forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
problem s oscilatorom dsPIC

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 11:30    Předmět: problem s oscilatorom dsPIC Citovat

Zdravim Vas, mam jeden problem s krystalovym oscilatorom. Osadil som dosku, pripojil napajanie nahral soft a vsetko slapalo ako malo no po cca. hodine sam od seba svab klakol a nerozbehol sa oscilator. Vymenil som krystal a nasledne aj kondenzatory okolo neho no bez uspechu. Osadil som novu dosku, s novym svabom a to iste. Na vnutornom oscilatore vsetko bezi ako ma, ak to dam na krystal tak nic. Rozbehne sa jedine vtedy ked sa rukou chytim nozicky krystalu, potom maka ako ma no staci ak sa zavesim s osciiloskopom na krystal a vtedy znova padne. To iste plati samozrejme aj po vypnuti napajania. Prikladam aj DPS, keby mal niekto pochybnosti o korektnom navrhu. Robil som na rovnakej frekvencii so svabom v DILku a ta doska bola este horisia a vsetko chodilo. Ak ma niekto nejake napady tak sem s tym. Skusal som menit hodnoty krystalov, skusal som vytvarat nanovo projekt ci nemam chybu niekde v konfiguracii, skusal som menit typ optimalizacie aj ked to s tym nic nema, kontroloval som napajania a vsetko sedi ako ma takze uz som v koncoch a sedim pri tom treti den


01.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  01.jpg
 Velikost:  434.89 kB
 Staženo:  141 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
poutnik
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 12:31    Předmět: Citovat

vyhodit ten 1M odpor...
Návrat nahoru
 

 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 12:47    Předmět: Citovat

Ten standardne davam vzdy, nikdy som s tym problem nemal. Problem som uz vyriesil tak ze som musel dat na pin OSC1 voci zemi 1M odpor. Ked som startoval oscilator a meral napatie na tomto pine tak sa dostalo az na 4V, pricom napajanie je 3,3V. Dal som 1M odpor o zem a rozbeh je presne taky isty ako v datasheete a napatie pri starte sa dostane na max. 2V. Neviem ale aj tak cim to bolo a nikdy som takuto upravu robit nemusel
PS: samozrejme som to ale skusal aj bez toho odporu este v zaciatkoch
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kolemjdoucí
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 16:43    Předmět: Citovat

Podle Microchipu v doporučených layoutech nikde nemají tu zemnící plochu mezi vývody krystalu, i když teda dle mého názoru by to též ničemu vadit nemělo... ale u VF jeden nikdy neví.

Dál tu nepadlo nic o tom, co je to vlastně za krystal (výrobce, frekvence, kapacita krystalu atd.), čili nevíme mj. jestli je správně zvolena hodnota těch přidružených kondenzátorů.
Návrat nahoru
 

 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 17:24    Předmět: Citovat

Je to 7,3728MHz, vyrobcu Ti z hlavy nepoviem nakolko by som musel pozriet do objednavky ale s inym svabom mi bez x zariadeni bezproblemov len s tymto jednym mam problem. Vsetko je rovnake, len svab a DPS je ina a co ma desi najviac je to ze mi to nazaciatku vsetko bezalo bez problemov a teraz mam problem. Tie kondenzatory som menil, skusal som aj 10pF a zas urcite to musi v nejakom rozsahu fungovat a aby hral 1 alebo 5pF zasadnu rolu tak to by bola hlupost
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kolemjdoucí
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 18:16    Předmět: Citovat

V datasheetu jsem teň někde zahlédl, že by ty cesky ke krystalu neměly být dál jak půl palce, a navíc se teď dívám na ten obrázek, a na druhé straně ti je nějaká cesta navíc kříží - co je to za signál?

