forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Čítač inpulsu pro Pic 12F629
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 04 září 2017, 19:38    Předmět: Citovat

Ale jak to udělat prakticky ? nějaký příklad by pomohl Embarassed díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 04 září 2017, 19:54    Předmět: Citovat

http://picprojects.org.uk/projects/recal/recal.htm
Autor programu pro rekalibraci oscilátoru uvádí kód na výše uvedeném webu pod GNU licencí.

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 05 září 2017, 19:47    Předmět: Citovat

Co jsem se zběžně díval na ten odkaz tak je kdyzpozici hex soubor ke stažení ale zatím jsem nepřišel jak to použít Embarassed předem díky za schovívavost
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 893
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 06 září 2017, 13:25    Předmět: Citovat

v tomhletom programu je to jedno, dej tam treba neco kolem stredu ,
pokud mas jeste jinej uP precti to z nej a pouzi
poripade si napis program co generuje signal a upravuj konstantu dokat to nebude sedet,
sezen si PICkit2 ten to umi
a navic tohle je simulator proteus,mas snad ICD ? ne ,ten by si s tim mel poradit ..

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 06 září 2017, 18:02    Předmět: Citovat

Mám to chápat tak že když do toho švábu jsem nahrál takto zmršený nebo nějaký jiný program tak tu kalibrační hodnotu která je tam při výrobě nastavena tak je definitivně fuč ,a pomůže jen to udělátko na těch stránkách s tím kódem tak pomocí těch signalizačních ledek se to nastaví. díky

Mám klon programátoru SCPD2 -kompatibilní s ICD 2

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 893
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 07 září 2017, 0:26    Předmět: Citovat

kdyz ji prepises tak je fakt fuc
ne,pomuze toho vic ale tobe bych poradil at si koupis novej..
co tam mas za hodnotu ?

vyprdni se na uP a dej tam posuvnej registr

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 07 září 2017, 11:21    Předmět: Citovat

Ještě se zeptám když se děla něco v asm tak je vše v pořádku ale když se to dělá ve vyším programovacím v C nebo tak to je problém ? platí to jen pro tyto dva nebo pro všechny? díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 893
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 07 září 2017, 14:37    Předmět: Citovat

Je uplne jedno v com pises stejne z toho bude hex,
Plati to pro vsechny co maj kalibracni konstantu ulozenou ve flash pameti,

Koukam ze to budes resit asi jeste hodne dlouho co?

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 08 září 2017, 9:02    Předmět: Citovat

Ahoj. Ta rekalibrace z odkazu funguje. Na adresu 3FFF nahraješ nějakou střední hodnotu nebo pokud Ti to programátor neumožní, tak hodnotu z hexu ze stránek. Zapojíš to dle schématu a až to bude hotové, tak se rozsvítí zelená led a je to hotové. Hodnota pro oscilátor je uložena v eeprom na prvních dvou pozicích. Tudíž vyndáš PIC, načteš programátorem (stačí obsah eeprom) a poznačíš si konstantu, kterou potom nahraješ na správnou pozici (3FFF). Já používám Presto, kde lze nastavit, aby se mi tato konstanta při programování nepřepisovala. Nevím, co máš za programátor a zda to jde u něj také řešit. Použil jsem to zapojení celkem dvakrát a pokaždé úspěšně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 08 září 2017, 11:07    Předmět: Citovat

U toho Presta tuším nedojde k přepsání když je nastaveno 3FFF.Je na to ještě nějaká finta ?
_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 893
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 08 září 2017, 17:45    Předmět: Citovat

to jak neprit o tu konstantu je nekolik: (netyka se to jen Presta)
nez zacnes programovat precist a zapsat na nozicky permanentnim fixem
pouzivat Pickit 2, nesmaze ji a kdyz si ji smazes sam tak ji umi obnovit
pokud s tim programator neumi :
zapsat konstantu do programu pomoci ORG
nebo zapsat rovnou do OSCCAL
obe varianty ale maj nevyhodu ze zmenou uP musis tu hodnotu taky zmenit v kodu

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 08 září 2017, 22:38    Předmět: Citovat

Ono psát to do programu je dost riziko.Pokud člověk změní uP a zapomene na to,tak je chyba.
To presto umí zálohovat pojistky.Pokud to člověk udělá při prvním spojení s uP,tak je to v pohodě.
Jak to řeší PKit 2.Když to umí obnovit,tak to nějak vyčte z uP,nebo je to jinak ?

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 893
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 09 září 2017, 8:47    Předmět: Citovat

PK2 to meri a meni konstantu a porovnava,kdyz uP ohreju staci na chvily prstem tak se ta konstanta meni,takze si ji v ten danej momen kalibruje..
_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 09 září 2017, 15:25    Předmět: Citovat

Ta konstatna je z výroby nastavena pro každý konkrétní čip při teplotě 25 stupňů. V datashetu píšou cosi o střední hodnotě teploty od 0-50. Nezapomeň, že oscilátor je typu RC, 4MHz, 1%, tudíž s teplotou se vždy bude měnit jeho frekvence. Myslel jsem si, že by se hodnota OSCCAL neměla měnit s teplotou, ale je možné, že je navázana na nějakou teplotní zpětnou vazbu nebo se mění vlastní hodnota toho R a C. Nevím. Pro opravdu přesný oscilátor bude lepší krystal nebo krystalový oscilátor a ještě lépe termostatovaný. Pokud použiješ 20MHz, "zjemní" se Ti instrukce z 1ms na 200ns. Ale přijdeš minimálně o 1 či 2 nohy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 121

PříspěvekZaslal: 10 září 2017, 18:26    Předmět: Citovat

U PIC12F629/675 a podobných osminohých opravdu nemá význam používat cokoliv jiného, než interní oscilátor - těch nožiček je u těchto typů opravdu zoufale málo na to, aby se s nimi plýtvalo.

PK2 software a programátor konstantu nikdy samy nesmazaly - ani při programování HEXu, ani při mazání čipu ani při čemkoliv jiném. Jediný způsob jak ho k tomu donutit byl ručně přepsat přímo tu adresu (poslední adresa ve flash paměti, jak tu již někdo psal - není to vždy 3FFh, např. 12F683 má paměť větší, nové typy se čtyřmístným kódem - jako např. 12F1572 apod - zpravidla také). Co se týče zálohování, nejjistější je konstantu vyčíst a vyškrábnout ji na brouka zespod pouzdra nějakým hrotem (v nouzi stačí např. kružítko), tak jsem to tedy aspoň provozoval a zatím jsem o žádnou kalibrační konstantu nepřišel.

Změna frekvence pomocí toho OSCCAL registru je taková, že když ji máte na maximum, tak je frekvence oscilátoru okolo 5MHz. Jinak pro zajímavost - kdo má čítač, může to provést také tak, že nastaví brouka aby měl aktivní CLKOUT výstup (GP4 / OSC2 / CLKOUT) a programově pak mění OSCCAL tak dlouho, až bude mít na onom výstupu 1 MHz (platí fosc / 4, takže 1MHz výstupu je 4MHz frekvence oscilátoru).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Strana 2 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)