forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
problém s LCD typ ATM12864D
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
bilales1
Účastník
Účastník


Založen: 25.6.2008
Příspěvky: 10
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: 13 červenec 2008, 12:06    Předmět: problém s LCD typ ATM12864D Citovat

Stavím digitální laboratorní napájecí zdroj z A Radia č.3/2007 a zásilková služba mi místo LCD typ MG12864A-SBC/H poslala typ ATM12864D. Tento displej se mi v uvedeném zapojení pouze rozsvítí a jde regulovat jeho jas, jinak je bez jakéhokoli znaku. Jsou prosím tyto displeje plně kompatibilní ? K MG12864A-SBC/H se mi nepovedlo najít datasheet, v zapojení zdroje nemohu najít chybu, pokud vložím PIC16F877 do programátoru a dám verifikaci s programem od p. Kubína, tak napíše OK.
Začíná mě chytat zoufalství. Prosím poraďte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
PepinoCz
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.3.2008
Příspěvky: 135

PříspěvekZaslal: 13 červenec 2008, 12:35    Předmět: Citovat

STN displej, podsvícený CCFL, řadič buď KS0107B nebo KS0108B. Máš tu PDF.


GDM-12864-05.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  GDM-12864-05.pdf
 Velikost:  530.04 kB
 Staženo:  718 krát


ks0107.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  ks0107.pdf
 Velikost:  476.53 kB
 Staženo:  491 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1160
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 13 červenec 2008, 13:21    Předmět: Citovat

S tímto typem LCD si taky zrovna hraju, ale co jsem tak zjištoval, velkej rozdíl v komunikaci mezi nimi není, je to něco jako jako když vemeš LCD 16X2 od výrobce X a pak vemeš od výrobce Y, tak ty displeje budou chodit oba stejně.

Zkontroluj si vývody jestli ti souhlasí, nekteří výrobci mají 1 na 20 a opačně. Pokud vyloučíš jinou chybu jako studeňák atd), tak bych hledal chybu v připojení DB0-DB7, CS1, CS2, RW, RS a E jestli jsou připojené, tak kam patří. A signaál RESET, setkal jsem se, že reset byl v 1 místo 0.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
bilales1
Účastník
Účastník


Založen: 25.6.2008
Příspěvky: 10
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2008, 17:30    Předmět: Citovat

Plošné spoje jsem zkontroloval a nikde žádný zkrat nebo přerušený spoj. Přiložený PDF soubor je pro 18-ti pinový displej a já mám 20-ti pinový. Displej nemá obrácené poředí pinů a je propojen s procesorem dle schématu. Na vývodech displeje jsem naměřil tato napětí: Vss=0V, Vdd=5V, VO=2,47V, RS=5V, R/W=5V, E=0V a 0Hz, DB0 až 7=0V, CS1=0V, CS2=5V, RSTB=0V, Vout=-9,7V, BLA=4,86, BLK=0V. Podle mých velice skromných zkušeností to vypadá, že procesor do displeje neposílá žádná data. Existuje prosím nějaké jednoduché zapojení pro odzkoušení displeje ? Třeba aby se zobrazil nějaký znak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
PepinoCz
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.3.2008
Příspěvky: 135

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2008, 21:26    Předmět: Citovat

Tady se podívej na stránku k Atmelům http://elektronika.kvalitne.cz/ATMEL/necoteorie/teorie.html. Je tam slušný popis i v češtině. Přikládám Ti i PDF přímo k tomu displeji, který vlastníš.


ATM12864D.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  ATM12864D.pdf
 Velikost:  141.29 kB
 Staženo:  580 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1160
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 15 červenec 2008, 8:39    Předmět: Citovat

Připoj ho k LPT a otestuj programem LCDhype. A zkus připojit R/W na 0V.

A ještě k procesoru. Máš 16F877 nebo 16F877A?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
bilales1
Účastník
Účastník


Založen: 25.6.2008
Příspěvky: 10
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: 15 červenec 2008, 16:08    Předmět: Citovat

Procesor mám 16F877-20/P.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1160
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 15 červenec 2008, 16:12    Předmět: Citovat

Tak v procesoru by problém být neměl. Akorát me zarazilo, že na VO máš 2,47V, kontrast se řídí zaporným napětím z vývodu Vout. Na VO by mělo být tak -7V. Na mojim LCD mám -8,4V na VO, pod -7,5V už na něm není nic vidět.

