forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní
 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 březen 2008, 0:59    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

Přináším krátký návod, jak pomocí souřadnicového zapisovače udělat kvalitní plošný spoj.

Co budete potřebovat + úpravy

1. souřadnicový zapisovač Aritma 0512, odšroubujte držáky papíru, to jsou na fotce ty černé pásky mezi perama. Je dobré si přečíst tento článek , jsou tam popsány úpravy a možnosti. Hlavně odstavce Úpravy plotteru a Hroty a lak. Nevšímejte si odstavce Kreslení přes CAM, protože je nefunkční pod XPčkama.

Dále bych doporučoval tento článek, kde jsou obrázky z knížky, schéma a hlavně Redukce pro fix. Upozorňuji, že schéma zapojení kabelu v tomto článku mi nefungovalo!!!!



2. kabel k propojeni plotru a PC přes COM port, Je to čtyř žilový, nestíněný kabel. Délku mám cca 2 metry. To by mělo každému stačit. Náklady na výrobu kabelu nepřesáhnou 50,-. Důležité je propojení pinu 1 - 6 a 7 - 8 na COMU, bez těchto propojení to nefunguje, a když funguje, tak špatně!!!!! Plotr si dělá co chce, kontrolka ERROR se může "zbláznit".



3. PC sestavu, která má COM port ve výbavě, redukce USB->COM jsou nefunkční, ale pokud někdo má plnohodnotnou redukci, může ji vyzkoušet a pak napsat, jaký typ je funkční. Redukci jsem měl doma, stála mě cca 700,- v polovině roku 2007 a byla nefunkční. Pak jsem se dozvěděl, že redukce USB->COM nejsou plnohodnotné COM porty se vším všudy, hlavně co se týká napětí + a - 12V! Pokud chcete používat Aritmu s notebookem, tak některé notebooky mají problémy s dodržením napětí + a - 12V!! Vyzkoušeno na vlastním noteboku.

EDIT 10.8.2011 - Tato redukce USB COM nefunguje. Je to made in China a není plnohodnotný COM, sice má urovně +-9V,ale má jen RX a TX. Hlásí se jako PL-2303 Prolific.



4. fix STAEDTLER permanent lumocolor DRY SAFE S černý, jsou i jiné barvy, ale černá je nejlépe na DPS vidět. Tlouštka fixu je 0,3mm a 0,4mm. používám obě, jak na co! Bude řeč dále. Cena fixu se pohybuje od 17,- Kč výše, na internetových obchodech je cena nejnižší, v papírnictví je cena okolo 50,-.



9.5.2008 - Po dlouhé době jsem si koupil fix Edding 140S, a dosáhl jsem s ním o trošku lepších výsledků než s STAEDTLERem. Tento fix je, co jsem četl, určen přímo na kreslení plošných spojů. Úpravy se tykají i tohoto fixu, taky jsem to řešil kouskem izolepy. Dělal jsem s ním "zatím" pouze 2 plošňáky, ale nevím, jak hrot bude snášet ťukání o desku.



5. Program EAGLE na kreslení plošných spojů. Já používám verzi 4.13 , jsou sice novější verze, ale zatím jsem neměl potřebu ho měnit. Demoverzi Eaglu lze stáhnout zde http://www.elcad.cz/eagle/download.htm


6. Redukci na fix, je součástí plotru.



Úprava fixu.

Vyzkoušel jsem různé fixy, laky, násady a výše jmenovaná fixa dopadla nejůspěšněji. Bohůžel nezapadá přesně do redukce, je třeba ji upravit. Opět jsem zkoušel, dokonce na soustruhu udělat redukci, ale při koupi toho samého fixu už prostě neseděl, tak jsem to vyřešil pomocí elektrikářské pásky nebo klasické průhledné izolepy.



Je třeba namotat 2,5 až 3,5 otáčky el. izolepy. Každý si to musí vyzkoušet. po pár pokusech už bude každý vědět a zastrčit do redukce trošku větší silou. Porovnat s původními pery. Kdo nemá, je to přesně 28mm od kroužku. Ale zase musíte odpočítat tloušťku kuprexitu. Většinou 1.5 mm. Mě se osvědčilo 24 - 26 mm. Výška jde doladit ještě šroubkem na pojezdu. Fix v redukci vypadá nějak takhle.




