forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
pic 12f508
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
Marek
Nováček
Nováček


Založen: 28.9.2006
Příspěvky: 5
Bydliště: Ústí nas Orl.

PříspěvekZaslal: 28 září 2006, 6:41    Předmět: pic 12f508 Citovat

Můžete mi, prosím poradit, jak nejjednodušeji naprogramovat 12f508, nejlépe přes COM nebo USB? Zkoušel jsem různá zapojení dle internetu, ale výsledek je nula. Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Unknown Hero
Anonymní





PříspěvekZaslal: 28 září 2006, 9:46    Předmět: Citovat

Zkusil bych nějaký ICSP programátor.
http://ar.wz.cz/prgpic/prgpic.html
http://www.belza.cz/digital/jdm.htm
Netuším zda zvládnou procesor 12F508 ale 12C508 zkousnou, takže bych je testnul. Good Luck
Návrat nahoru
 

 
Marek
Nováček
Nováček


Založen: 28.9.2006
Příspěvky: 5
Bydliště: Ústí nas Orl.

PříspěvekZaslal: 28 září 2006, 15:40    Předmět: Citovat

Díky za reakci na můj dotaz. Tak ten první jsem postavil a narazil na to, že SW 12F nemá v nabídce. A ten druhý jsem sice nepostavil, ale SW 12F opět neobsahuje. procesor mám v desce se spoji aplikace,kde je zajištěno napájení 5V, propojeno před tři vodiče a zem dle schematu s COM a když měřím jednotlivé vodiče osciloskopem, tak se tam "něco děje", ale prostě to nefunguje. Napoisledy jsem k danému zapojení zkoušel MPLAB. Jinak mám k dispozici Ponyprog, na tom jsem dělal pokusy s 16f84, ale zdá se, že na tento procesor se nehodí. Vím, že mě to nejspíš nefunguje kvůli mým nulovým zkušenostem. Zkus poradit. Dík
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Unknown Hero
Anonymní





PříspěvekZaslal: 28 září 2006, 23:40    Předmět: Citovat

Nazdar,
takže http://ar.wz.cz/prgpic/prgpic.html je obdoba JDM programátoru a ten by měl podporovat softík http://www.qsl.net/dl4yhf/winpicpr.html
, ale je možné že bude chtít nějaké nastavení portu a to já neznám.
Potom jsem na netu našel tohle http://feng3.cool.ne.jp/en/rcd.html a tváří se, že 12F508 zvládne, je k tomu i prográmek. Budeš muset trimrem nastavit programovací napětí, ale jestli to nebude fungovat tak mi nenadávej.Když chceš programovat procesor v zapojené desce tak musíš piny přes které se programuje oddělit podle - http://www.cmail.cz/doveda/icsp/index.htm
Návrat nahoru
 

 
Marek
Nováček
Nováček


Založen: 28.9.2006
Příspěvky: 5
Bydliště: Ústí nas Orl.

PříspěvekZaslal: 29 září 2006, 11:17    Předmět: Citovat

Díky za informace, nakoupím materiál, postavím programátor a dám vědět. Nebo si myslíš, že je šance ten SW provozovat s procesorem v desce a připojeným k PC pomocí vodičů na data, adresu a programovací napětí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 29 září 2006, 19:19    Předmět: Citovat

Ahoj Marku
Jak už Unknown Hero nakousnul, je nejjednodušší použít nějaký ICSP programátor. Pokud pouze potřebuješ jednorázově naprogramovat 12F508 a nechce se ti nic složitě stavět, doporučoval bych zkusit toto zapojení třeba na kontaktní dece:



Jako software bych použil velmi kvalitní IC-prog. Stáhni si jeho nejnovější verzi, jako programátor nastav JDM a mělo by se to podařit.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Marek
Nováček
Nováček


Založen: 28.9.2006
Příspěvky: 5
Bydliště: Ústí nas Orl.

PříspěvekZaslal: 02 říjen 2006, 15:14    Předmět: Citovat

Tak SW mám, programátor mám, zapojené to mám, ale bohužel to opět nefunguje - počítač má snahu, na osciloskopu vidím, jak se snaží posílat data, ale procesor zůstane prázdný. Impulsy mám na 6, 7, na 4 je cca 10V, na 1 cca 1V - to je asi málo, jak to vyřešit? Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Unknown Hero
Anonymní





PříspěvekZaslal: 02 říjen 2006, 19:19    Předmět: Citovat

a, jakej máš programátor a softík?
b, programuješ procesor v osazené desce?
c, podporuje softík proc. 12F508 nebo se to snažíš natlačit přes jiný typ?
d, to že procesor zůstane prázdný zjistíš verifikací přes programátor nebo ho dáš do nějakého obvodu?
e, můžeš zveřejnit důvod proč trváš na tomhle typu procesoru?

