forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
výběr MCU, programáoru a SW
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
CellarDoor
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 11:02    Předmět: výběr MCU, programáoru a SW Citovat

Zdravím, snad jsem ve správné sekci,
Chci začít programovat nějaký jednoduchý MCU,
Vybral jsem si ATmega8L-8PU.
Vzhledem k tomu, že nemám seriový port, tak jsem si vybral tento programátor http://www.gme.cz/programator-avrprog-usb-v3-p752-447
Jaký byste mi doporučili software pro OS: Linux Ubuntu 14.04 ?
Je ATmega8L-8PU pro začátečníka dobrá?
Bude programátor z GME dobrý, nebo byste dopuručili jiný? (nemám prostředky pro nákup přez ebay)

Díky za reakce.
Návrat nahoru
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 513
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 11:42    Předmět: Citovat

Ahoj.
S timto microprocesorem se da udelat hodne veci, az te zacne limitovat pamet, tak koupis vetsi.
Ale pro zacatek na prvni rok je OK.
Ohledne programatoru. Pod linuxem jsem ho nezkousel, ale pod windows mi pravidelne blbnul. Jednou z 10 nahravani do procesoru se tvaril ze je vse ok ale v procesoru byly puvodni data, nebo nesmysly.
Pokud chces pracovat pod linuxem, poprosil bych nekoho zkusenejsiho ktery by ti poradil jake prostredi zvolit, jak rozchodit programator atd.
Hodne uspechu

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
CellarDoor
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 13:54    Předmět: Citovat

Pod Linuxem pracovat chci, nevlastním žádnou verzi Windosů, případný dualboot s jiným Linux distrem pro mě není problém....
Jde mi hlavně o nějakou funkční konfiguraci SW pro Linux, programátoru a samotného MCU...

zatím díky.
Návrat nahoru
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 719

PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 14:07    Předmět: Citovat

Já sice používám Windows, ale použil bych tenhle programátor : http://aukro.cz/programator-usbasp-atmel-avr-usb-asp-arduino-isp-i5941042303.html. Osobně mám sice Presto, ale to je cenově trochu někde jinde. Já si ho postavil. Ne proto, že by se mi zdálo, že necelých 200Kč je moc (vlastní stavba sice vyjde do 100 Kč, ale zase je s tím práce a musíš nějak nahrát FW do procesoru), ale jednak proto, že jsem stavěl jeden pro kámoše (tak už jsem si udělal jeden i pro sebe) a jednak proto, že je menší a skladnější, než Presto. Na stránce http://www.fischl.de/usbasp/ je pro něj i driver pro linux.

ATmega8 není špatný, ale :
provedení L umí maximálně 8 MHz, napájení 2,7-5,5V
provedení bez označení umí až 16MHz, ale napájení 4,5-5,5V
provedení A umí až 16MHz, napájení 2,7-5,5V

Tolik datasheety.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
CellarDoor
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 17:22    Předmět: Citovat

Díky moc, takže si koupím ATmega8A a ten programátor z aukra, teď ještě pohledám nějaký SW asi USBprog a něco v čem budu psát program.
Návrat nahoru
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 156

PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 19:30    Předmět: Citovat

Ohľadom AVRiek a LINUXu (ja som tiež windovsák) je celkom dobre pozrieť tuto:

http://chiptron.petus.cz/articles.php?article_id=8

poprípade pozrieť aj ďalšie články na tejto stránke, alebo osloviť autora..... verím, že bude ochotný pomôcť.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
CellarDoor
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 leden 2016, 19:47    Předmět: Citovat

Díky za odkaz.
Návrat nahoru
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 2:10    Předmět: Citovat

CellarDoor napsal:
Díky moc, takže si koupím ATmega8A a ten programátor z aukra, teď ještě pohledám nějaký SW asi USBprog a něco v čem budu psát program.


Kurňa, kúp si Atmega328P

Načo Ti je tak slabý čipv cene omnoho lepšieho?
To akože bude Atmel nosiť Tvoje tričko s nápisom: "Sponzor, ďakujeme"?
To si tak bohatý?

