forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní
 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 28 březen 2008, 7:54    Předmět: Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512 Citovat

citace:
Nechcel som ta nastvat, pisal .........


Nejsem naštvanej na tebe, ale na výrobce Eaglu, že ve staré verzi to funguje a v nové NE a taky na sebe. že si s tím nevím rady.

Kdyby náhodou někdo věděl, jak upravit EAGLE 4.13 tak, aby bylo možné vypnout FILL PADS v HPGL v CAM PROCESSORU, nechť to sem napíše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Krysatec
Nováček
Nováček


Založen: 22.4.2008
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: 22 duben 2008, 7:42    Předmět: dotaz Citovat

Je nějaká cesta (ne nutně pod Win) jak donutit plotr vykreslit spoj zadaný např. v bmp?

Známý totiž nepotřebuje plotr na to, aby navrhoval spoje a pak je tiskl ale aby tiskl už navržené spoje co jsou v časopise či uložené v bmp.
(A časopisy logicky nedodávají soubory pro Eagle, že, nemluvě o možnosti nakreslit si jednoduchý spoj v čemkoliv )

Druhý dotaz je: nepřemýšlel někdo o tom, jak "překopat" na podobný tisk nějakou tiskárnu? TA by totiž pak logicky s bmp neměla problém a klidně by tam nakreslila to, co by se oscanovalo...

(samozřejmě by se jí musely zablokovat spínče co hlídají zda je zavřený dekl a tak, a cpát tam ten spoj zezadu, neb kolem válce by se neotočil, že... )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 22 duben 2008, 9:35    Předmět: Re: dotaz Citovat

Krysatec napsal:
Je nějaká cesta (ne nutně pod Win) jak donutit plotr vykreslit spoj zadaný např. v bmp? ...

Znamenalo by to předělat obrázek složený z pixelů do vektorové grafiky určené pro plotr. Myslím, že žádný automatický režim neexistuje, ale to je jen můj odhad, třeba něco existuje.


Krysatec napsal:
... Druhý dotaz je: nepřemýšlel někdo o tom, jak "překopat" na podobný tisk nějakou tiskárnu? TA by totiž pak logicky s bmp neměla problém a klidně by tam nakreslila to, co by se oscanovalo...

(samozřejmě by se jí musely zablokovat spínče co hlídají zda je zavřený dekl a tak, a cpát tam ten spoj zezadu, neb kolem válce by se neotočil, že... )


Už je to dlouho, co jsem četl o nějaké tiskárně Epson, která je schopná tisknout na velmi tvrdý papír, který při tisku vůbec neohýbá. Pokud by se člověk dostal k takovéto tiskárně, tak by pravděpodobně šlo tisknout přímo na desku plošného spoje.
Napadá mě ale jiný problém, co se stane s ingoustem, když se ponoří do leptacího roztoku? Nerozpustí se? Řekl bych, že je dost možné, že se rozpustí a deska se pak vyleptá celá.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 22 duben 2008, 13:55    Předmět: Citovat

Tak takovou tiskárnu jsem kdysi vlastnil, byla to CANON, přesnej název so nepamatuju, je to 10 let, byla k noteboku, postavila se na stojaka a papír se do ní strkal zepředu. Kuprexit jsem zkoušel , ale inkoust se dal smýt vodou, natož tak kyselinou nebo chloridem.

A o programu, který převede BMP na HPGL nevím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
evoss
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2008
Příspěvky: 14
Bydliště: Slovensko

PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 0:37    Předmět: Citovat

Konvertovanie Rastru do HPGL- Raster to Vector Normal 8.0
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Dragst
Anonymní





PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 9:18    Předmět: BMP -> vector Citovat

V Eagle na to existuje ULP , ten vygeneruje script, který to následně vloží do .brd . Funguje to tak , že jednotlivé body nahradí polygony.Vhodné je to ale jen na malé obrázky, např.loga, z důvodu velikosti výsledného souboru.
Obrázek hotové PCB by bylo myslím vhodnější vytisknout na folii a vyrobit fotocestou.
Návrat nahoru
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 15:06    Předmět: Citovat

citace:
evoss napsal:
Konvertovanie Rastru do HPGL- Raster to Vector Normal 8.0


Teď si s tím programem hraju, a jdou v tom docela dobře převádět obrázky. Chce si to pohrát s nastavením, ale vypadá to dobře.
Ale dírky na vrták to stejně nevyřeší. Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 17:26    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
... Ale dírky na vrták to stejně nevyřeší. Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed


Když z EAGLE exportuješ obrázek, který pak převedeš tímto programem na HPGL, tak to opět vyplní otvory?