A teď k PC.
Doplněno 23.2.2010. Asi před 1/2 rokem jsem přešel na WIN7 Ultimate 64bit. Odzkoušeno, funguje to perfektně, až na to, že ve WIN7 se NEMUSI nastavovat COM !

Já osobně mám wokna XP SP3, desku MSI P35 NEO-F, C2D E6750, 4G RAM (3.25G s 32bit XP), 9800GTX+ 768Mb grafiku, 1x 400G + 1x 1T hardy, syn hraje rád hry, ale HLAVNĚ COM na základní desce, s toho důvodu jsem taky tu desku kupoval. Na jiných forech píšou, že COM port a wokna XP nejsou kamarádi, ale zde je popis, jak to plnohodnotně zprovoznit. Zdůraznůji, že nejsou třeba vůbec žádné ovladače ani jiné podpůrné programy.
V nabídce START vyberte TENTO POCITAC a ptm vyberte vlastnosti, založku HARDWARE, dále SPRAVCE ZARIZENI, poklepejte na komunikacni port a objevý se vám něco takového.



Pokud nemáte takto nastavený COM port, tak ho změnte na nastavení dle
obrázku a pak klepněte na UPRESNIT a uvídíte tohle.



a změnte na nastavení dle obrázku. Vše odklepejte OK a PC bude pravděpodobně po vás chtít restart systému, tak jej udělejte. Udělejte restart, i když to wokna nebudou chtít.

EAGLE 4.13

Kdo neumí ovládat EAGLE, tak se to tu ani nedočte, nebudu tu popisovat jak se pracuje s EAGLEM, od toho jsou jiné články a PDFka, budu popisovat pouze nastavení CAM processor.

V okně kreslení spojů klepněte na CAM PROCESSOR



Je to ta světle modrá napravo od tiskárny. Otevře se vám okno



V lište LAYER klepněte na DESELECT ALL
Do DEVICE nalistujte myší HPGL nebo HPGLX, je to komunikační protokol ARITMY. HPGL2 Aritma neumí!!
SCALE = 1, je to jako že se rovná skutečné velikosti dle rozměrů v EAGLU.
Odfajfkujte MIRROR, POS. COORD a OPTIMIZE

MIRROR - zrcadlí výstup. Tato volba normálně vytvoří záporné souřadnice, proto by se měla používat pouze když je současně vybrána volba "pos. Coord.".

POS. COORD - posune výstup tak, že nevznikají záporné souřadnice a výkres začíná od referenčního bodu výstupního zařízení. To je nezbytné pro zařízení, která dávají chybová hlášen, když zjistí záporné souřadnice.

OPTIMIZE - spustí optimalizaci postupu kreslení pro plotry.

Ještě by to chtělo nefajkovat FILL PADS, ale buhůžel tato volba není přístupná. O tom níže.

Bez pos. Coord a Optimize to kreslí pěkný nesmysly a led ERROR se může zbláznit, plotr začne nepříjemně pískat.


Zaškrkněte LAYERS 16,17,18,20.
File si dejte, třeba jako já E:/aritma/plotr.hpgl
Umístění není nutné dodržet, ale název souboru ano, protože pomocí souboru, kterým se data do Aritmy posílají, se s tímto názvem počíta!!
DIAMETER je tlouštka pera. Vepište dle skutečného rozměru pera, EAGLE s tím počítá a upravuje podle toho šířku spojů atd.
VELOCITY je rychlost posuvu, 1 je nejpomalejší, 8 nejrychlejší. Já používám většinou 2 - 4
OFFSET je vzálenost od levého horního okraje při A4, při A3 je to pravý hormí roh, viz nastavení na Aritmě. Popis ovládání Aritmy zde uvádět nebudu, protože brožura je u ní v krabici měl by ji dostat každý k Artimě.
čísla per si změnte na 1, je to první pero zleva. Poslední má číslo 8. Někdy používám současně 2 pera, 1 a 2 a to na kresbu PADU součástek, kdy dám do 1 0.4 a do 2 0.3 a PADY kreslím 2, zbytek 1.