Aspoň keby si hovoril o ATmega168. Ale takto to vyzerá, ako by si ani nečítal datasheety a nepozeral ceny napríklad na Farnelli.

cenovo je rozdiel smiešny a v tomto púzdre je ATmega328P správna voľba
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 107

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 11:13    Předmět: Citovat

V první řadě to chce zachovat chladnou hlavu. Píše že začíná - ATmega8 je tak nejspíš jeden ze základních typů o kterém se první dozví, protože je na trhu dlouho a nejvíc lidí tak o něm ví že existuje, mluví o něm atd atd. To samé je i u ostatních výrobců, např. od Microchipu se na netu do začátku nejvíc doporučuje dinosaří PIC16F84A (už se myslím ani nevyrábí) nebo obstarožní PIC16F628A, který se sice vyrábí (dlouho), ale na trhu už je spousta levnějších a líp vybavených typů.

Je to ale jedno! Do úplného začátku mu dobře poslouží jakýkoliv MCU, protože začátky nejsou o typu MCU, ale o vůli a touze se něco naučit. Elektronika je relativně levný koníček, z pohledu dnešních příjmů je téměř jedno jestli zaplatí za brouka 50,- nebo 80,- Kč, určitě ho to existenčně nezlikviduje. Lepšího brouka si může koupit až usoudí, že ho potřebuje - nebo si ho může koupit hned, když se od někoho dozví že existuje (čiliže tím chci říct, že nemám nic proti tvé radě), ale taky je důležité aby 1. věděl co s ním, když je úplný začátečník 2. někdo mu příliš „osobitou” radou nevzal nadšení - taky bych se nehrnul do oboru, kde by to už podle prvních reakcí okolí vypadalo, že „je to tam samý hulvát” (nic osobního, je to jen pokračování předchozí závorky - čiliže nemám nic proti tvé radě, je ale nutné umět ji podat diplomatickým stylem).

Ty starší typy prostě mají na webu vetší „promo” a navíc bývají zpravidla méně vybavené, tedy jednodušší, což je pro začátečníka jistá výhoda. Určitě se na něj tedy nelze zlobit proto, že si vybral ATmegu8, navíc na tom do úplného začátku nezáleží, důležité je pochopit princip jak MCU pracuje.


Naposledy upravil Mahoney dne 30 leden 2016, 11:16, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
CellarDoor
Anonymní





PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 11:15    Předmět: Citovat

Jde mi o to abych se zatím naučil základy, pokud je pro začátečníka ATmega328P lepší, tak samozřejmě neni problém si připlatit.
Návrat nahoru
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 107

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 11:24    Předmět: Citovat

Jak jsem psal, do začátku je to téměř jedno. Pokud se ho nebojíš a budeš vědět co s ním tak si ho kup, je to líp vybavený brouk který není zas o tolik dražší, takže se to v poměru cena/výbava vyplatí, ovšem my nevíme JAK chceš začít - tedy jak ses k tomu rozhodnutí dostal a jaké prostředky a prostředníky - tedy knížky, návody, kámoše co tomu rozumí atd - máš k dispozici. Souvisí s tím mj. volby dalších věcí jako C vs. ASM, vývojové prostředky (IDE, programátor…) a tak dále - o nich jsi nám nic nenapsal.

Jinak Atmel má pro Linux toolchain, který nejspíš budou umět při správném nastavení využívat další programy (např. obecná IDE jako Eclipse, Code::Blocks atd). Osobně tyto věci příliš neznám, dělám s jinými brouky, ale jsem také linuxák a AVR byly na Linuxu používány často, takže to určitě jde (jen na to nepůjdou použít „klasické Win” rady jako Atmel studio atd).

http://www.atmel.com/tools/ATMELAVRTOOLCHAINFORLINUX.aspx
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
rob.brno
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.8.2013
Příspěvky: 53

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 12:46    Předmět: Citovat

CellarDoor napsal:
Jde mi o to abych se zatím naučil základy, pokud je pro začátečníka ATmega328P lepší, tak samozřejmě neni problém si připlatit.