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 17:38    Předmět: Citovat

Dírky tam sice jsou, ale ještě neumím s tím programem a je to demo, a v demu toho moc nejde.
Ale i přes to jsem z toho programu dostal co se týka maxima v rozlišení, dostal maximum a na plošnáky je to nepoužitelné. Nevykresluje celou čáru, např. 0.8 mm, ale jen její obrys. Kdežto CAM PROCESSOR ju vykreslí celou, třeba na 3x. Takže pokud bych maloval 0,3mm perem čáru 1mm, tak mi uprostřed zůstane volné místo 0.7mm. A ten program nepočítá s tlouštkou pera, což je divné.



pokus.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  pokus.JPG
 Velikost:  68.83 kB
 Staženo:  629 krát



Naposledy upravil honza3 dne 24 duben 2008, 17:55, celkově upraveno 4 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 24 duben 2008, 17:47    Předmět: Citovat

O víkendu se podívám po plné verzi.
_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 25 duben 2008, 13:31    Předmět: Citovat

Dobrej program je Eroiica, ale na demoverzi je omezen výstup tisku. Ale za cenu 4950,- budu raději vrtat tak jako dodnes. Embarassed Embarassed

Naposledy upravil honza3 dne 15 květen 2008, 22:28, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Jackobee
Anonymní





PříspěvekZaslal: 08 květen 2008, 15:02    Předmět: Aritma 512 Citovat

Perfektní, konečne rozumný návod. Díky za to Rolling Eyes
Návrat nahoru
 

 
Láďa
Anonymní





PříspěvekZaslal: 31 květen 2008, 3:29    Předmět: Vyřešené vrtací dírky v PADs v HPGL EAGLE 4.16 a 5.0 Citovat

Zdravím Vás a díííííííííííííííky mooooooooooooooc za úúúúúúúúúúúžasnej návod na výrobu plošnejch spojů. Jsem vlastníkem a uživatelem 0512 sice jen krátce, ale díky Vašim příspěvkům to prozkoumávám ze všech stran.
Takže, pokud Vám mohu doporučit následující postup:
NEINSTALUJTE verzi EAGLE 5.0, nekreslí totiž PADS po kružnicích, ale namaluje základní obrys Pads a zbytek vyplní podélnejma a šikmejma čárama. Takže tím je dírka na vrták totálně mimo mísu.

Programování v HPGL je naprosto triviální, a dají se v něm odstranit výplně vrtacích dírek v PADS v EAGLE 4.16, který naštěstí kreslí vše v souřadnicích od kraje ke středu a vytváří tak prostor pro následující vytvoření vrtací dírky. A to následujícím způsobem:
Je NUTNÉ, aby v CAM PROCESSORU byly nastaveny PADS na jiné číslo pera, než ostatní vrstvy. Např. na číslo 3.
Tím se odliší v HPGL od ostatních bloků, a Vy plošky PADS pod perem 3 v pohodě a pohodlně najdete, neboť pod číslem 3 budou všechny pohromadě.
V HPGL to vypadá následovně (editaci lze provést v NOTEPAD) např. pro 1 PADS integr.obvodu:

IN; IP 0,0,100,100; SC 0,100,0,100;
VS 4;
SP 3;
PA 848,888;
PD;
PA 854,894;
PA 866,882;
PA 866,814;
PA 854,802;
PA 838,802;
PA 826,814;
PA 826,882;
PA 838,894;
PA 854,894;
PA 853,886;
PA 863,876;
PA 863,820;
PA 853,810;
PA 839,810;
PA 829,820;
PA 829,876;
PA 839,886;
PA 853,886;
PA 852,878;
PA 860,870;
PA 860,826;
PA 852,818;
PA 840,818;
PA 832,826;
PA 832,870;
PA 840,878;
PA 852,878;
PA 850,870;
PA 858,862;
PA 858,834;
PA 850,826;
PA 842,826;
PA 834,834;
PA 834,862;
PA 842,870;
PA 850,870;
PA 849,862;
PA 855,856;
PA 855,840;
PA 849,834;
PA 843,834;
PA 837,840;
PA 837,856;
PA 843,862;
PA 849,862;
PA 852,846;
PA 848,842;
PA 844,842;
PA 840,846;
PA 840,850;
PA 844,854;
PA 848,854;
PA 852,850;
PA 852,846;
PU; SP 0; PA 0,0;

kde: VS 4 - je rychlost 4
SP 3 - vybere pero ze zásobníku 3
PA - souřadnice dojezdu pera
PD - pero dolů
PU - pero nahoru
SP0 a PA 0,0 - vrácení se na začátek s vrácením pera.

