forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
VF komunikační moduly firmy HOPERF: RFM01 / RFM02
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 14 červen 2016, 19:23    Předmět: VF komunikační moduly firmy HOPERF: RFM01 / RFM02 Citovat

Používám zatím RFM02 - vysílač. Jako přijímač používám spektrální analyzátor. "Dostanu" RFM02 na chtěný kmitočet, transmitt rate mi ale připadá že nefunguje, (po zadání změny onu změnu sluchem nepozoruju, spektrální analyzátor má 8 druhů provozu). Vysílací výkon snad funguje, ale mám pocit že se vysílá jen nosná, že se nevysílají data (nevím) a to jak v režimu kdy posílám z uP data na pin FSK, tak při posílání dat na SPI - přez SDI. Potřeboval bych nějakého praktika pro zodpovězení několika dotazů. Při vysílání je spotřeba 24 mA v klidu 1.8 mA ( ne v režimu SLEEP. Tím se zatím nezabývám).

Program (zkušební) v assembleru je na: https://ulozto.cz/xE8VmKHG/pok-lcd2-asm
VJe tam i ovládání LCD displeje, ale ten není ve hře - nepoužívá se (zatím). Vše začíná návěštím KONFIG:
Návrat nahoru
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 červen 2016, 7:28    Předmět: Poznatky Citovat

To vaše PDF RFM12BP mám už dávno přečtené. Já mám moduly, transceivry RFM12 ale začínám s těmi RFM01 a RFM02. Mezi RFM12BP a RFM01/RFM02 jsou ale některé odlišnosti i když základ bude asi hodně podobný. Proto bych vaše zkušenosti uvítal. Leckdo na fórech si totiž stěžuje že manuály k modulům jsou skoro nepoužitelné, s čímž bych docela souhlasil.

Psal jste o nějaké inicializaci SPI. Nic neinicializuju, akorát každá sekvence (Open TX - DATA TX - Close TX) musí být započatá Status Read Commandem. Protože je to v manuálu dost stroze popsáno, představuju si jej jako příkaz, který minulé nastavení modulu přepíše novým nastavením. Zároveň je možnost si momentální nastavení modulu přečíst po nIRQ. Nikde ale není popsáno co a jak nIRQ vrací !!! Víte to? Je ale možnost, že ještě něco dělám špatně, nebo cosi opomínám, protože mi obvod RFM02 - vysílač nechodí tak jak by měl.

Mohu vám nabídnout pořídit si spektrální analyzátor z USB DVBT televize, vím kam na něj, (za 250 kč.) Pracuje od 25 MHz do asi 1300 MHz a umí asi 8 druhů provozu. Jakýsi "nadšenec" k tomu napsal software, který je volně stažitelný a USB DVBT televize (bez jakékoliv úpravy) pak funguje i jako televize, i jako spektrální analyzátor, jen software je jiný.
Návrat nahoru
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 červen 2016, 9:34    Předmět: Ještě jsem zapoměl Citovat

Procesor AT89C2051 není taktován z děličky modulu RFM02 nýbrž ze svého krystalového oscilátoru 6 MHz. Zjistil jsem že některé RFM moduly mají softwerový reset např. RFM01 má sw. reset FF00h. Obávám se že moduly umí i jiné "tajné" příkazy víte o nějakých? Dále nevím k čemu jsou dobré PLL Command D240h - D280h. (Síla - proud zavěšení PLL?)

Můj problém je nyní ten, že pochybuju o tom že mi modul RF02 vysílá data! Veškeré datové přenosy sluchově poznám, například na komunikačním přijímači při úzkopásmové FM modulaci. Ten můj spektrální analyzátor (na počítači) ji má pochopitelně taky. Je to to samé jako skener avšak vidím křivku a střed nosné.
Návrat nahoru
 

 
Johny Servis
Profesionál
Profesionál


Založen: 12.12.2012
Příspěvky: 40

PříspěvekZaslal: 15 červen 2016, 13:03    Předmět: Citovat

Ještě schéma sem dej - je potřeba to vidět vcelku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 červen 2016, 13:29    Předmět: Schéma zapojení Citovat

