forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Pomalé krokování v MPLAB

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
vlasta_vlcek
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.9.2008
Příspěvky: 358
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2015, 0:13    Předmět: Pomalé krokování v MPLAB Citovat

Dobrý den,
obcas programuji mikroradice PIC16xx, 18xx. Programy píši v assembleru. Používám MPLAB IDE v. 8.80 ve spojení s MPLAB ICD-2 (originál - žádný klon). Programy ladím v režimu ICD2 - tedy přímo v paměti mikrořadiče.

Celou dobu, co se tímto zabývám, nadávám na velmi pomalé krokování programu při STEP INTO/STEP OVER (v režimu MPLAB ICD 2 - ne tedy v režimu MPLAB SIM!). Jeden krok programu se vykoná v průměru za cca 1 - 2 sec.

Dnes ke mně přišel kamarád, který programuje rovněž v assembleru, ale používá PICKIT3, o kterém jsem si vždy myslel, že je horší, než moje ICD-2 (taky je podstatně levnější). Když viděl to moje pomalé krokování, nechtěl tomu věřit. Tvrdí, že u jeho PIKITu není žádná znatelná prodleva mezi jednotlivými kroky a dokonce, že když podrží klávesu F7 (STEP INTO), tak mu ta zelená šipka - program counter, běží přes výpis programu prakticky plynule!

Počítač mám sice starší (PENTIUM4/2,8GHz) + WIN XP, ale tím to snad ani být nemůže ...

Kmitočet procesoru, který by to snad mohl ovlivnit, mám nastaven určitě správně (příklad z dneška - PIC18F14K22, interní oscilátor f=16MHz). Správnost kmitočtu jsem pro jistotu kontroloval osciloskopem (na výstupu, který je k tomu určen), vše je OK.

Mohu prosím vědět, jaké s tímto máte zkušenosti? Pokud je to totiž pravda, tak mám možná někde v MPLABu něco špatně nastaveno. Jenže jsem několikrát procházel všemožná nastavení MPLABu a nepřišel jsem na nic.

Děkuji za ochotu.
Vlasta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 897
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2015, 8:44    Předmět: Citovat

Cau,debug pouzivam velice zridka a kdyz jsem ho pouzit tak jsem na tom stejne jaky ty ... Rolling Eyes ,
mam taky XP ale PK2, s PK3 jsem to neskousel

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Pawalos
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.4.2009
Příspěvky: 113
Bydliště: Tábor

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2015, 13:53    Předmět: Citovat

Zdravím,,,,

debug s PK2 používám a je to opravdu pomalejší záležitost. hledal sem nastavení a nikde nic,,, ale ono to ani moc rychlé být nemůže. jednak PK2 neběží plnou rychlostí USB, PK3 už běží plnou (ale jistotu uplně nemám). a při jednom kroku při debugu se musí přenášet docela dost informací, tak nějak všechny hodnoty registrů z PICu a vyzobrazit v MPLABu, takže jeden krok tu vteřinu zabere no... proto používám MPLAB SIM pro kontrolu a ověření funkce a debug už pak používám tak že spustim program a zastavuju ho v předem nastavenejch breakpointech a zkontroluju hodnoty v registrech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 147

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2015, 16:52    Předmět: Citovat

Takže by se z toho dalo logicky vyvodit, že možná:

1. základní deska onoho staršího PC má nejspíš jen USB1.1, nebo má obojí porty a ICD-2 je zapojen v pomalejším (nebo je zapojen např. v pomalém USB HUBu - pokud tedy onen ICD-2 vůbec má Full-speed USB)
2. že ta XP možná jsou jen SP1 (USB2.0 podporoval až SP2). Stálo by za ověření - verze XP se dá zjistit snadno, značku a typ základní desky musí upřesnit tazatel.

Verze XP se pozná buď podle sestavení (Spustit - cmd.exe - napsat příkaz "ver", SP2 se hlásí jako "Microsoft Windows XP (Verze 5.1.2600))", nebo klasicky ve Vlastnostech "Tento počítač - Vlastnosti - Obecné"; Výrobce a typ základní desky, pokud není znám, prozradí např. programy CPU-Z nebo Everest Home (a mnoho dalších).

Našel jsem k tomu ještě nějaké "tipy a triky" staršího data - ovladače se musí instalovat v jistém daném pořadí
http://sisko.colorado.edu/ASEN4519/MPLAB%20ICD%202%20USB%20Device%20Driver%20Installation.htm
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)