forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
LCD cmc420-01

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 únor 2008, 12:44    Předmět: LCD cmc420-01 Citovat

Dobry den,
mam LCD cmc420-01 4x20 s podsvicenim, je kompatibilni se standardem HD44780, chtel bych se zeptat jake napeti muzu mit na podsviceni?nikde jsem seto v datasheetu nedocetl.Myslim si zeto bude 5V ale nechci to pokouset.. Embarassed
Predem dik
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 15 únor 2008, 20:13    Předmět: Re: LCD cmc420-01 Citovat

Ahoj,
vím o displejích, které na podsvícení neměli žádný omezovací rezistor a 5V na ně bylo moc. Ale není to časté.
Zkus na podsvícení připojit napětí z nějakého regulovatelného zdroje a pomalu zvyšuj napětí a současně sleduj hodnotu protékajícího proudu. Podsvětlení by nemělo mít odběr přes 250 mA (odhad, nepamatuji si to přesně), takže pokud zjistíš, že třeba při 4V protéká 500 mA, tak podsvětlení tvého displeje není na 5V. Nemusíš se bát toho, když podsvětlení krátkodobě přetížíš - krátkodobé přetížení LEDkám neuškodí.

Ale jak jsem psal na začátku, s největší pravděpodobností bude maximální hodnota jasu při 5V.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 únor 2008, 23:36    Předmět: LCD cmc420-01 Citovat

Tak jsem se ptal primo distrubutora a ten rekl ze opravdu napaji 5v a vezme si kolem 100mA.
Návrat nahoru
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 28 únor 2008, 22:24    Předmět: Citovat

Jeste bych se chtel zeptat, jake napeti ma byt na Vlcd, ten datasheet je podle me trochu zmatenej nevim jestli tam ma byt 0,5V nebo 4,5V... Embarassed
Návrat nahoru
 

 
Kado
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 28
Bydliště: P.Bystrica, SK

PříspěvekZaslal: 29 únor 2008, 22:02    Předmět: Citovat

Katalogovy list je v poriadku...treba si vsimnut, ze hodnota 4,5V je nieco ako "LCD Driving Voltage" a je vysledkom vzorca: 4,5V=Vcc-Vo, teda 4,5V=5-0,5V, takze na vyvode c.3 (Vo),(contrast) ma byt napatie okolo 0,5V voci GND...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 únor 2008, 22:43    Předmět: Citovat

DIky to bude vono!
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 29 únor 2008, 22:58    Předmět: Citovat

Mám zkušenost s tím, že každému typu displeje vyhovuje pro správný kontrastu jiné napětí (odpor rezistoru). Buď tam dej trimr 5k nebo si trochu zaexperimentuj s rezistory.
_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 únor 2008, 23:06    Předmět: Citovat

Takze na 3. vyvod pripojim rezistor ten zapojim do GND.
Na tom rezistoru musi teda byt napeti 4,5V abych mel na 3. vyvodu 0,5V.Jaky proud ma prochazet tim rezistorem?
Návrat nahoru
 

 
Kado
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 28
Bydliště: P.Bystrica, SK

PříspěvekZaslal: 29 únor 2008, 23:42    Předmět: Citovat

mozes to zapojit aj podla nasledujucej schemy, pricom odpor trimra mozes volit tak 5-10k...


lcd.png
 Komentář:
 Velikost:  6.41 kB
 Zobrazeno:  7946 krát

lcd.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 01 březen 2008, 0:17    Předmět: Citovat

No a kdyz nemam trimr jenom rezistory, tak ja seto zapoji?Potreboval bych obrazek s hodnotami.dekuji za ochotu Smile
Návrat nahoru
 

 
Kado
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 21.2.2008
Příspěvky: 28
Bydliště: P.Bystrica, SK

PříspěvekZaslal: 01 březen 2008, 1:01    Předmět: Citovat

Najjednoduchsie je pouzit jeden odpor tak, ze vyvod c.3 lcd pripojit cez odpor na zem, hodnotu odporu treba urcit odhadom (zavisi od prudu, kt. ale nepozname)..druha varianta, je pouzit delic napatia, pricom hodnoty odporov su orientacne a treba ich doladit...


lcd1.png
 Komentář:
 Velikost:  4.74 kB
 Zobrazeno:  7937 krát

lcd1.png



lcd2.png
 Komentář:
 Velikost:  5.41 kB
 Zobrazeno:  7937 krát

lcd2.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 01 březen 2008, 1:29    Předmět: Citovat

OK, zkusim tu moznost s tim jednim odporem, kdyz tam 10k tak by to mohlo byt ok?
Dekuji
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 01 březen 2008, 10:19    Předmět: Citovat

Teď se dívám na nějaké své staré zapojení a mám tam 1k5. Jak jsem již psal, musíš to vyzkoušet.
Jinak pin, kterým nastavuješ kontrast, nemusí být č. 3, ale může být č. 5 (první dva piny mohou být podsvětlení).

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
TeStEr
Anonymní





PříspěvekZaslal: 01 březen 2008, 15:39    Předmět: Citovat

Podsvetleni mam 15 a 16 to vim Laughing
Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)