Až máte vše nastaveno, klepněte na PROCESS JOB a v adresáři, který jste zadali do FILE vznikne soubor plotr.hpgl. Když jej editujete, tak jsou v něm samá čísla a příkazy v HPGL kódu. Ten zde taky popisovat nebudu, od toho jsou jiné stránky a v podstatě o něm nemusíte ani nic vědět.


PLOTR.BAT

V adresáři, kde je soubor PLOTR.HPGL vytvořte soubor PLOTR.BAT a do něj napište
E:
cd..
cd..
cd aritma
mode com1 baud=9600 parity=E data=7 stop=1 to=off xon=off odsr=on octs=off dtr=off rts=off idsr=off

copy plotr.hpgl com1


A soubor uložte.

Příkaz cd aritma je odkaz na adresář, který máte v kolonce FILE v CAM PROCESSORU. Pokud máte jiný adresář, napište ho za cd. To samé se týká disku E:

Pár zkušeností s tímto souborem. Pokud pustíte soubor PLOTR.BAT, vypadá takhle



S počítačem můžete pracovat klidně dál, počítač nezamrzne, neseká se, a po dotisknutí se okno samo zavře. Akorát nesmíte okno natvrdo zavřít. Plotr by dotiskl načtená data a zastavil by se a začal by velice nepříjemně pískat. Můžete ho na tvrdo zavřít v případě problému s plotrem, ale doporučuji resetovat plotr, viz brožura. Nevýhoda je, že v okně není vidět, kolik % máte nakresleno, ale můžete kouknout na plotr jak tiskne a odhadem, dle nakreslených spojů usoudit, jak dlouho asi ještě bude kreslit. Komu okno vadí, může ho minimalizovat, nemá na funkci vliv.

Jedno malé upozornění. Ihned po spuštění souboru PLOTR.BAT si plotr bere pero a dává se do kreslení! Pokud tomu tak není, je někde chyba, ale pokud máte dobře udělanej kabel, nastavenej COM dle popisu, tak by problém neměl vzniknout. PC sestava na to nemá vliv, je úplně jedno, jakej máte procesor, grafiku atd. Pokud se plotr dá do kreslení a do 10 vteřin se rozsvítí kontrolka ERROR, tak je na 100% jisté, že data ze souboru PLOTR.HPGL nedotiskne. Pokud tohle dělá, je chyba v nastavení COM portu nebo špatně zapojen kabel.


ARITMA

Plošné spoje vyrábím tak, že skutečný rozměr desky, např 100mm x 100mm uříznu o 5 mm na každé straně delší. Vezmu tvrdý papír formátu A4, při větší desce i A3, a umístím do plotru a pomocí jakéhokoliv pera, fixy, upraveným tak, že se vejde do redukce, jinak já dostal k Aritmě i originál fixy, tak používám je, a namaluji plošný spoj na papír, abych věděl, kde se bude plošný spoj kreslit. Umístění je možné změnit v CAM PROCESSORU v nastavení OFFSET. INCH přepište na mm, ale když je tam 0, nejde to změnit. 1mm v OFFSETU udělá 1mm na ARITMě!! Z důvodu ušetření času kreslení na papír je dobré všechny LAYERS vypnout a nechat jen DIMENSION, obrys desky, dejte PROCES JOB a spusťte soubor PLOTR.BAT.
Vyleze vám něco takového.



Až máte na papíře obrys, přilepte desku izolepou na papír tak, že využijete těch 5mm na každé straně. Myslím si, že 4x5mm navíc nikoho nezabije. Až budete zručnější, třeba jako já, budete je lepit jen za dvou stran. To už pak bude jen 2x5mm navíc! Přilepte desku na papír,



vložte FIX v redukci, odškrkejte si zpět LAYERS 16,17,18 , dejte PROCES JOB, aby se uložily zase zpět hladiny, spusťte soubor PLOTR.BAT a jestli je vše, tak jak má být, tak se můžete kochat, jak ARITMA kreslí za vás plošný spoj.

Asi za 30 minut vám z plotru vyleze něco takového. Tahle DPS je k POTYO1



Až je dokresleno, nechte chvilku uschnout a jít leptat. K chybám většinou nedochází ale vizuální kontrola není na škodu a dodělání drobných úprav taky ne. Na této desce je viditelná chyba v pravé části desky, a to jsou díry pro tranzistory, protože jsou namalovány v DIMENSION, ale není problém vzít, já používám, jehlu a "kolečka vyškrabat".

