forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
ATTINY15L - Desulfátor (oživení olověné baterie)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 0:42    Předmět: Citovat

Mikop: Matějovo desulfátor se nechává pracovat cca 2 týdny, jelikož tak dlouho přibližně trvá než se desky očistí resp. po této době obvykle již nedochází k dalšímu zlepšení. Odpojení baterie proto protože špičky kolem 100V mohou odpálit vše co je k baterce připojené, elektronika v autě, solárníci s tím bojují protože jim to často odpálí měniče (pořád mění FETy) či řídicí elektroniku, atd. Nemluvil jsem odpojení od nabíječe, ten musí být právě připojen pokud je baterka na stole, resp. nějaký zdroj cca 13,8V. Dá se použít LC článek mezi spotřebič a baterii na odfiltrování ale dovedete si představit auto jak by mělo velký LC článek aby přes něj mohlo být připojené? Nebo solárník co má xx kW přes takový článek? A i tak vždy něco projde a ruší to např. procesory které padají na chybové stav. Nehledě na to že takový článek sráží špičky i směrem k baterii, takže to co pracně vyrábíme zase tímto rušíme. Matějovo desulfátor produkuje cca 30A, běžně prodávané slibují taky 30A ale ve skutečnosti dají sotva 1A ale i ty často produkují cca 50V a jsou schopny odpálit spotřebiče (ostatně stačí se podívat např. na použité cívky kde u Matěje má 27mm a dráty kolem 2x1,3mm kdežto ty komerční mají cívku velkou kolem 5mm a jako vynutí spíše vlas). Doporučuji prostudovat duskuze na mypower pokud se o Matějovo desulfátor zajímáte, vše je tam již 100x probrané a vysvětlené v spoustě vláknech, případně hledejte Alastair Couper. Existuje takových konstrukcí spousta, některé fungují, jiné ne, existuje i spousta naprosto protichůdných názorů a článků (battex články znám). Např. na internetu je diplomka která se tím zabývá a provádí pokus o desulfaci v zásadě správně ale kapacita se naopak po testu zhorší, jenomže to dělá 2 týdny při 14,4V což je totální přebíjení (nabíjí se na 14,4 nebo i 14,7V ale po té co proud klesne se přejde na udržovací 13,6-13,8V (CC-CV)), není divu že to baterie nevydrželi, autor si taky myslel že to dělá správně... PS: Uvedené video jsem již v minulosti viděl a musím říct že to je dobrej kolík...

PS2: Koukal jsem na ten nabíječ z AR 9/96, nabíječů mám dost ale tohle zase generuje úplně jiné nabíjecí pulzy, zaznamenal jste v tomto způsobu nabíjení oproti běžnému konstantnímu proudu/napětí nějaké lepší výsledky? Nebo to byl spíše takový autorův výkřik do tmy?


Naposledy upravil kluzo dne 19 březen 2016, 13:55, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 1:04    Předmět: Citovat

Tady se asi programu nedočkám

Naposledy upravil kluzo dne 19 březen 2016, 1:07, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 1:06    Předmět: Citovat

Pardon, při pokusu o editaci se mě to nějak namnožlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 10:50    Předmět: Citovat

Já Ti to napíšu. Jak velký máš R1 ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 11:11    Předmět: Citovat

Teď jsem si všimnul - na PB5 je RESET pin. Ne. že by nešel použít, ale pokud nemáš po ruce HV programátor, pak bych se použití pinu PB5 raději vyhnul. Ne, že by to nešlo, ale museli bychom program napsat na první dobrou, protože jakmile RESET přepneš na PB5/ADC5, tak už procesor USBAsp programátorem nepřeprogramuješ, protože pro ISP programování je RESET pin potřeba. Jestli budeš teprve desulfátor stavět, tak bych si dovolil trošku upravit zapojení a něco do něj přidal, jestli máš zájem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 13:07    Předmět: Citovat

Moc děkuji za zájem. Předpokládám že myslíš R4 bez hodnoty (na vstupu měření napětí) ne R1 (na LED)... R4 je 10k 1%. Co se týče zapojení tak je již mírně upraveno, došlo k výměně diody D2 za silnější a rychlejší dvojitou a přidal jsem 10pin konektor pro USBASP. Schéma není po domácku vymyšlené, je vystřižené z komerčního produktu, je tedy funkční. PCB mám již nakreslený ale dá se klidně upravit pokud to bude zajímavá úprava. Může se např. zredukovat počet LED, takž že LED4 se vypustí (signalizace pod 10,8V) a LED3 se bude chovat tak takž že pod 10,8V bude blikat a při 10,8 - 13,3V bude svítit a nad 13,3V zhasne a rozsvítí se LED2 (indikace nabíjení nad 13,3V a zapnuté pulzy). Uvolněný pin se pak může použít za RESET, pokud to tak jde...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 13:39    Předmět: Citovat

Jo - myslel jsem ten na děliči.

1) 10k + 2k na děliči => při 12V je na ADC 2V. Spíš bych tam dal tak 4k7 (při 12V = cca 3,6V na děliči) a zenerku místo 4,7V bych dal 5,1V. Ono totiž, jak se blížíš průraznému napětí zenerky, tak se zenerka pomalinku pootevírá a napětí je celkem dost zkreslené (to mám zase ze svého zařízení, které jsem dělal a kde jsem dělal měření napětí na baterce). Pro 5V na děliči by pak odpovídalo napětí baterky 16,75V, což by nastat nemělo.