A testni, jestli funguje procesor. Podle schématu na vývodech 16 a 17 by jsi měl naměřit nějakej kmitočet PWM.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
bilales1
Účastník
Účastník


Založen: 25.6.2008
Příspěvky: 10
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2008, 9:00    Předmět: Citovat

Řízení kontrastu displeje jsem zapojil podle katalogového listu a funguje to stejně. Dále jsem připojil k taktovacímu krystalu 20MHz pro procesor osciloskop a objevila se sinusovka, překvapením pro mne ovšem bylo, že frekvenci mi to ukázalo 49,877Hz. To snad není normální ne ? Plošné spoje mám dva úplně stejné, se stejnými krystaly a oba se chovají stějně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1160
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 16 červenec 2008, 9:31    Předmět: Citovat

Když dám ke krystalu měřák, ukazuje 19.978 Mhz, ale jak je to u osciloskopu, to nevím. Ten nevlastním. Embarassed
Na R/W by měla být 0 pro zapis do LCD, pochybuji, že se z něj něco čte.
Ty stavíš 2 najednou? Zkus napsat o radu autorovi pogramu!

Pokud ti displej neukazuje, zapoj ho podle tohohle a otestuj programem LCDhype.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
caven
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.2.2008
Příspěvky: 195

PříspěvekZaslal: 20 červenec 2008, 12:44    Předmět: Citovat

Já vlastním oba dva typy displejů. Když jsem s nimi začínal tak jsem dělal na tom ATM12864D Napsal jsem si rutiny na obsluhu. kupodivu funkční, ale když jsem připojil displej EL12864... tak semu nějak nechtělo zapisovat do levého řadiče.. Jen tak z blbosti jsem k procáku hodil 8MHz krystal místo 16MHz a hle displej se rozjel.. Tak jsem prodloužil dobu mezi hýbáním s vývodem E a tet jedou oba dva na 16Mhz v poho.. Nevím sice jestli ti to k něčemu bude, ale je to muj poznatek...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1160
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 20 červenec 2008, 20:59    Předmět: Citovat

To není špatnej nápad. Na zkoušku vyměnit 20Mhz krystal třeba za 8Mhz, a pak když to naběhne napsat autorovi, aby změnil o něco málo časovaní LCD.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
caven
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.2.2008
Příspěvky: 195

PříspěvekZaslal: 20 červenec 2008, 21:47    Předmět: Citovat

jj říkám zkusit zpomalit taktování procáku, a pokud to nepoběží ani tehdy tak bude nejspíše problém někde jinde..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Jan16
moderátor
moderátor


Založen: 10.3.2008
Příspěvky: 547

PříspěvekZaslal: 23 červenec 2008, 14:29    Předmět: Citovat

KDyž zpomalíte takt pocáku, tak uvědomujete si, že rozhodíte i jiný věci, který mohou mít na celý zdroj nějaké následky? Zmiňjovali jste tu někdo někde PWM výstupy, těm se například změní frekvence. Může to vadit, i nemusí.

Zkus tu frekvenci změřit jetě jednou, prosím bez chyby a bez překlepu (pokud tam byla chyba/překlep). Onot to může taky být tím, že Xtaly nad 16MHz nemusí být na první harmonické, výjmka je Xtal 24MHz, ten na první harm. JE. Proto když tam připojíte xtal 20MHz tak to nemusí běžet správně ten oscilátor. Nevím jak je to s harmonickými u piců, ale u atmelů (89S51,52), mám vyzkoušeno že: 18.432MHz - vůbec se to nerozběhne, 29,xyznMHz to sice běží, ale cca na 15ti MHz.
Zkus tam prdnout Xtal 16MHz (nebo 12MHz - ty sou spolehlivě na 1. harm.) jestli to poběží...
DAlší řešení je taky udělat k procíku externí oscilátor třeba s invertorem (Xtalový), a výstup oscíku zapojit na vstup XTAL1 procíku. Takle jsem přemluvil 89S51 aby jela na 29 a kus MHz.
Snad ti to pomůže. Pak dej vědět, jak si to vyřešil Smile
Honza
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
bilales1
Účastník
Účastník


Založen: 25.6.2008
Příspěvky: 10
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: 25 srpen 2008, 11:24    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem několik procesorů PIC a ani s jedním krystal 20MHz nekmital. Naměřil jsem pouze 50Hz. Říkal jsem si , že se mi po napájecím napětí dostává do procesoru síťový kmitočet. To nebyla pravda (ověřeno). Po snížení hodnoty keramických kondenzátorů připojených ke krystalu z hodnoty 33pF na 18pF, krystal perfektně kmitá. Krystal kmitá a přesně, i když k němu žádné kondenzátory nepřipojím. Pro ty, kteří mají osciloskop, vlastní kapacita osciloskopické sondy výrazně ovlivňuje chování krystalu, a proto je lepší použít místo sondy jen koaxiální kabel.
Nyní se displej chová tak, jako by přes něj projížděla mořská vlna. Ještě někdy zkusím krystal s nižším kmitočtem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)