Leptání zde popisovat nebudu, článků je o tom víc než dost, já osobně leptám v CHLORIDU ZELEZITEM, kyselinu jsem nezkoušel, myslím si, že by to fix nevydržel.

A tohle všechno má jednu nevýhodu. Dodnes jsem nepřišel na to, jak udělat v PADS plošku na vrták. Plotr PADS namaluje bez plošky pro vrták. Já už jsem si na to zvykl, ale kdo je zvyklý, např. z fotocesty, bude s tím mít možná problém.
EAGLE do verze 3.55 podporuje PADS, ale je tak nepřehledny oproti v. 4.13, aspoň tedy pro mě, ale kdo je na něj zvyklý, určitě ho může použít, postup je stejný. Stačí odfajfkovat FILL PADS v nabídce CAM procesoru.

Něco k plotru

Já jsem Aritmu 0512 sehnal výprodejem z jednoho skladu, odpovídala tomu i cena. Co jsem, před psaním tohohle návodu, koukal na různé internetové stránky, tak jsem ho našel v ceně od 500,- do 2800,- , což už je asi trochu moc. Hodně často se prodává zde zde.


Snad tento článek někomu pomůže, neklade si za cíl někoho přesvědčovat o tom, že dělat plošné spoje na plotru je nejlepší, ale ukázat, že i výrobek českých firem může někdy dokázat divy.

Veškeré dotazy, připomínky a kritiku pište jako odpovědi, co půjde, pokusím opravit, vylepšit, zdůvodnit či odpovědět.

Hodně úspěchů s Aritmou přeje Honza3



usbcom.jpg
 Komentář:
 Velikost:  3.14 kB
 Zobrazeno:  45003 krát

usbcom.jpg



eagle_4_manual.zip
 Komentář:
EAGLE 4 manuál a tutoriál

Stáhnout
 Soubor:  eagle_4_manual.zip
 Velikost:  793.72 kB
 Staženo:  658 krát



Naposledy upravil honza3 dne 10 srpen 2011, 19:45, celkově upraveno 56 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
M4r1hu4n3
Profesionál
Profesionál


Založen: 17.3.2008
Příspěvky: 69

PříspěvekZaslal: 24 březen 2008, 7:34    Předmět: Citovat

Pekny navod, dobra prace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 10:09    Předmět: Re: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

honza3 napsal:
... Dodnes jsem nepřišel na to, jak udělat v PADS plošku na vrták ...


Jednoduše, máš dvě možnosti:

1. Stačí si upravit knihovny (např. předělat knihovnu pro ležaté TO220, odstranit kroužek ve vrstvě dimension a nahradit jej ploškou pad nebo ručně nakreslit kružnici ve vrstvě Pads.

2. Nebo jednodušeji dokreslit kružnice ve vrstvě pads přímo do plošného spoje. Bohatě stačí dokreslit Via ve vrstvě Vias. Pokud použiješ tuto metodu, tak se připrav, že ti kolečka kreslená mimo dimension (nakreslená uvnitř kružnic dimension, která jsou určena k vrtání) neprojdou přes DRC (což je naprosto správně). Nikdo tě ale nenutí se DRCčkem řídit.


honza3 napsal:
... Na této desce je viditelná chyba v pravé části desky, a to jsou díry pro tranzistory, protože jsou namalovány v DIMENSION, ale není problém vzít, já používám, jehlu a "kolečka vyškrabat" ...


Když tisknu plošný spoj, tak vrstvu dimension nepoužívám. Založím si novou vrstvu, kterou nakreslím křížky na okrajích plošného spoje (viz. přiložené foto). Je to náhrada za čtyřúhelník dimension, kolem celého plošného spoje.




Výborný článek. Jak už jsem psal jinde, jsem doslova unesen, protože mě nikdy nenapadlo, že plotr je cenově dostupný.

Měl bych několik dotazů:

1. Dala by se Aritma použít i jako CNC vrtačka?


honza3 napsal:
... Hodně často se prodává zde http://www.aukro.cz/7847_plotery.html?order=t&view=gtext ...