Zkusil bych ten krystal vypájet a nabastlit přímo k těm nožičkám PICu, jestli to pojede tak to bude nejspíš na DPS. Jinak se ještě zeptám co je to přesně za PIC? Třeba je k tomu něco v errata...
Návrat nahoru
 

 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 22:42    Předmět: Citovat

Krystal je hned vedla o to som sa snazil a to iste plati aj o blokovacich kondenzatoroch. Cesta pod cestou ku krystalu je signal pre D/A prevodnik ktory pri skusani ani nebol osadeny a takisto ani nebol nakonfigurovany pin ktory ho mal ovladat. Mal som to naspajkovane tesne vedla pinov a takisto som dal hned vedla kondenzatory a stale to neslo. Ved si zober ze som dal odpor s hodnotou 1M voci zemi a vsetko slape ako ma, tak co tam potom vznika ked stacilo pouzit tak velku hodnotu. Meral som to a jediny rozdiel bol v tom ze na tom pine sa pri starte objavili skoro 4V a normalne tam ma byt cosi okolo 2V. Pri starte ziadne kmitanie nebolo, vsetko bolo v poriadku az na tu amplitudu. Teraz riesim iny projekt a na kontaktnom poli mam svab dokonca z tej istej rodiny, ktory ma aj rovnaky datasheet akurat je v DILku a zeby som riesil na pol palca krystal tak to vobec nie a slape to super a krystal je tam ten isty. Tychto svabov som pouzil vela no nikdy som s tym problem nemal, az teraz a ide konkretne o dsPIC33FJ16GS504. Errata som pozeral no nenasiel som tam nic ohladne oscilatora
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kolemjdoucí
Anonymní





PříspěvekZaslal: 23 březen 2015, 23:46    Předmět: Citovat

On ten odpor má i nějakou parazitní kapacitu, tak možná ještě zkusit zvětšit kapacitu těch kondenzátorů, jinak už fakt nevím... Jinak jj, taky jsem (nejen) v poli neměl nikdy problém, jsem překvapen že zrovna u PICu řešíme problém s oscilátorem...
Návrat nahoru
 

 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 24 březen 2015, 9:23    Předmět: Citovat

To si nemyslim, nakolko ta parazitna kapacita je velmi mala a aby tak maly rozdiel v kapacite rozhodoval o funkcnost/nefunkcnosti svabu tak to by Microchip asi neuspel ked si zoberies ze aj samotne suciastky maju tolerancie a casom, teplotou atd. sa ich hodnoty menia. Ja som takisto doteraz nemal nikdy problem, nehovorim ze som postavil stovky zariadeni ale tych svabov som pouzil vela a nikdy som s tymto problem nemal a to som to mal vseliako podratovane, len pri tomto jednom svabe mam na DPS, na ktorej som si dal zalezat, problem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
kolemjdoucí
Anonymní





PříspěvekZaslal: 24 březen 2015, 9:54    Předmět: Citovat

Já si to nemyslím taky, ale být v tvé situaci tak bych to zkusil - prostě proto, abych si mohl říct, že jsem pro to udělal fakt všecko. Ta kapacita je sice malá, ale je-li zrovna hraniční, tak na převážení na druhou stranu může stačit i to málo (škoda jen, že nevíme jestli a k čemu vlastně hraniční).

Možná zrovna nějaká míň povedená série, jinak si to nedovedu rozumně vysvětlit.
Návrat nahoru
 

 
marosh555
Profesionál
Profesionál


Založen: 23.3.2012
Příspěvky: 129

PříspěvekZaslal: 24 březen 2015, 10:00    Předmět: Citovat

Neni problem, mozem to vyskusat ale vysledok viem uz dopredu aky bude aj ked je pravda ze topiaci sa aj slamky chyta ked je zle, ale poobede to skusim a dam vediet. Neviem ani ja preco to tak je ci su tie svaby fakt nejake ine alebo co sa tam deje. Mam este dva kusy z varky ktoru mam na firme, ked ju miniem tak zoberiem ine a skusim ci sa nieco zmeni, ak nie tak budem standardne davat ten odpor, asi mi nic ine neostava
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 266
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 24 březen 2015, 21:33    Předmět: Citovat

Marosh: 22p mi občas nechodilo stabilně, krystaly od 4 MHz po 20 MHz.
Po delším výzkumu jsem došel na 33p a nemám jedinný problém.
Microchip psal že větší kapacita stabilizuje oscilátor, ale o něco pomaleji to nabíhá.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)