forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Čítač inpulsu pro Pic 12F629
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 17 srpen 2017, 17:47    Předmět: Čítač inpulsu pro Pic 12F629 Citovat

Chlapi potřeboval bych píchnout a to s čítačem který by na vstupu počítal určitý počet impulsů a na výstupu po dosažení počtu impulsů by se nastavila logická 1 a to celé do kola ,já vím že je to pro vás triviální věc.Když ten zdroják bude v GCC nebo v asm to mi fuk hlavně aby jsem to měl v čem přeložit díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 17 srpen 2017, 22:50    Předmět: Citovat

Kolik impulzů má bejt ? Jak dlouho má bejt na výstupu log.1. ?
Na to není třeba procesor.Jde to i s prodrátovanejma švábama ...

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 12:32    Předmět: Citovat

Sender napsal:
Kolik impulzů má bejt ? Jak dlouho má bejt na výstupu log.1. ?
Na to není třeba procesor.Jde to i s prodrátovanejma švábama ...

Já vím že se to dá logickými švábami například 7493 ale já to potřebuji testovat abych věděl kolik těch impulsů je ten správný počet ,na výstupu délka impulzu to taky ještě nevím to bych testováním musel taky zjistit díky

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 14:37    Předmět: Citovat

V tom případě bych postupoval tak,že bych vstup pulsů zapojiil na pin 5 (INT) a nakonfiguroval HW procesoru tak,aby při každým pulsu nastalo externí přerušení.V obsluze přerušení bych řešil inkrementaci globální proměnný (podle toho kolik pulsů to má načítat).Pokud by byl třeba výstupní puls konstantně dlouhej,řešil bych to časovačem.
Jde to řešit více způsoby.Pro inspiraci by to mohlo stačit.Pro řešení kódu programu je třeba znát všechny požadavky a vstupní parametry.

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 15:14    Předmět: Citovat

Asi tak mám doma skútr pro seniory bohužel nemá tachometr tak jsem si říkal že použiji něco takového https://www.mall.cz/tachometry/sigma-s-bc-5-12?tab=discussion ale problém je v tom že na tak malé kolečka to není stavěný tak jsem si řekl že mezi senzor a cyklo počítač dám nějakou děličku a tu děličku jsem si chtěl na pic12f629 naprogramovat a potom testováním se přiblížit alespoň trochu k reálnému počtu ujetých kilometrů díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 16:06    Předmět: Citovat

některá ta Sigma se dá nastavit (obvod kola a počet pulsů).
Jinak tím 12F629 by to taky šlo alespoň přibližně nastavit.

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 18:52    Předmět: Citovat

O Sigmu která by se dala nastavit na tak malý průměr kola jsem nenarazil.Kdo by mě pomohl ten prográmek napsat nebo odkázat na linky na příklady pro mikroC PRO for PIC nebo HI-TECH PICC-Lite v krajním případě asm tak byl bych mu vděčen protože já a strýček Googl nejsme kamarádi Embarassed díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 20:29    Předmět: Citovat

¨S prográmkem bych mohl pomoct v PMP Pascalu (je free).
_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 140

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 21:51    Předmět: Citovat

Tak to nastav na desetinásobek a desetinnou čárku domaluj rukou, nebo třeba nalep proužek izolačky.

Pokud nepůjde, tak než se matlat s děličkou, tak už rovnou udělat celej tachometr, ne? Přece nejsme žádný béčka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 506

PříspěvekZaslal: 18 srpen 2017, 22:34    Předmět: Citovat

Kdybys vzal tužku a papír, tak si ten potřebný dělící poměr spočítáš a nic neexperimentuješ. A omezovat na celá čísla taky nemusíš. Naprogramovat se dá i neceločíselná dělička a to velice snadno Wink
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 19 srpen 2017, 19:15    Předmět: Citovat

Meloun1 > program máš v SZ.
_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 140

PříspěvekZaslal: 25 srpen 2017, 18:58    Předmět: Citovat

Sender: To seš moc hodnej, ale:

kód:
Pravidlo 14

Dotazy pokládejte na fóru a nepište jej přímo lidem z fóra (ať už soukromou zprávu, email nebo instant messaging), protože odpovědi mohou zajímat i jiné čtenáře fóra. Pokud obdržíte odpovědi od uživatelů přímo do emailu nebo jako soukromou zprávu, vytvořte shrnutí, "FAQ" a umístěte jej do diskuse.


kód:
Pravidlo 23

Znáte-li odpověď na kladené technické otázky, pak ji poskytněte.


Jinými slovy, je tu zájem na tom, aby řešení byla veřejná a přístupná všem.

Dále tu platí jakési nepsané pravidlo o tom, že neservírujeme řešení na stříbrném podnosu, ale tazatel by měl napřed projevit nějakou vlastní snahu a tázat se na konkrétní zádrhele vzešlé z té snahy, které se pak řeší konkrétně. Důvod je ten, že si tu bez tohoto pravidla středoškoláci nechávali hromadně vypracovávat domácí úkoly z elektroniky, programování apod. (i za úplatu), aniž by se tématu vůbec nějak dotkli a látka jim něco dala. Smyslem fóra primárne je šířit vzdělání a technické povědomí a také učit samostatnosti, ne nabízet inzertní či obchodní příležitosti. Když se mnozí leckdy ani neobtěžují před položením dotazu použít Google či prohledat fórum, tak je to prostě špatně.