2. Když se dívám na Aukro odkaz, tak tam aktuálně nevidím žádnou Airtmu 0512 (jsou tam jiné Aritmy, ale dle tebou uvedené fotky, tam není 0512). Má cenu kupovat jiný plotr než Aritma 0512?



ukazka-dps-bez-dimension.jpg
 Komentář:
Ukázka plošného spoje s vypnutou vrstvou dimension a s nakreslenými centrovacími křížky.
 Velikost:  35.23 kB
 Zobrazeno:  59489 krát

ukazka-dps-bez-dimension.jpg



_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 11:04    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

Díky za názor.

citace:
1. Dala by se Aritma použít i jako CNC vrtačka?


To nevím, nikdy jsem o tom nepřemýšlel, ale není to špatnej nápad.

citace:
http://www.aukro.cz/7847_plotery.html?order=t&view=gtext


Na této adrese se Aritma občas objeví, Když jsem psal návod, tak tam jedna byla.

citace:
... Na této desce je viditelná chyba v pravé části desky, a to jsou díry pro tranzistory, protože jsou namalovány v DIMENSION, ale není problém vzít, já používám, jehlu a "kolečka vyškrabat" ...


Tu desku jsem udělal schválně s chybami, aby bylo vidět, čemu se člověk má vyvarovat a na co si dát pozor. Že se součástky mají kreslit ve vrstvách tomu určených!!.

citace:
Dodnes jsem nepřišel na to, jak udělat v PADS plošku na vrták


A teď ty PADy. Když si všimneš, tak v CAM processoru je FILL PADS nedostupný. Kdyby byl dostupný, tak by Aritma PADY kreslila s ploškamy pro vrták. Ale jelikož je nedostupná, tak jich asi CAM PROCESSOR v HPGL nepodporuje. Když se podíváš na připojený soubor, tak zjistíš, jak Aritma kreslí a z toho je jasné, že plošky pro vrták tam být ani nemůžou



Z obrázku je vidět, že jeden PADS, třeba pro tranzistor, Aritma objíždí celkem 5, od vnějšku ke středu.
Já používám správce souborů Servant Salamander 2.0 a ten má podporu na prohlížení HPGL souborů přímo v sobě, tak když si namaluji plošný spoj, a CAM PROCESOREM ho převedu do HPGL formátu, tak se v Salamandru přímo podívám, co se mi bude kreslit a případné chyby ihned odstraním v Eaglu, než čekat, co se mi nakreslí a pak zbytečně škrábat jehlou Embarassed . Viz třeba ty plošky pro přišroubování tranzistoru. A jak jsi psal, je možné vrstvu DIMENSION vypnout a namalovat si obrys desky v jiné vrstvě.

Zkoušel jsem novu verzi Eaglu, konkrétně 4.95 a v ní CAM PROCESSOR kolonku FILL PADS taky nepodporuje.

citace:
Má cenu kupovat jiný plotr než Aritma 0512?


Abych se přiznal, já jsem na vlastní oči jinou neviděl, ale co jsem četl, tak ještě asi pripadá v úvahu Aritma 0516. Jsou skoro stejné.

Snad to jako odpověd bude stačit.



HPGL2.JPG
 Komentář:
 Velikost:  28.07 kB
 Zobrazeno:  59485 krát

HPGL2.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 12:30    Předmět: Re: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

honza3 napsal:
... A tohle všechno má jednu nevýhodu. Dodnes jsem nepřišel na to, jak udělat v PADS plošku na vrták ...


Aha, špatně jsem to pochopil. Myslíš to tak, že Aritma vybarví celou pájecí plošku?

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 12:33    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

citace:
Myslíš to tak, že Aritma vybarví celou pájecí plošku?


Přesně tak. Já už jsem si na to zvykl, ale někdo s tím možná bude mít problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 13:12    Předmět: Re: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

Díky za upřesnění - v prvním příspěvku jsem ti odpovídal na úplně něco jiného...

