forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
zapojení mosfetu s OZ
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 09 duben 2015, 1:04    Předmět: Citovat

Zkus to nějak takto. Jelikož nemají OZ záporné napájení, bude to u malých proudů nelineární, ale lepší než bez zpětné vazby. Ta každopádně zabere proti nadměrnému proudu.
Druhý obvod je volitelný - aby nebyl FET otevřen bez připojené baterie, to se dá kdyžtak ohlídat procesorem (pin v nule dokud není baterie připojená). Způsobilo by to totiž téměř zkrat baterie po dobu než by zareagovala zpětná vazba nebo MCU.

Taky to bude chtít doplnit ESD ochranu FETu (nějaká zenerka bude stačit).



img2.gif
 Komentář:
 Velikost:  3.92 kB
 Zobrazeno:  5458 krát

img2.gif



img1.gif
 Komentář:
 Velikost:  8.16 kB
 Zobrazeno:  5458 krát

img1.gif


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 13 duben 2015, 12:49    Předmět: Citovat

Děkuju, jak budu mít čas tak to vyzkouším.
A ještě tedy, bude stačit na otevření mosfetu na 5A napájet OZ 12V?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 13 duben 2015, 20:47    Předmět: Citovat

Danému tranzistoru by mělo dle DS stačí 5V, s přídavkem pro OZ to je 7V. Tedy ano.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 13 duben 2015, 21:45    Předmět: Citovat

2 Piityy : Mirra psal, že na vybíječku chce použít PC zdroj. Ten má i -5V a -12V větev, nešla by použít k napájení OZ ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 13 duben 2015, 22:31    Předmět: Citovat

Šla.
(Akorát již v závislosti na standardu nemusí mít -5V.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 22 květen 2015, 14:35    Předmět: Citovat

Tak jsem se k tomu dostal až teď. Předevčírem jsem si vyráběl zkušební desku.
OZ jsem napájel PC zdrojem - +12V a -12V.
Do obvodu jsem zapojil analogový ampermetr, napětí jsem měřil na multimetru.
Deska postavená dle návrhu od Piityyho mi vůbec nefungovala, nevím co jsem udělal špatně.
Deska dle mého návrhu fungovala, ale jelikož s OZ začínám, mám ještě nějaké otázky:
- Myslel jsem si, že měřit proud bočníkem bude hračka, zase taková to není. Myslel jsem, že napětí co zněřím na ANALOG2 jednoduše podělím zesílením OZ a na základě ohmova zákona to vydělím velikostí odporu bočníku a tím zjistím procházející proud. Ale tak to není. Proč?
- Zkoušel jsem proměřit charakteristiku I=f(U). Výsledek je v příloze. Znamená to, že mi to funguje správně a prostě budu muset dosazovat změřené napětí do výsledné rovnice?
Měřil jsem to pouze do max 600mA, ampermetr s větším rozsahem jsem půjčil kamarádovi.
Díky za pomoc



graf.png
 Komentář:
 Velikost:  9.23 kB
 Zobrazeno:  5054 krát

graf.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
hopkins
Přispěvatel
Přispěvatel


Založen: 6.5.2010
Příspěvky: 26
Bydliště: v domě

PříspěvekZaslal: 23 květen 2015, 13:36    Předmět: Citovat

v podstatě si stavíš elektronickou zxátěž ...


simple dummy load-800.jpg
 Komentář:
nejjednodušší....
 Velikost:  24.73 kB
 Zobrazeno:  5013 krát

simple dummy load-800.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 23 květen 2015, 14:35    Předmět: Citovat

No a kde je v tomto obvode mereni vybijejiciho proudu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 25 květen 2015, 22:51    Předmět: Citovat

Svoje zapojení jsem nestavěl, takže případné chyby, oscilace a podobně by byly odhaleny až při oživování. Každopádně by mělo chodit alespoň měření proudu, tam není nic, co by mělo nefungovat. Nebo to alespoň nevidím.

K převodní charakteristice tvého zapojení nelze nic říci dokud nebudou ve schématu hodnoty odporů.


Naposledy upravil piityy dne 26 květen 2015, 20:34, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 26 květen 2015, 11:27    Předmět: Citovat

Schéma v příloze Smile

Naposledy upravil mirra.ba dne 03 červen 2015, 15:10, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2138

PříspěvekZaslal: 26 květen 2015, 21:23    Předmět: Citovat

Zasílení máš 41*R12*Ir12 (U[V] = 10.25*Ir12[A]).
Měří ti to tedy skoro dobře (dle hodnot odporů) akorát ta otřesná nelinearita.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 27 květen 2015, 11:48    Předmět: Citovat

A čim je to způsobeno? Je to nevhodně zvoleny OZ nebo proto, že jsem zde použil odpory s tolerancí 1%?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 889

PříspěvekZaslal: 27 květen 2015, 13:29    Předmět: Citovat

Skor meracim pristrojom, res pristrojmi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 02 červen 2015, 13:34    Předmět: Citovat

Včera jsem si vyrobil další desku a už vážně nevím co s tím.
Použil jsem 2 multimetry a jeden ampermetr a stále mi to vycháze špatně. Nakonec jsem se dobral konečně k výsledku, že když mám trvale zapojen multimetr v obvodu jako měření proudu, tak to vychází +-20mA. Když ale multimetr přepojím tak, aby neovlivňoval měřený obvod, tak měřené napětí na výstupu OZ okamžitě klesne na přibližně polovinu. Takže ve výsledku teče vybíjecím obvodem třeba místo 2A pouze 1A. Jakto? Čemu tedy mám věřit? Multimetru a nebo měřenému napětí na výstupu OZ? Už jsem skoro zoufalý, přemýšlím, že použiju hallovu sondu, nebo něco podobnýho, jenomže to je strašně drahý, tak jsem se snažil to vyřešit takto, ale moc to nejde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mirra.ba
Účastník
Účastník


Založen: 6.4.2015
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 02 červen 2015, 19:14    Předmět: Citovat

A nemůže to být tím OZ? Je vůbec tento typ vhodný pro použití v tomto případě?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Strana 2 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)