forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Usměrnění 24V AC na 24V DC

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
Marek917382465
Účastník
Účastník


Založen: 30.10.2016
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 03 listopad 2017, 23:47    Předmět: Usměrnění 24V AC na 24V DC Citovat

Dobrý den,
snažím se usměrnit 24 V střídavých na 24V stejnosměrných. Používám diodový můstek. Na výsledné napětí připojuji LED lampu na 24V. Bez filtračního kondenzátoru lampa bliká a s kondenzátorem je zase na výstupu asi 38V. Kondenzátor používám 5,7uF. Připojil bych za to usměrňovač, ale ty se dělají do 2A a já bych chtěl aspoň 5A. Otázka teď je, jak to srazit na 24V s tím že se na výstupu nedá počítat s pevnou zátěží. Chtěl bych tam připojovat ještě další zařízení.
Předem díky za odpovědi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 161

PříspěvekZaslal: 04 listopad 2017, 0:12    Předmět: Citovat

Tých 24V AC máš z trafa? Nebolo by lepšie použiť niečo na tento štýl a výkon prispôsobiť predpokladanej záťaži?

https://www.ebay.com/itm/AC110V-220V-TO-DC-5V-12V-24V-Switch-Power-Supply-Driver-Adapter-LED-Strip-Light/252684250454?hash=item3ad527ad56:m:m8ThR7A3-XTn45AHeYfj4zQ
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Marek917382465
Účastník
Účastník


Založen: 30.10.2016
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 04 listopad 2017, 8:59    Předmět: Citovat

Já těch 24V AC právě potřebuju, takže tohle nelze.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 728

PříspěvekZaslal: 04 listopad 2017, 17:53    Předmět: Citovat

Možná by nebylo od věci napsat, na co tam těch 24 VAC potřebuješ. Pak se mnohem snáze hledá nějaké řešení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1458

PříspěvekZaslal: 04 listopad 2017, 19:13    Předmět: Citovat

A aký máš vlastne problém?

Efektívna hodnota 24V AC zodpovedá maximálnej hodnote po usmerenení a vyfiltrovaní (ak to len usmerníš, potom polovicu periódy bude výstupné napätie 0) 24V * SQRT(2) = 34V. Keďže menšie trafo na prázdno je relatívne mäkký zdroj, to napätie môže byť značne väčšie.

Ak potrebuješ to striedavé napätie, to si zober z pred usmerňovača. Za usmerňovačom budeš mať napätie s parametrami závislými od filtračného kondenzátora a záťaže. To je absolútne v poriadku, tak to predsa má byť.
Použiť elektrolitycký kondenzátor bez uismerňovača je čistá šialenosť.

Naštuduj si napríklad

https://cs.wikipedia.org/wiki/Usm%C4%9Br%C5%88ova%C4%8D

Usmerňovacie diódy sú k zohnaniu napríklad aj na 450A

https://www.tme.eu/sk/details/d71-450-16/univerzalne-diody-skrutkove/lamina/d71-450-16-n0/

Nejakých 5A nie je absolútne problém. Netuším, kde si hľadal, keď si dospel k prúdu 2A. Mostíkový usmerňovač pre 20A
je napríklad

https://www.tme.eu/sk/details/gbi20a-dio/mostiky-jednofazove-diodove-ploche/diotec-semiconductor/gbi20a/

za 0,7EUR

Tak netuším, v čom je problém.

Ak za tým potrebuješ stabilizované napätie, tak tam musíš dať stabilizátor napätia. Nič si zatiaľ o stabilizátore nepísal, tak sa nazdávam, že ňom nemáš ani šajn.

Stabilizátory napríklad

https://www.tme.eu/sk/details/max668eub+/stabilizator-napatia-obvody-dc-dc/maxim-dallas/

https://www.tme.eu/sk/details/aoz1237qi-01/stabilizator-napatia-obvody-dc-dc/alpha-omega-semiconductor/

https://www.tme.eu/sk/details/lt1270ct/stabilizator-napatia-obvody-dc-dc/linear-technology/lt1270ct_pbf/

Ako už bolo napísané, napíš, čo vlastne potrebuješ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Marek917382465
Účastník
Účastník


Založen: 30.10.2016
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 05 listopad 2017, 13:55    Předmět: Citovat