Je to škoda, že plošky vybarvuje.
Mám udělaných spoustu plošných spojů, kde jsou stovky pájecích plošek. I když jsou plošné spoje dělané fotocestou a pájecí plošky mají vyleptaný otvor pro vrták, tak vyvrtání trvá hodně dlouho. Představa, že ještě musím vrtačku správně nasměrovat (pokud je vyleptaný otvor pro vrták, tak stačí vrták doslova jen přiložit a hned se naprosto přesně „chytne“) není moc příjemná. Nemluvě o přesnosti nebo o případu, kdy je ploška velmi malá a vrták jí svou rotací utrhne (když má ploška v mědi vyleptaný otvor o průměru vrtáku, tak se nikdy nestane, že by jakkoliv malou plošku vrták utrhl).

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 13:18    Předmět: Citovat

V zivote som s CAMM v eaglu nerobil, ale napadla ma taka vec (mozno blbost), ale ci tam nie je moznost ako napr. pri exportovani do obrazku, ze ak necham len tak exportovat, tak mi to zakresli aj tieto plosky pre vrtak, a ak dam MONOCHROME, tak mi to prevedie ciernobielo a bez zaciernenych tych plosiek.....

Ale ako pisem, nemam ploter a CAMM som nikdy nepouzival, mozno to tam nie je ...

EDIT: Alebo to previest na obrazok (s monochrome a napr. v tiffe aby boli zachovane udaje o rozmeroch) a ten potom dat tlacit na plotri...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 14:09    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

citace:
Díky za upřesnění - v prvním příspěvku jsem ti odpovídal na úplně něco jiného...


Na co jsi mi odpovídal?

citace:
malou plošku vrták utrhl


Naštěstí se mi to ještě nestalo Very Happy

citace:
Je to škoda, že plošky vybarvuje.


No kdesi jsem četl, že Eagle 3.55 to uměl, ale nezkoušel jsem. Ale jde asi spíš o to, že výrobce Eaglu se na HPGL volbu asi uplně vykašlal a upravil jiné výstupy, jako Gerber atd. Když to 3.55 uměla a novější to neumí. A bohužel Aritma má podporu jen HPGL, a to ještě ořezanou.

citace:
previest na obrazok ...........


Je tam pouze volba převedení do HPGL jazyka, když dáš jinou, už to Aritma nepřežvýká.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 14:15    Předmět: Citovat

stanleyv napsal:
... EDIT: Alebo to previest na obrazok (s monochrome a napr. v tiffe aby boli zachovane udaje o rozmeroch) a ten potom dat tlacit na plotri...


Tohle myslím nejde. Jedině, pokud by existoval nějaký software, který by dokázal převést obrázek do vektorové grafiky.

EDIT: večer odpovím honzovy, teď už vypínám PC, jedu pryč...

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
M4r1hu4n3
Profesionál
Profesionál


Založen: 17.3.2008
Příspěvky: 69

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 15:53    Předmět: Re: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

administrator napsal:


Je to škoda, že plošky vybarvuje.
Mám udělaných spoustu plošných spojů, kde jsou stovky pájecích plošek. I když jsou plošné spoje dělané fotocestou a pájecí plošky mají vyleptaný otvor pro vrták, tak vyvrtání trvá hodně dlouho. Představa, že ještě musím vrtačku správně nasměrovat (pokud je vyleptaný otvor pro vrták, tak stačí vrták doslova jen přiložit a hned se naprosto přesně „chytne“) není moc příjemná. Nemluvě o přesnosti nebo o případu, kdy je ploška velmi malá a vrták jí svou rotací utrhne (když má ploška v mědi vyleptaný otvor o průměru vrtáku, tak se nikdy nestane, že by jakkoliv malou plošku vrták utrhl).


Ja jak delam taky fotocestou tak kdyz mam moznost upravit hotovy tistak v Eaglu tak zmensim vsechny vrtaci otvory na 0.4 a po vyleptani nemusim nijak znacit diry jehlou nebo podobne, sam se vrtak chytne a s vyvrtanymi dirami jsem nadmiru spokojen, driv se mi stavalo ze treba u IO mi nektere diry proste ustrelily, ted jsou v pekne rovine.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 16:05    Předmět: Citovat

No neviem, ako je to s tymi dierami, ale jemu to nejako kresli aj dierky....Mozno pouziva iny soft, alebo neviem co, lebo som to moc nestudoval.....

