forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Multiplex 7 segment
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 11:09    Předmět: Multiplex 7 segment Citovat

Zdravím všechny.

Potřeboval bych poradit s řizením multiplexního displeje. Jedná se o 57 mm LED displeje se společnou katodou. Napájecí napětí jednoho segmentu je cca 8V. Napájení celého displeje jsem zkoušel až do 12 V a nemá to skoro žádnej vliv na svítivost. Multiplex je řízen PIC16F877A. Bude s toho info panel do hospody, teplota piva, hodiny, datum atd.
Mám to takhle.




A teď problém.

Jde mi o to, že když na prvním displeji svítí číslo 1 a na druhém displeji svítí číslo 8 tak rozdíl ve svitu je mezi nimi až katastrofický.

Nevíte někdo jak to správně zapojit aby svit displeju byl nezavislej na tom, co na nich svítí? Plošnák ještě nemám, takže není problém jakakoliv úprava.

Díky



57mm.JPG
 Komentář:
 Velikost:  56.47 kB
 Zobrazeno:  24752 krát

57mm.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Banda
moderátor
moderátor


Založen: 11.4.2007
Příspěvky: 29
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 11:34    Předmět: Citovat

Problém bude v tranzistorech. Zkontroluj otevření tranzistorů a proudovou spotřebu, protože se mi zdá, že BC547 je pro buzení 7-mi segmentů nedostatečný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 12:08    Předmět: Citovat

Tak, jak je to teď, je spotřeba při 8.8.8.8.8.8.8.8. 95mA, což je dobré. Mýslíš že změnit 547 za BD139?

Zkoušel jsem teď BD139, ale se stejným výsledkem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Banda
moderátor
moderátor


Založen: 11.4.2007
Příspěvky: 29
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 12:34    Předmět: Citovat

Tak chyba bude přímo v tom displeji, když není schopen mít stejný jas pro 1 či 7 segmentů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 12:39    Předmět: Citovat

Je to 8x 7 segmentovka. Tak pochybuji o tom, že by to dělalo všech 8.

Zkoušel jsem jen jednu zapojit a spínat A, A+B, A+B+C atd a takhle svítí všechny stejně. Něco je špatně a já nevím co. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
JohnnyKos
Nováček
Nováček


Založen: 4.5.2008
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 13:20    Předmět: Citovat

chyba bude podla mna v programe...
imho: veľmi krátko nechávaš na tej 7segmentovke tú konkrétnu hodnotu... skús sem hodiť program (alebo najlepšie časť programu kde realizujes vypisovanie)...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Banda
moderátor
moderátor


Založen: 11.4.2007
Příspěvky: 29
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 13:26    Předmět: Citovat

Pokud není chyba ve statickém režimu, je ji třeba hledat v dynamickém. A ještě jedna věc, nikde tam nevidím rezistory omezující proud pro jednotlivé segmenty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 13:32    Předmět: Citovat

Banda napsal:
A ještě jedna věc, nikde tam nevidím rezistory omezující proud pro jednotlivé segmenty.


Zkoušel jsem 220 ohm a nemělo to vliv, jen jsem musel zvýšit napětí cca o 1,2 V, abych se dotal na stejnej jas, tak jsem je vypustil.

JohnnyKos napsal:
chyba bude podla mna v programe...

kód:

IT0IF   
   BCF      INTCON,T0IF   ;vynulovat příznak
   incf   DISPORADI,f
   movlw   .8
   subwf   DISPORADI,w
   btfss   STATUS,Z
   goto   $+2
   clrf   DISPORADI
Anody
   swapf   DISPORADI,w
   movwf   PORTC
Katody
   movlw   DIS0
   addwf   DISPORADI,w
   movwf   FSR
   movf   INDF,w
   call   PA
   movwf   PORTD   


Přerušení každých 1.6ms

Katody jsou spínány přes 74HC4514. Chybou v programu to asi nebude, protože když dám jednu přes tranzistor a spínám segmenty, tak se mění jas. Chyba bude ve spínání katody. Ale BD139 by ji utáhnout měla bez problému a dělá to taky. A s odpory i bez nich se ten jas mění. Když ji zapnu na 8V bez tranzistoru, tak jede normálně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
JohnnyKos
Nováček
Nováček


Založen: 4.5.2008
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 14:38    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
Chybou v programu to asi nebude, protože když dám jednu přes tranzistor a spínám segmenty, tak se mění jas.


aha... tak nic Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 17:59    Předmět: Citovat

heh Smile to ti to jeste neshorelo? ten display asi bude mit vic LED na segment, ale urcite ne tolik, aby vydrzely 12V... bez ochrannejch odporu to je blbej napad...

