filtracni kondiky znacne vyssi kvality, nez mas v zesilovaci Wink
http://www.svethardware.cz/art_doc-172671FF93292916C12571720067D4BC.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kathel
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.1.2009
Příspěvky: 43

PříspěvekZaslal: 23 únor 2009, 22:57    Předmět: Citovat

Zkusil bych za zdroj PC připojit LC filtr , buď to z něčeho vyčíst hodnoty C a L a nebo to různě kombit.
Stejně si ale myslím , že by bylo lepší si koupit nový bedny s digitáním zesilovačem , které jsou přímo určené pro PC.
Kdysi jsem taky něco takového stavěl s TDA2030A a nebyl jsem spokojený, proto jsem to po delší době zavrhl do šuplíku. Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jan16
moderátor
moderátor


Založen: 10.3.2008
Příspěvky: 547

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 0:05    Předmět: Citovat

Zkus ten tvůj zesilovač připojit mimo PC, tj tu "PCI kartu" dej mimo PC - ale napájení ber "zevnitř " PC. Je nějaká pravděpodobnost, že rušení se indukuje na špatně navrženou DPS a to uvnitř PC, kde je rušení nejsilnější (v té plechové bedně)
Pokud máš osciloskop, tím líp, podívej se na průběhy napájení zesilovače (to co leze z 12V přípojky), co leze do vstupu zesilovače, atd...
Ke zdrojům z PC (ale mimo PC) jsem připojoval mnoho různých zesilovačů. Nikdy jsem nezaznamenal problém s rušením. Těch +-50mV zvlnění je nic, oproti tomu když se zesík napájí přes ac trafo usměrněné grätzem, kde napájení lítá klidně o mnoem víc (jednotky voltů). Navíc výstup PC/AT zdroje je stabilizovaný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 13:48    Předmět: Citovat

Už jsem to psal v prvním příspěvku, že když ten zesák připojím na laboratorní zdroj, tak hraje špičkově. A zůstane "karta" v PC. Teď to tak mám zapojené a hraje to super. Akorát že mi vede kabel z plechu z bedny do jiného zdroje. To PC na kráse moc nepřidá Very Happy. Jak psal kathel, tak si asi zase koupim ty geniusi, našel jsem je za 1600,-,což není taková hrůza za good sound. Akorát mě štve, že když už jsem to vyrobil, tak je mi to vcelku k ničemu, když to PC zdroj pokazil. Ještě budu laborovat z LC filtrem, ale nevkládám do toho moc velkou naději.
Díky za rady. Very Happy


Naposledy upravil honza3 dne 24 únor 2009, 13:49, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 13:48    Předmět: Citovat

To zvlneni tady problem neni, 50mV je pro zesilovac krasna hodnota, horsi to je s jeho spektrem... Zatimco ten pomaly prubeh za usmernovacem zesilovac zvlada potlacit, tyhle vf spicky uz zvladnout nemusi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 13:49    Předmět: Citovat

Ty jsi ale rychlej Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Jan16
moderátor
moderátor


Založen: 10.3.2008
Příspěvky: 547

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 14:48    Předmět: Citovat

Všimnul sem si, že ten tvuj zdroj má 2 12V větve. Zkoušel si krmit ten zesilovač z obou větví?
Zkus ten zesík místo laboráku napájet nějakým jiným zdrojem z PC, jestli se to bude projevovat taky.

piityy: 50mV vf bordelu se dá z toho zdroje zlikvidovat pár chytře volenými keramikami nebo malými ellyty.

honza3: Přibliž nám trochu víc, co lezlo z toho zesilovače. Nevím co si mám představit pod "cvrlikání, chrastění a bůh ví,co ještě". Jak hlasité bylo to rušení?
Pokud by z výstupu toho zesilovače lezlo těch 50mV vf bordelu, tak 50mV na repro snad ani neuslyšíš (pokud si nedáš ucho až k repru). A vf bordel se spíš projevuje na repráku šumem, než cvrlikáním. A vzhledem k tomu, co tam máš za výkonový IO (TDA2005), který sám o sobě šumu a zkreslení nadělá víc než dost, bys těch pár mV navíc ani nepoznal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 15:07    Předmět: Citovat

Jinej zdroj bohůžel nemám, staré PC jsem prodal. A na ty větve ho dát nemůžu, protože bych nerozjel PC, jedna větev krmí desku a druhá grafiku. Bez toho PC nejde zapnout a když vypnu grafiku, tak mi PC nadáva a vypne se Very Happy
Cvrlikání jde dle mého názoru z DVD ROM a hlavně HDD. Každej pohyb hardu je slyšet. Když dám kopírovat soubor z hardu na hard, tak je zvuk neunosnej. Když dám DVD s MP3 do DVD RAM a nebo ROM, tak je slyšet kažedj posuv laseru. Je slyšet i posuv stránek kolečkem na myši. Prostě a jednoduše to z ní jako cvrkot. Ale ne jako cvrček Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Jan16
moderátor
moderátor


Založen: 10.3.2008
Příspěvky: 547

PříspěvekZaslal: 24 únor 2009, 15:39    Předmět: Citovat

Twisted Evil Myslel sem, jesli si zkoušel zesilovač napájet z větve 12V1 (žlutý drát), a jestli si zkoušel i druhou 12V větev (12V2, žlutý drát s černým pruhem).
To že tam slyšíš jak lezou data přes PS2 (myš), to už je hodně divný.

Jen takovej malej pitomej dotaz. Chlape, že ty máš spojenou zem zesilovače se zemí zdroje na víc místech?
1) zem -> černý drát zdroje (molex, nebo nevim odkud bereš napájení uvnitř PC)
a 2) spoj máš přes stínění audiokablíku, co ti vede do zvukovky. Že jo?
A jakmile připojíš napájení z laboráku, tak rozpojíš smyčku v bodě 1, a proto tiu to přestane takle kravit. Netrefil sem se náhodou? Mad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)