Je mi jasný že si vezmu to AC před usměrňovačem. Nechtěl jsem použít samotnej kondenzátor. Jen bych potřeboval za usměrňovačem 24V DC, ale stabilizátory se dělají jen do 2A a to je pro mě málo. Proto se ptám, jestli to lze udělat i jinak než pomocí stabilizátoru napětí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 161

PříspěvekZaslal: 05 listopad 2017, 22:52    Předmět: Citovat

Veď si kúp nejaký dc-dc menič, na eBay je toho plno za pár drobných, alebo použi lineárny stabilizátor a posilni ho tranzistorom ...... zapojenie nájdeš v datasheete.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xdc+36V+to+DC+24V.TRS0&_nkw=dc+36V+to+DC+24V&_sacat=0
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 728

PříspěvekZaslal: 06 listopad 2017, 0:24    Předmět: Citovat

Sice jsi nenapsal, na co potřebudeš to střídavý napětí, ale co takhle použít nějakej ten zdroj, jak dával Stanley odkaz na ebay, z toho použít těch 24V se spoustou ampér a k tomu přidat malinký trafíčko, ze kterýho bys snímal síť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Marek917382465
Účastník
Účastník


Založen: 30.10.2016
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: 06 listopad 2017, 13:20    Předmět: Citovat

No s těma všema zdrojema je problém, že všechny berou napájení ze sítě. Tam kde to potřebuju já mám k dispozici jen 24AC a nic jinýho. Takže to potřebuju usměrnit a pak stabilizovat. Pokud se ty stabilizátory dají posilnit kondenzátorem, tak by to bylo vyřešený a mohl bych tam dát to. Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kuto
Profesionál
Profesionál


Založen: 13.7.2010
Příspěvky: 120
Bydliště: Varnsdorf

PříspěvekZaslal: 06 listopad 2017, 22:54    Předmět: Citovat

Dají se posilnit, ale ne kondenzátorem. Dělá se to tranzistorem. Pro běžný lin. stabilizátory je ale vstup 34V už docela dost. I když 7824 má psáno 36V, je to na hraně. Další problém bude s chlazením. (34V-24V)*5A=50W ztráta. Lepší bude spínanej zdroj, ale podle toho jak se ptáš, tak si myslím že ho dohromady nedáš a o továrně vyrobeným takovým nevím. Proč teda nepřipojíš obyč lampu se žárovkou přímo na 24AC? Na žárovce to blikání není tolik vidět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 728

PříspěvekZaslal: 07 listopad 2017, 8:51    Předmět: Citovat

V tom případě bych to viděl na usměrňovač, kondenzátor a za to LM2576 v katalogovém zapojení. Podle datasheetu umí až 7,5A, vstupní napětí je 4-40V a výstupní napětí si můžeš nastavit na 1,23 až 37V. Tyto obvody používám všude, kde potřebuju vyšší proud nebo kde napájím zařízení z baterií. Na lineárním stabilizátoru (třeba 7805) při stabilizaci napětí z 12V na 5V ztratím 58% dodané energie na stabilizátoru (při vyšším vstupním napětí je to ještě víc) a hlavně už při 1A je na něm 7W ztrátového výkonu, což už bývá celkem problém uchladit. Naproti tomu stabilizáítor s LM2576 má vlastní spotřebu minimální a ani 3A při stabilizaci z 12V na 5V se nehřeje. Pro Tvých 24V bych stabilizací lineárním stabilizátorem na 5V ztratil už přes 80% dodané energie na stabilizátoru a při 1A odběru už bych na stabilizátoru musel uchladit 19W ! A vůbec nezáleží na tom, jestli jako stabilizátor použiju nějaký IO nebo jenom tranzistor.

Ze střídavého transformátoru dostaneš po usměrnění a vyfiltrování cca 34V. Když použiješ LM2576-ku nastavenou na 24V na výstupu, dostáváš 24V stejnosměrných, který je schopný dodat až 7A, takže těch Tvých požadovaných 5A by neměl být problém. Otázkou je, jestli to zvládne dodat to 24V trafo, které to celé napájí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 268

PříspěvekZaslal: 07 listopad 2017, 14:03    Předmět: Citovat

Co použít toto:
https://dexhal.cz/step-down-snizuje/102-3a-step-up-zvysuje-dcdc-menic-napeti-35-18v_el-vc-dw-06.html
nebo
http://www.hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-xl4015/
nebo
http://www.hezkyden.cz/shop/vykonovy-dc-dc-menic-xl4016/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)