Kup asi opravdu už rovnou tu Atmegu 328, nebo si ji kup už rovnou i se stabilizátorem a na desce jako arduino mini nebo nano nebo uno. Pokud možno na ebay, tam je to v ceně od 50kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 107

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 12:56    Předmět: Citovat

Nech to na něm, on už ví co si koupí… Co ale možná neví, a to je to důležitější - co s tím (a v čem a podle čeho) pak bude dělat. A to je to o čem jsem čekal, že se trochu rozkecá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 719

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 13:07    Předmět: Citovat

CellarDoor napsal:
Jde mi o to abych se zatím naučil základy, pokud je pro začátečníka ATmega328P lepší, tak samozřejmě neni problém si připlatit.


Ahoj. ATmega8A stojí cca 53 Kč, ATmega328P cca 89 Kč (TME, obojí v klasicém nožičkovém provedení do "bastlpole"), což je rozdíl v podstatě zanedbatelný.

Za ten rozdíl získáváš :
1) 4x víc programové paměti (8kBx32kB)
2) 2x víc SRAM (1024x2048 bytů)
3) 2x víc EEPROM (512x1024 bytů)
4) Možnost invertovat pin jednou instrukcí
kód:
asm : sbi pinX, Y
C: PINX = (1<<Y);

invertuje bit Y brány X - tedy totéž, co
asm:
in reg1, portX
ldi reg2, (1<<Y)
eor reg1, reg2
out portX, reg1

C: PORTX ^= (1<<Y); // 1 Cčková instrukce, ale překlad jsou opět 4 instrukce procesoru ...

To je něco, co procesory ATmega8, ATmega16, ATmega32, ATmega64, ATmega128 (asi jako jedinné) neumí.
5) Možnost použít (kromě INT0 a INT1) externí přerušení na každém pinu procesoru (PinChange).
6) Možnost použít krystal nebo externí hodiny až 20MHz.

Netvrdím, že to použiješ hned ze začátku, ale do budoucna máš prostě možnost si to vyzkoušet a použít. Pinově jsou plně kompatibilní. Jediné, co má ATmega8 navíc je to, že pokud použiješ hodinkový krystal (32,768 kHz), tak není nutné použít externí kondenzátory (popsáno v datasheetu).

Jinými slovy - Pokud ještě nemáš ATmega8 (jakoukoliv) koupenou, tak sahni spíš po té ATmega328P. Časem se naučíš používat procesory podle nároků aplikace a místa na DPS. Ono programování je u všech ATmega a ATtiny stejné, jen jsou trochu jinak vybavené periferiemi.

Držím palce a věř, že pokud uvidíme snahu něco řešit a nebudeš si vědět rady, že Ti tady vždycky poradíme/nasměrujeme. Co tady neděláme jsou odpovědi na dotazy typu "Potřebuju rozsvítit LEDku a vůbec tomu nerozumím, dejte mi sem nějaký příklad." - rozuměj mám domácí úkol a chci, abyste mi napsali program...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 513
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 30 leden 2016, 13:13    Předmět: Citovat

Ahoj.
Jen par dotazu.
Jak budes kupovat soucastky? Abychom se zamerili na nabidku a ceny?
Samozrejme nebudes potrebovat jenom procesor ale i veci okolo.

První věcí je nepájivé pole
doporučil bych ti toto http://www.gme.cz/nepajive-kontaktni-pole-1640p-p661-123 na farnellu jsem nenasel odpovidajici levnou nahradu. Toto pole mam a slouzi mi bezmala 5 let.
K tomu slusny napajeci zdroj treba tento http://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-12v-5000ma-5-5-2-1mm-t2-vigan-p751-712 nebo mensi 2A (konektor ustrihnes a napojis primo na packy, nebo sezenes protikus)
Prevodnik napeti klasicka 7805 http://www.gme.cz/stabilizator-pevneho-napeti-kec-7805-to220f-celoplastove-pouzdro-p330-001
Kondenzatory k 7805, potom nejake odpory, ledky, mikrotlacitka
S tim uz si dost vyhrajes abys otestoval dost funkci procesoru.

No a potom display, krokove motorky, rs232 cip, i2c pamet atd atd atd

Ja jsem cca rok pouzival Code:Block for arduno, ID ktere by melo bezet i pod linuxem bez vetsich problemu. Bohuzel presny navod, jak zkompilovat program a nahrat ho do procesoru pod linuxem neznam.

Upozornuji, ze toto neni zadne dogma a kazdy ma jinou predstavu

Hodne stesti.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)