Schéma zapojení zatím nemám. Nebojte nejsem žádný začátečník. Je mi 58 let a elektroniku a programování mám jako hobby už léta. Je to zapojený standartně. Zatím na nepájivém poli. Moduly chráním odporem 10 OHM a zenerkou 4,7V kdyby Lkový stabilizátor hodil místo 5V 8 V. Stabilizátor dělá 5V z 8V. Zem je jedna, nIRQ je navěšeno na EXT přerušení 0. AT89C2051 má svůj X-tal 6 MHz. Používají se pull-up odpory protože AT89C2051 má otevřené kolektory. Přes SPI jsem už ovládal X věcí, ale takovéhle problémy jsem neměl nikdy s ničím. Už si připadám jak BLB. Vždycky jsem do 3 dnů všechno "rozlousknul". Je to jak zakletý.... je to ale datasheety. Spousta věcí tam není zodpovězená. Je to jasný jen konstruktérům modulu. Mám pocit že už jsem vystřílel všechny náboje. Ptej se na detaily.
Návrat nahoru
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 15 červen 2016, 13:39    Předmět: Assembler Citovat

Jestli neznáte assembler napíšu vám co jednotlivými instrukcemi dělám. Já zase moc neznám C.
Návrat nahoru
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 16 červen 2016, 9:45    Předmět: Schema zapojeni Citovat

Schema zapojeni je na: https://uloz.to/x8zLzfra/output-pdf Sem to nejde dát. Ačkoliv to má jen asi 150 kB hlásí mi to překročení kvóty 50 MB !!!
Návrat nahoru
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 731

PříspěvekZaslal: 16 červen 2016, 12:00    Předmět: Re: Schema zapojeni Citovat

drajfus napsal:
... Ačkoliv to má jen asi 150 kB hlásí mi to překročení kvóty 50 MB !!!


Napadá mně, že by to mohlo být tím, že nejsi zaregistrovaný/přihlášený.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 22 červen 2016, 9:02    Předmět: modulace nosné Citovat

Daří se mi pouze poslat přes sběrnici povel - přejít na určitý kmitočet a změnit vysílací výkon. Stále jen se vysílá nosná. Pořád se mi nedaří aby vysílač vysílal data. Data mu zkouším posílat oběma v datasheetu popsanými způsoby a to jak přes sběrnici SPI, tak přes pin FSK. Na přijímači - spektrálním analyzátoru se objeví křivka se středem na požadovaném kmitočtu a šum spadne na nulu. Toť vše. Sluchem nezaznamenám přítomnost jakési FSK modulace - přítomnost vysílaných dat. Nejspíš dělám něco blbě, ale co? Poradí mi někdo? Uvítám každou odpověď...
Návrat nahoru
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 prosinec 2017, 1:32    Předmět: RFM01 nepřijímá Citovat

Vysílač RFM02 jsem už oživil. Tam už není problém. Vyšle požadovaný počet bitů na požadovaném kmitočtu, požadovanou přenosovou rychlostí. PREAMBLE AA,AA,AA a pak Sync word 2D,D4 a za tím požadovaný počet bitů jak doporučuje datasheet.

Oživení přijímače je zdá se ještě náročnější. Přijímač RFM01 pracuje jen do té úrovně, že zachytí VDI (Valid Data Indicator). Ale i pak data čtená z FIFO jsou zcela jiná než ta co vysílá vysílač.

Sync word (druhý typ synchronizace) nereaguje vůbec. Problém je ten, že všechny konstrukce na netu jsou v C. Já to dělám v Assembleru 8051 a že datasheety jsou tak stroze okomentovány a jsou v nich nejasnosti a chyby.
Vyzkoušel jsem snad už stovky kombinací. Bezvýsledně. Modul RFM01 je v pořádku, chová se naprosto stejně jako 2 jiné.
Dokáže někdo poradit? Jsem už tak blízko cíle.
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1460

PříspěvekZaslal: 04 prosinec 2017, 2:10    Předmět: Citovat

To bolo veľmi šikovné, text napísať žltou farbou.
Skoro ako "šifra majsra Leonarda" Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 907

PříspěvekZaslal: 04 prosinec 2017, 10:56    Předmět: Citovat

Prejdi na cecko a mas to vybavene.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
drajfus
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 prosinec 2017, 19:04    Předmět: Citovat

Dobrá rada nad zlato... Jen víc a houšť...
Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Strana 3 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)