2) Myslel jsem spíš přidat 1x 74595 a LEDky přehodit sem. Stačí Ti pak 3 piny a můžeš ještě 4 LEDky přidat. Smile
Obsluhu LEDek to o moc nezesložití a máš pokoj. AD převodník hodit na nějakej jinej pin a bylo by to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 14:08    Předmět: Citovat

Dělič a zenerku není problém vyměnit, ale nehrozí pak při 5V1 že nějaká napěťová špička při spínání toho FETu odstřelí CPU? Nemám tucha jak moc je na to náchylný. Při napětí kolem 2,5V je to daleko od 4V7 zenerky. Jsou s tím nějaké negativní zkušenosti? Špatně to pak měří? Obvod by se přidat dal ale vzhledem k tomu že finální verze by měla najít uplatnění v přidání do nějakého zařízení, tak toto by zvětšovalo zbytečně rozměry, takže pokud není problém aplikovat blikání + svícení tak by to úplně stačilo. Ty LED jsou spíše taková kosmetická záležitost…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 14:21    Předmět: Citovat

Sepnutí toho FETu způsobí zvýšený odběr z baterky, takže tady by problém být neměl. Spíš jde o to, jak se s tím vyrovná připojená nabíječka. Co se napětí zenerky týká, tak 5,1V je ještě v toleranci obvodu, navíc by tam bylo až při cca 17V na baterce. Samozřejmě, že pokud by byla baterka špatná, může se tam nějaká ta špička najít, ale tu by mohl zachytit 1) ten kondík a proud by měl omezit ten 10k odpor na vstupu do IO. Jak jsem psal o tom zkreslování napětí, tak když se blížíš k otevíracímu napětí zenerky, tak zenerka se pomalinku začíná otevírat. Měl jsem dělič spočítaný na cca 16V (5V na vstupu IO) a odchylka v měřeného a skutečného napětí se začalo projevovat už při nějakých 14V. Obvod totiž uměl i zobrazit aktuální napětí baterky a já si napětí kontroloval externím měřákem.

Indikace blikáním samozřejmě problém není.
Jinak samozřejmě záleží na tom, kolik máš místa pro DPS a jak se rozhodneš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 14:46    Předmět: Citovat

No a je tu ještě další aspekt, roste spotřeba obvodu, který je zamýšlen k trvalému připojení k spotřebiči. Samotný dělič 10k/2k při 13V dělá 2,16V a proud 1mA no a při 4k7/2k při 13V dělá 3,88V a proud již 2mA. Proto se ptám, zda obvod při napětí 2V měří nějak špatně i když je to daleko od 4V7? Což mě vede celkově k tomu že blikání je vůbec dobrý nápad kvůli spotřebě LED pokud se zrovna nedobíjí… Měli by se použít nějaké s nízkým odběrem. V pánu je i verze 24V a 6V na což by stačila změna v děliči. Žádný konkrétní rozměr stanoven není (je takovej jak se mě to povedlo nacpat na PCB), má to být univerzální. Řekl bych že v jednoduchosti je krása takže bych volil blikání.

PS: A není možné to udělat tak že ve výsledném programu by si lajk jako já mohl před natažením do obvodu napětí číselně jen přepsat a vyzkoušet obojí variantu jak se to bude chovat v praxi?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 15:04    Předmět: Citovat

Neměří to špatně, ale při stejném bitovém rozlišení klesá přesnost. Jestli máš na maximu 2V nebo 4V je jedno, ale v tom případě je samozřejmě přesnost na 1 bitu poloviční. Tady nějak extrémně o přesnost sice nejde, ale je třeba se na to ohlížet. Co se LEDek týká, tak pokud dáš SMD LEDky, vystačíš se i s minimálním proudem (klidně i pod 1 mA na LEDku) při dostatečném svitu. Spotřeba 1 ks 74595 v HC provedení se také počítá v uA, takže tady bych problém taky asi neviděl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 15:25    Předmět: Citovat

A není možné to udělat tak že ve výsledném programu by si lajk jako já mohl před natažením do obvodu napětí číselně jen přepsat a vyzkoušet obojí variantu jak se to bude chovat v praxi? Pokud by to utíkalo o 0,1-0,2V tak bych volil 4k7 ale pokud by to bylo např. 0,05V tak by mě to asi nevadilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 15:44    Předmět: Citovat

To samozřejmě možné je. Já Ti nebudu posílat výsledný .HEX soubor, ale pošlu Ti zdrojový kód (projekt z AVR Studia 4), kde budou samozřejmě hodnoty AD převodníku pro daná napětí zapsaná v definicích programu tak, aby se daly jednoduše upravovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kluzo
Účastník
Účastník


Založen: 11.3.2016
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 16:01    Předmět: Citovat

Takže bych to viděl takto:

Varianta kdy se opustí pin PB5 a UBAT se přendá na PB2 kde se zruší LED4

Naměří-li na PB2 z UBAT méně než 10,8V (3,224V) bude rychle blikat LED3 na PB1 (led by se měla rozsvítit jen krátce aby nevybíjela baterii)
Naměří-li na PB2 z UBAT od 10,8V do 13,3V (3,224V do 3,970V) bude pomalu blikat LED3 na PB1
Naměří-li na PB2 z UBAT nad 13,3V (3,970V) bude trvale svítit LED2 na PB0 a k tomu začne generovat každých 30s pulz o délce 100μs do PB3, ten stejný pulz pošle také do PB4 ale bude delší tak aby se na něm LED1 stihla rozsvítit a člověk zaregistrovat

Není to moc složité a je to srozumitelné? Některé součástky mám teprve na cestě z číny (eBay) takže budou třeba až za měsíc. Nemusí to tedy být hotové hned. Mezitím bych mohl vyrobit PCB a seznámit se s tím AVR studiem. Nahrával jsem jen s eXtremeBurnerem program do ATMEGA328 pro AVR tester polovodičů. Víc praxe s tím nemám.

PS: Co za to?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 19 březen 2016, 16:24    Předmět: Citovat

Co za to - máš na SZ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Strana 2 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)