Zkus vypnout multiplex a nech rozsvicenou 1 cislici... promer napeti na tranzistorech - vsechny, kde to sviti, musej bejt v saturaci (do 0,5V), jesli ne, omrkni proudy a odpory v bazich.

a jeste neco - pokud by to byl cervenej disp. a mel 3 diody na segment, 8V mu musi stacit i s ochrannyma odporama Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 18:22    Předmět: Citovat

piityy napsal:
heh Smile to ti to jeste neshorelo?


To od tebe není hezký!!!

Které tranzistory myslíš? Které spínaj katody nebo anody? Dneska my to nějak nemyslí Embarassed

Ty co spínaj katody, BC547, je tam 0,82V. Anodové, co svítí, 547 má 0,78V, 557 má 0.74

A ten displej má 4 diody, podle katalogu.


Naposledy upravil honza3 dne 01 červenec 2008, 18:45, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 18:45    Předmět: Citovat

pokud na jedny cislici rozsvitis "8", mely by bejt v saturaci vsechny (vsechny segmentovy a ten co vybira, ktera cislice ma svitit). (teda krome tech u tecky) 0,8V asi bude dobry, preci jen je to malej tranzistor Wink
(btw. ja si katody a anody furt pletu Rolling Eyes , takze ty nazvy radsi nepouzivam... orientuju se podle znacek Very Happy )

Jste napad: pokud budou skutecne vsechny naplno otevreny, zkus zmerit napajeni, jesli nepada Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 18:51    Předmět: Citovat

Když tam dám BD139, do katod, tak je na něm 0,748V

Googlil jsem, ale návod na multiplex se společnou katodou jsem nevygooglil. S anodama je toho dost, ale s katodama an ťuk.

Napětí nepadá, nemá jak padat. Krmim to ze zdroje. Odběr všeho je cca při 8,5 V 100mA
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 19:02    Předmět: Citovat

ty BD139 do horni rady jsou dobry, ale maj mensi zesileni, trochu bych je prikrmil Wink nicmene jesli maj jen 0,7V pri rozsviceny "8" tak to klido nech.

Jakej je rozdil v odberu pri "1" a pri "8" ? mel by to bejt skoro 8mi nasobek Wink

jaky je napeti na 1 segmentu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 01 červenec 2008, 19:22    Předmět: Citovat

piityy napsal:
ty BD139 do horni rady jsou dobry, ale maj mensi zesileni, trochu bych je prikrmil Wink nicmene jesli maj jen 0,7V pri rozsviceny "8" tak to klido nech.


Je to divný, ale jestli mu dám do báze 220 ohm 0,72V a 10k 1,1V a na jas to skoro nemá vliv.

piityy napsal:
Jakej je rozdil v odberu pri "1" a pri "8" ? mel by to bejt skoro 8mi nasobek


Připojil jsem měřák pro přesnější měření.

Při 1 je to 84,5mA, při 8. je to 133mA při 9V, když svítí všech 8 displeju. Ale když rožnu jen jeden, klesne odběr při 8. na 43mA a při 1 na 36mA. To je nějaký divný, vždyt svítí vlastně jen jeden, i když jako svítí všechny.
Vyhodím tu 74HC4514 a zkusím to přímo na porty procesoru, abych vyloučl tu 74HC4514. Ať neřeším něco, za co muže jinej IO

Tak vyhozením 74HC4514 jsem ušetřil 3mA a zabral jsem 5 portu. Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Strana 1 z 5
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2019 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)