PADS plošky inegráče je tvořen několika 8mi úhelníky plus spojovou čarou. Takže stačí od každého takového bloku vymazat posledních 9 řádků PA a uložit a hned je dírka v PADS hotova. Podle toho v jakých násobcích devíti uberete řádky, tak podle toho bude dírka velká (9, 18, 27...).
Pro náhled můžete s přehledem použít Corel, který ukáže i přesné rozložení na stránce a který dokonce umí i vše, co na něm uděláte (i cokoli jiného) ukládat do HPGL souboru (SOUBOR-EXPORTOVAT-SOUBOR HPGL PLOTTER a přepsat příponu PLT na HPGL). Pak už dle výše popsaného spusti plotr.bat

dále:
všimněte si, že počáteční souřadnice PA 854,894 a devátá souřadnice PA PA 854,894 jsou shodné, neboť po opsání 8mi úhelníku a spojové čáry se pero vrací do té samé polohy. To znamená, že odmažete-li zbylé řádky a ponecháte pouze těchto 9 souřadnic, narýsuje Vám pouze obrys PADS - tedy znovu s dírkou pro vrták (tentokrát tedy větší podle tloušťky pera).

IN; IP 0,0,100,100; SC 0,100,0,100;
VS 4;
SP 3;
PA 848,888;
PD;
PA 854,894;
PA 866,882;
PA 866,814;
PA 854,802;
PA 838,802;
PA 826,814;
PA 826,882;
PA 838,894;
PA 854,894;
PU; SP 0; PA 0,0;

Tato metoda obrysů je nutná např pro verzi 5.0, která, jak jsem již napsal nekreslí po kružnicích, ale namaluje obrys a pak jej cykcak vyplní.

Tento postup je sice na první pohled velice zdlouhavý, ale je přehledný a fungující a po čase to jde docela od ruky, neboť všechny PADS v tomto případě ve 3 vrstvě jsou za sebou řazena pohromadě, takže se nemůže stát, že budete odmazávat např. spojové čáry. Stejným způsobem se postupuje i u ostatních PADS, např. kruhových nebo čtvercových.
Nejsem programátor a nerozumím, jakým způsobem se programy programují, ale myslím si, že se určitě musí najít někdo z Vás, který by dokázal napsat program, kterým by se HPGL soubory prohnaly a ten program by sám vyhledal právě jen např. vrstvu 3 a automaticky ze všech PADS tímto způsobem odmazal posledních 9 (nebo 18, 27... podle potřeby) souřadnic a zas zpět vše uložil.
UUUUUUUUUUUUUUUUUFFFFFFFFFFFFFFFFFF...Láďa

P.S. Můžu nějakým legálním (freeware) způsobem převést text *.doc a *.pdf taktéž na křivky?



Ukazky.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Ukazky.jpg
 Velikost:  563.83 kB
 Staženo:  614 krát

Návrat nahoru
 

 
Anonymní






PříspěvekZaslal: 31 květen 2008, 3:34    Předmět: Spojové čáry v dirkách pro vrták Citovat

P.SS. Jak v Eagle nastavím, aby spojová čára se pouze dotýkala plošky PADS a neprotínala ji, abych měl skutečně volnou dirku na vrtání?
Díky za odpověď, Láďa
Návrat nahoru
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1165
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 31 květen 2008, 17:48    Předmět: Citovat

To potěší, že článek někomu pomohl. Very Happy

A stěma PADama je to trošku horší, protože plotr nekreslí jen PAD, ale do PADu vede i např. BOTTOM, a ten zasahuje do PADU. Jediné řešení by snad bylo nedotahovat spoje až PADum. A toto řešení je použitelné na malé plošnáky. Při představě, že upravuju 100 děr je mi Embarassed

Jsem zkoušel novej Eagle 5.0 a BOHŮŽEL se na FILL PADS v HPGL výrobce zase vy.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Další
 
Strana 3 z 17
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)