Takže asi takhle. Impulsy na pinech 6 a 7 jsou OK, ale na pinu 4 musí být okolo 13V +-0,5V, a na pinu 1 5V. Problém může být jestli používáš notebook. Někteří výrobci kašlou na RS232 protokol a z COM portu nedostaneš potřebné programovací napětí t.j. 13V a typnul bych si, že stejný problém bude při použití převodníku USB - RS232. Vydrž třeba na to příjdeme Smile
Návrat nahoru
 

 
Marek
Nováček
Nováček


Založen: 28.9.2006
Příspěvky: 5
Bydliště: Ústí nas Orl.

PříspěvekZaslal: 02 říjen 2006, 21:17    Předmět: Citovat

ad a programátor už asi třetí, nyní podle rady Admina viz obr. výše, SW mam IC-prog.

ad b programovat v desce jsem se pokoušel - bohužel bez výsledku, nyní v programátoru. Notebook zatím nepoužívám, převodník také ne.

ad c ne, pouze 12c508, zkoušel jsem MPLAB, ale také nefungoval

ad d ono se to nechová normálně, ten zápis trvá dlouho a že je procesor prázdný zjistím přečtením.

ad e nemám mnoho zkušeností s procesory, jsem naprostý samouk, když jsem chodil do školy, tak byl hit IQ 151. Začal jsem se o tento problém zajímat zčásti ze zvědavosti a zčásti mě k tomu donutila potřeba vytvožit ovládání pro naftové topení. To se nakonec podařilo s 16f84a, takže s tímto typem jakousi zkušenost mám. vše pracovalo OK, ale rozhodl jsem se vše přebudovat a m. j. udělat plynulou regulaci výkonu. moje představa je taková, že jeden procesor bude řídit otáčky čerpadla, druhý ventilátoru a oba dva bude ovládat 16f84. Můj záměr byl vše vyřešit co nejjednodušeji a proto jsem sháněl procesor, který nemá tolik pinů. Narazil jsem na 12F508 a rád bych u něj zůstal nejen proto, že už mám oživené desky regulátorů, které čekají už jen na procesor, ale taky proto, že si myslím, že je vítězství na dosah, nechci to prostě vzdát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 02 říjen 2006, 21:59    Předmět: Citovat

Ahoj Marku
Takže už je jasné, proč ti to neprogramuje. 12F508 nemůžeš programovat jako 12C508. Jiný programovací algoritmus má už dokonce i 12C508A. Pokud ti mohu poradit s výběrem mikropočítače, tak bych raději zvolil 12F675. Pokud vím, tak je stejně velký, je za dobrou cenu a je dostatečně výkonný (myslím, že má i AD převodník).

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Unknown Hero
Anonymní





PříspěvekZaslal: 03 říjen 2006, 13:08    Předmět: Citovat

Admin bude mít asi pravdu Sad Pokud trváš na procesoru 12F508 tak bych zkusil prográmek http://feng3.cool.ne.jp/4u/index_en.html měl by podporovat programátor JDM a 12F508 , musíš předtím ale nainstalovat Microsoft NET Framework. Osobně bych taky doporučil změnu procesoru, pokud nepotřebuješ A/D převodníky tak jdi do 12F629. Cenově je nastejno s 12F508, má víc paměti a nemusíš předělávat plošňáky. V případě, že použiješ 12F675 tak musíš vypnout A/D převodníky, které jsou přednastaveny zapnuté. No a ješte jedno upozornění jestli budeš používat interní oscilátor, tak si nesmaž kalibrační konstantu.
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 03 říjen 2006, 19:40    Předmět: Citovat

Unknown Hero: Máš dobrý přehled o programátorech, to se musí uznat Very Happy. Nechceš se zaregistrovat? Rád bych s tebou prohodil pár SZ...
_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 12 říjen 2008, 11:37    Předmět: Citovat

No to je teda něco. Člověk tady čte tak dlouhý vlákno jak detektivku na pokračování, dozví se o všech možných hard i soft programátorech světa a nakonec nic - nedozví se jak to dopadlo! Naprogramovali jste ten PIC 508 nebo ne? Já už tady ty vlákna budu asi číst od zadu a koknu nejdřív, jestli je tam nějaký poučný konec. Takhle nevím vůbec nic. Vím, je to už dlouho, co se todle řešilo, ale podle statistiky je to jedna z nenavštěvovanějších stránek, tak jsem si myslel, že se taky něco dozvím a ono opět nic.
Pokud bude ještě zájem tak já PIC 12F508 naprogramovat umím i programátorem zde uvedeným a pokusím se i vysvětlit v tomto vláknu uvedené zavádějící informace!
Čau Martin.
Návrat nahoru
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 11 listopad 2008, 22:20    Předmět: Jaké je tedy řešení ? Citovat

Také by mne zajímalo jak tento PIC naprogramovat
Návrat nahoru
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 12 listopad 2008, 12:03    Předmět: Citovat

Často to dopadne s programováním špatně. Začínat s amatérským programátorem není nejlepší cesta, jak se dobrat k nějakým výsledkům.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)