forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Jak nejefektivně srazit 12V na 5V (cca 1,5 A na 5V)
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 11 leden 2018, 9:48    Předmět: Jak nejefektivně srazit 12V na 5V (cca 1,5 A na 5V) Citovat

Ahoj,
potřebuji co možná nejefektivněji (aby ztráty byly co nejmenší) srazit 12V na 5V. Na vstupu (těch 12V) je spínaný zdroj. Chápu, že např. 7805 ne (upeklo by se to, ztráty šílené), ideální by byl asi měnič, ale co jsem se díval do DS, tak ty parametry s efektivitou dost lítaj.

Poradíte někdo něco fakt odzkoušeného, co je max efektivní? Děkujji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 951

PříspěvekZaslal: 11 leden 2018, 18:42    Předmět: Citovat

V cine plno hotovtch menicou. S lm2960 ci ako sa im nadava.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 510

PříspěvekZaslal: 11 leden 2018, 18:58    Předmět: Citovat

I když bude mít ten step-down jen 85% učinnost, tak je to 1.3W ztráty oproti 10W ztrátám na lineáru. Často bývají i okolo 90-95%.
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 11 leden 2018, 23:30    Předmět: Citovat

Ahoj. Mám odzkoušené měniče s LM2596 (dříve tuším LM2576 - nižší spínací kmitočet), cca do 3A. Nebo zkus něco od číňana, jak radil Atlan či tady: http://www.hezkyden.cz/kategorie-produktu/moduly/dcdc-menice/snizujici/
Zatím jsem s většinou modulů docela spokojen. Záleží i na velikosti a nezapomeň přidat na výstup tlumivku s nízkoESR kondenzátorem. Pokud potřebuješ 1,2A, vzal bych něco do 2 A, ale zase co "jede" na krev , má větší účinnost.
PS. Za ty prachy to nemá ani cenu stavět. Součástky jsou dražší než celý modul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 11 leden 2018, 23:38    Předmět: Citovat

Ještě info na web www://hezkyden.cz. Pokud je to skladem, dodání obratem. Cena dražší než číňan, který má poštovné většinou zdarma. Ale zase je k tomu komentář co, jak, kde, účinnost, praktické zkušenosti .... A to je vcelku k nezaplacení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 308
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 12 leden 2018, 0:09    Předmět: Citovat

Používám s velkou oblibou A8498. Spínací frekvence okolo 300kHz. Používám to na napájenení z 21V na 5V cca 0,6A a je to studený.
_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1166
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 12 leden 2018, 3:25    Předmět: Citovat

Používam co psal Mikop a max. spokojenost. Za tu cenu do 60,-. a nastavíš co potřebuješ je to super.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 12 leden 2018, 20:02    Předmět: Citovat

díky všem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 13 leden 2018, 11:56    Předmět: Citovat

Přemýšlím, zda na to nakonec nepůjdu naopak, tj. step-up měničem. Na 5 V mi stačí cca 1,5 A, na 12 V potřebuji cca 2,5 (současně). Ale 12 V potřebuji jen nárazově (spínání LED osvětlení), 5 V je řídící logika.

Úplně původně jsem chtěl spínat samostatně 12 V zdroj, ale kvůli špičkovým startovacím proudům to není ideální. Řešení existuje - speciální rele apod., ale v ceně okolo 2000,- se mi vyplatí mít oba zdroje zaplé:) ).
Druhá myšlenka byla právě 12 V trvale a z něj to srážet na 5 V (taky trvale).

No a třetí je právě 5 V trvale a step-up měničem zvedat dle potřeby na 12 V (u step-up měničů předpokládám není problém se špičkou při zapnutí - nebo se pletu?).

Omlouvám se za trochu komplikovaný dotaz, prostě hledám řešení, které bude nejefektivnější a vcelku bezpečné. Ještě mne vlastně napadá jedna varianta a to použít hybridní zdroj na 5 i 12 V (např. https://www.gme.cz/spinany-zdroj-mean-well-rd-50a).

Díky za každou radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 951

PříspěvekZaslal: 13 leden 2018, 14:13    Předmět: Citovat

No ani jeeno ani druhe nieje problem, 2000 ako zaco? To tie 2 relatka maju byt cele pozlatene cico?
Inak uvedomujes si ze z 5 na 12V 2,5A budes mat odber z 5V cez 5A?
Navyse nieje iste ze tie tvoje led nebudu na 5V svietit, potom budes mat dalsiu komplikaciu s odpajanim step up menica.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 13 leden 2018, 16:00    Předmět: Citovat

Specialni rele resici proudovou spicku stoji id par stovek do cca dvou tisic (kdyz resi spinani v nule, avy byla spicka nejnizsi). Kdyz budu spicky ignorovat, tak je to pul sta. Ale ja je ignorovat nechci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1494

PříspěvekZaslal: 13 leden 2018, 16:08    Předmět: Citovat

A8498 používam roky k veľkej spokojnosti. Samozrejme má softšrat nastaviteľný rezistorom.
Naviac pracuje od vstupnéhonapätia 50V nižšie. Meral som mu účinnosť a na rozdiel od tvrdenia výrobcu som nameral hodnoty presahujúce 90%


Ivyst 0,27A, Uvyst=5V, ucinnost 97%-90% pri Uvst od 9V do 29V
Ivyst 0,54A, Uvyst=5V, ucinnost 97%-93% pri Uvst od 9V do 29V
Ivys = 1A, Uvyst=5V, účinnosť 88% - 91% pri Uvst od 9V do 29V


Potom sú ešte moduly ako napríklad AMSR2-7805-NZ, ale cenou sú oproti tým z hezkeho dne mimo misu. Ak vieš kúpiť niečo hotové za cca 2,5EUR ani by som neváhal. Lebo aj keď A8498 stojí okolo 1EURa, treba tam ešte ďalšie súčiastky, navrhovať plošak, atď, atď. Podľa mňa sa to neoplatí.

Inak soft start s temer ľubovolným priebehom (od [ms] do [s]) si ľahko spravíš pomoocu jedného FET alebo PNP, jedného odporu a jedného kondenzátoru pred samotným stabilizátorom. Ale ako už bolo spomenuté, je to "drobná " komplikácia.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 14 leden 2018, 20:30    Předmět: Citovat

já asi nakonec půjdu do toho zdroje s dvěma napěťovými úrovněmi. Přijde mi to asi nejjednodušší a holt spotřeba bude asi o něco větší. Ale díky všem, člověk se pořád učí:(
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 456

PříspěvekZaslal: 10 březen 2018, 0:19    Předmět: Citovat

Měl bych jeden doplňující dotaz - mohu step-down měnič (např. https://www.gme.cz/napajeci-modul-3-40v-3a-step-down) připojit přímo na výstup spínaného zdroje? Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 10 březen 2018, 12:54    Předmět: Citovat

Ano, můžeš. Pokud si nepojedeš modul DC-DC do GME koupit přímo, objednej si ho tady: http://www.hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-lm2596/
Už jsem tady psal, že je tam kupuju. A možná si vybereš i něco dalšího...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)