forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Nejjednodušší galvanické oddělení analogu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 16 březen 2016, 18:55    Předmět: Nejjednodušší galvanické oddělení analogu Citovat

Ahoj.
Mám zařízení, které může mít tyto napěťové hodnoty: 12+-1V, 9+-1V, 6+-1V, 3+-1V, 0V. Toto zařízení musím galvanicky oddělit od procesoru (procesor má jinou zem). Jak toto udělat?
Napadá mě okénkový komparátor a za něho dát optočleny, nebo použít analogový optočlen. Jak je to u něho s přesností a s kalibrací? Potřebuji vyrobit více než jenom 1 kus a stále všechny kalibrovat není možné. Optočlen navíc stárne, znamená to tedy, že s časem bude lítat napětí jinde?
Ještě mě napadlo dát tam nějakou Attiny, kterou to měřit a posílat přes optočleny na primární procesor Very Happy
Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 16 březen 2016, 20:08    Předmět: Citovat

Pouzil by som prevodnik napatie frekvencia.
A frekvencia cez optoclen na druhu stranu.
Napriklad KA331 alebo LM331.
Ten prvy stoji v TME 0.3E a udajne ma nelinearitu 0.01%.
Ale taky prevodnik si kludne mozes vyrobit aj s ATtinyXX. Zavisi, co ti je milsie.

Daj vediet Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 16 březen 2016, 21:47    Předmět: Citovat

Tak osobně, pokud už bych tam cpal nějaký procesor, tak na tohle bych tam šoupnul ATtiny10 a data posílal po opticky odděleném UARTu (SW realizovaným).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
hazardrok
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.1.2012
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: 24 březen 2016, 7:58    Předmět: Citovat

Ahoj, pokud budeš chtít použít analogový optočlen nemyslím si, že budeš mít problém s přesností nebo jeho stárnutím. Např. LOC110 funguje velmi dobře i v naprosto zahumuseném prostředí s chemikáliema, vlhkostí, špíně po dobu (byl jsem svědkem i víc než 10) několika let. Co se týče kalibrace té se asi v tomto případě nevyhneš, ale pokud použiješ přesnej trimr myslím, že je to záležitost několika málo sekund.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 24 březen 2016, 9:32    Předmět: Citovat

Pri takýchto špecializovaných optočlenoch je problém

1) zložitejšie zapojenie - optočlen si cez spätnú väzbu na primárnej strane kompenzuje zmeny vlastných parametrov

2) cena - pri kusovke tak cca 10x väčšia ako nejaká ATtiny
http://www.tme.eu/sk/katalog/?idp=1&search=LOC110&cleanParameters=1

3) dostupnosť

Linearita optočlena je 0,01% čo cca zodpovedá 13,29bitovému AD prevodu. Pokiať potrebuješ vyššiu presnosť, optočlen je nedostatočný a je potrebné použiť nejaký sigm/delta AD
Ak Ti stačí presnosť/rozlíšenie 10b, s ATtiny je to najjednoduchšie. Ak naviac použiješ prezvorkovanie (a nároky na rýchlosť prevodu Ti to dovolia), vedel by si z tej Tiny dosiahnuť viac pritom za veľmi rozumnú cenu.

bližšie o oversamplingu sa dozvieš z:

AVR121: Enhancing ADC resolution by
oversampling

https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiNi5Dz5tjLAhUL7xQKHQ-GAOIQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.atmel.com%2Fimages%2Fdoc8003.pdf&usg=AFQjCNF_A3E9IfV7OzWqyano1-aHRKseFA
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)