Nejsem admin, ale každý by měl tak nějak chápat, že pravidla tu prostě máme a důvody k jejich existenci jsou zcela reálné, bez nich fórum pozbývá významu.

Děkuji za pochopení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 27 srpen 2017, 19:46    Předmět: Citovat

Mahoney> OK omlouvám se. já ty pravidla fóra ani moc nečet. Smile Nemám problém se zveřejněním kódu,ale ten kód je neodzkoušený a je spíchnutý na rychlo.Vzhledem k možnostem PNP pascalu jsem použil část kódu,který PMP (snad) chápe správně.Pokud by někldo chtěl tento kód použít do XC8,jde to napsat jinak.Celkově princip jsem použil ten nejjednodušší (pro příklad,inspiraci).Efektivnější je použít způsob,při kterém inkrementace i vyhodnocení probíhá na HW úrovni (s minimem prtogramového kódu). Je na tazateli samotném,aby kód přehodnotil a případně upravil podle svého.Fakt je že tazatel ani nenapsal jak se kód chová a jestli stíhá.

Takže program bez záruky funkčnosti:
kód:

(* for PMP Pascal compiler 2.1.4.111
http://www.pmpcomp.fr/
*)
program delicka;

 {$PROCESSOR  PIC12F629}
 {$FREQUENCY 4 MHz}
 {$CONFIG FOSC = INTRC_OSC_NOCLKOUT , CP=OFF ,CPD=OFF ,BOREN=OFF, MCLRE=OFF ,PWRTE=OFF ,WDTE=OFF}


var
 Cykl: byte;
 Vstup:boolean @ GPIO.GP2; //pin 5
 Vystup:boolean @ GPIO.GP0;//pin 7

(*Hlavní program*)
begin
 CMCON:=7;              //zákaz komparátoru
 VRCON := 0;            // vref vypnuta
 WPU:=0;                //pull-up zakázáno
 TRISIO.TRISIO2:=true;  // GP2(pin 5) konfigurován jako vstup
 TRISIO.TRISIO0:=false; //GP0(pin 7) konfigurován jako výstup
 GPIO:=0;               //nastavení IO portu do log 0
 Cykl:=0;               //pro jistotu
 (* hlavní (nekonecná) smycka hlavního programu *)
 while(1) do
    begin
      while(not vstup)do ; //ceká se na pulz
      inc(Cykl);              //inkrementace pocadla
       if Cykl=10 then
        begin
           Vystup:=true; //zapnutí pulzu výstupu
          // Delay(20); //Délka pulzu výstupu v mikrosekundách -použít podle potreby
          // vystup:=false; //vypnutí výstupu  -použít podle potreby
        end;
      while(vstup)do ;      //ceká se až pulz skoncí
      vystup:=false;           //vypnutí výstupu -pokud je pouzita cast kódu Delay(20); tak neni treba
      if cykl>=10 then cykl:=0; //nulování pocítadla v pomeru 10:1

    end;
end.

kód:

:020000040000FA
:020000000528D1
:080008000900BF01073083125B
:1000100003139900831699019501051505108312A4
:100020008501A00183120313051D1228A00A2008D0
:100030000A3A031905148312031305191B28051026
:1000400020080A3C3E14031D031C3E103E181228D3
:06005000A00112280628A1
:08400000803F803F803F803FBC
:02400E00943FDD
:00000001FF

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Meloun1
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2015
Příspěvky: 46
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 04 září 2017, 17:16    Předmět: Citovat

Tak saze otravuji já asi zůstanu u HI-TECH PICC-Lite a pokusím se něco naučit Wink protože jak se říká "moc psů zajícova smrt" ale co mě znepokojuje je toto viz příloha.Zadal jsem to do googlu a našel jsem par odkazů ale nejsem s toho moc moudrý díky



Edit : já se omlouvám za pozdní reakci ale i když mám nastaveno upozornění na nový příspěvek tak mě to sice dojde do emailové schránky kde to mám přeposláno do další schránky( tady asi bude někde chyba) kde mám nastaveno upozornění po SMS(prostě toho mám moc) a nestíhám Very Happy



OSCCAL.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  OSCCAL.jpg
 Velikost:  95.34 kB
 Staženo:  72 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím meloun a Meloun1 je tatáž osoba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Sender
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2014
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: 04 září 2017, 18:31    Předmět: Citovat

U procesorů 12F675 i 12F629 je před programováním potřeba si zazálohovat kalibrační hodnotu (je úplně na konci programovýho místa).Pokud se přepíše při programování,rozhodí se takt interního oscilátoru.
Existují jakési regenerátory a údajně to umí obnovit PicKit 2 možná i PicKit 3.

_________________
MPLAB,PMP Pascal + Presto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)