Odkazy:
kód:
http://www.tatralom.com/pabloX/Elektrotechnika/Kreslenie0517/Kreslenie0517.htm


kód:
http://www.tatralom.com/pabloX/Elektrotechnika/Amagraf0517/Amagraf0517.htm


Mozno Vam to pomoze.....
EDIT: Sory, tu sa bavite o 512 a tam je 507 a 517....este raz ospravedlnenie....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 17:47    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

Teď zkouším programy, co poslal odkazy stanleyv, ale bohužel jsou pro jiný plotr.

citace:
No neviem, ako je to s tymi dierami, ale jemu to nejako kresli aj dierky....Mozno pouziva iny soft, alebo neviem co, lebo som to moc nestudoval.....


No to je zrovna CAM PROCESSOR z eaglu 3.55


Ale našel jsem něco jíného. Pro stahování jsem ho umístil zde.

Když ho rozbalíte, je tam soubor plottr.exe, je to dobrá náhrada za soubor PLOTR.BAT, V nastavení vyberte COM, kde máte připojenej plotr a velikost papíru.COM port nastavuje sám, akorát mi občas problikne kontrolka ERROR, ale zkušební obrazec to vytiskne. A plotr velice nepříjemně hvízdá při kreslení, asi program používá instrukce, které plotru vadí. Ale tiskne, to je důležité. Ale FILL PADS stejně vyplní, takže je to pouze jako náhrada. Není to řešení na plošky. Škoda. A místo generováni PLOTR.HPGL je třeba změnit příponu PLOTR.PRN. Nebo při otevírání souboru změňte PRN na all.

Hrál jsem si s EAGLE 3.55 a ten FILL PADS umí vypnout. Ukázka souboru PLOTR.HPGL s ploškami pro vrták.


Absolutně nechápu přístup výrobce, proč tuto volbu "zrušil" u novějších verzí Eaglu.



Bez názvu.JPG
 Komentář:
 Velikost:  88.9 kB
 Zobrazeno:  59395 krát

Bez názvu.JPG



plotter.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  plotter.zip
 Velikost:  291.84 kB
 Staženo:  2079 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 20:37    Předmět: Citovat

Napadla ma este jedna vec, co ak by sa nainstaloval do WIN ovladac pre ploter HPGL (vo svojom WIN som nasiel len Hewlett Packard HP-GL/2 Plotter), ci by sa potom nedalo tlacit obrazok na plotry.....

EDIT: Ale to ste us asi skusali a nejde to....

EDIT2: Pozeram na ten CAMM, a je tam polozka FILL PADS, ale pri HPGL nie je mozne ju zmenit (povodne je zaskrtnuta)....Ak je toto moznost v tej 3.55, ktora urobi diery na vrtanie, tak nechapem , preco to dali neaktivne, ale mne sa to podarilo zrusit.....to zaskrtnutie....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 27 březen 2008, 21:02    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

citace:
nainstalovat do WIN ovladac pre ploter HPGL


Zkoušel jsem různé ovladače plotru, které taky využívají HPGL, ale bez úspěchu. A výrobce Aritmy v době, kdy ji vyráběl, asi němel pro jaké PC ovladače psát. Embarassed Aritma 0512 je z roku, pokud se nepletu, 1990.

Co jsem zkoušel, tak ovladače, např. pro DXY1200 od HP jsou funkční, ale nepoužitelné, protože, a to je můj názor, Aritma využívá jen část těchto příkazů, a ovladače využívají všechny dostupné příkazy a nastavení. Zkoušel jsem přes ovladače nakreslit obrázek, ale plotr se mohl zbláznit. Led ERROR se mohla ublikat, neustále to přepínalo A3 na A4 samo, ale nenakreslilo to nic. Zkoušel jsem tisk přímo z Eaglu, ale taky bez úspěchu, nakreslilo to něco, ale plošnák to určitě nebyl. Ona asi Aritma jiné využití asi nikdy neměla, než plošné spoje přes Eagle, nebo jsem aspoň o jiném využití neslyšel. Zatím jediná komunikace mě známá a celkem funkční, je HPGL Z Eaglu.
Pokud by se našel nějaký programátor, který by ovladače napsal přímo pro Aritmu, tak to by možná řešení bylo. Nebo "nějak" upravit Eagle, ale tomu moc nevěřím a ani nemám zdaní, jak na to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Další
 
Strana 1 z 17
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)