forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
USBasp programátor
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 únor 2015, 18:07    Předmět: USBasp programátor Citovat

Zdravím
Pořídil jsem si tento programátor a chci se zeptat jestli zvolit externí napětí na cílový procesor nebo nechat to napájet z programátoru ohledem na USB proud který je omezený.Další věc musí byt zapojeny i AVCC ,GND při programování?. Na youtube jsem vyděl video spolupráce Atmel Studio 6 s tímto programátorem nebo kde sehnat nejnovější verzi Avrdude gui ?díly za postřehy

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 18 únor 2015, 19:29    Předmět: Citovat

Jestli napájet procesor z programátoru nebo externě vždycky záleží na tom, jestli napájíš jenom procesor (případně pár LEDek k tomu apod.) nebo aplikaci, která má sama o sobě velký odběr. Osobně to dělám tak, že pokud programuji procesor v kontaktním poli případně ve vlastní vývojový desce, napájím jej většinou z programátoru. Ve vývojový desce ale můžu použít i externí napájení (z hlediska programátoru samozřejmě). Pokud vytvořím zařízení nebo jeho prototyp a programuju již procesor v aplikaci, pak v drtivé většině používám napájení z aplikace. Většinou je to totiž více, než 5V a procesor je napájený přes 7805-ku nebo jiný 5V, případně 3,3V stabilizátor. Co se AVCC a GND týká, tak bez GND se neobejdeš (dotaz na GND Ti buď utekl nebo jsi ho nemyslel vážně) a pokud si přečteš datasheet, pak zjistíš, že AVCC musí být zapojený i v případě, že není použitý AD převodník. V případě použití AD převodníku by měl být připojený přes Low-pass filtr.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 18 únor 2015, 20:19    Předmět: Citovat

Tak aby jsem to pochopil při programovaní zapojit to takto ? programovat budu jen samotný procesor na kontaktním poli díky


zapojenipriprogramovani.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  zapojenipriprogramovani.jpg
 Velikost:  116.69 kB
 Staženo:  195 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 14:17    Předmět: Citovat

pri programovani staci pripojit VCC a GND na pine 7 a 8. Procesor bez problemov naprogramujes.
A takto nastavis bay ti fungoval programator priamo z atmel studia: http://dthoughts.com/blog/2014/04/09/interfacing-usbasp-programmer-with-atmel-studio/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 17:58    Předmět: Citovat

Mám problém tak jsem pečlivě zapojil použil jsem avedude-GUI následujícím výsledkem
zkoušel jsem dvě atmegy8-16PU u kterých nevím jestli nejsou fuse zablokovány když jsem zkoušel vyčíst z obou dvou nastavení pojistek pomocí ponyprog2000 tak to dopadlo stejně Sad mám koupit novou atmegu88 kterou hodlám použít v budoucnosti na jeden projekt který mám rozdělaný a vůbec nevím jestli jej dokončím?
kód:
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


avrdude.exe done.  Thank you.

na programátoru USVasp na okamžik blikne led dioda která indikuje práci s programovaným procesorem a to je vše



USBasp.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  USBasp.jpg
 Velikost:  125.32 kB
 Staženo:  213 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 18:44    Předmět: Citovat

este moze byt problem ze defaultne je mega8 nastavena na interny osc. s frekvenciou 1MHz. Pri nizkych frekvenciach je potreba nastavit programator na nizku rychlost komunikacie, inak moze komunikacia zlyhat. Robi sa to prepojkou na programatore. Vacsinou pri tomto probleme vypise inu chybu (bola idemtfikovana ina signatura ako je ocakavana), ale za skusku to stoji.
Takze pouzi tu prepojku a vyskusaj znova.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 20:15    Předmět: Citovat

Já tam tu propojku nemám ale mohu ji tam připájet na plošném spoji jsou ¨tam dvě otvory právě na tu propojku dokonce ji mám v supliku je otázkou je na záruku kterou mám 24 měsíců to by pozbyla platnosti a jestli to pomůže to nevíme že ? díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 20:24    Předmět: Citovat

Taj ku tam nepajkuj, len tie dva kontakty premosti kuskon drotika, krokodilikom alebo nieco vymysli Very Happy

Uprimne, neviem kde si to kupoval a za aku sumu, ale nad zarukou takehoto zariadenia, ktore sa da zohnat na ebay od cca 2 dolarou by som mavol rukou. Navyse sa ti tam nema co pokazit, jedine ze by si ho pokazil tvojim pricinenim (skrat, prepolovanie, vysoke napätie, mechanicke poskodenie a pod). Tym padom sa ti na to aj tak nevstahuje zaruka Smile

Skus tu prepojku nejako premostit bez pajkovania, bud kreativny Very Happy

BTW naozaj netusim ci to pomoze, len hadam. No mam skusenost ze novy cip som musel programovat nizkou rychlostou (nahravanie programu trva naozaj dlhsie, je to vidiet hlavne na tych velkych programoch), inak mi pisalo chybu pri overovani napaleneho programu alebo chybu signatury čipu. V tvojom pripade to moze byt locknuty alebo zniceny cip (kedze si ho uz pouzival ako si pisal), alebo zle pripojenie, alebo nestabilne napajanie... Neviem, nemam to pred sebou..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 19 únor 2015, 20:39    Předmět: Citovat

Na Aukru.cz stálo to 200 Kč i poštovním, propojka už je tam napájená drž mi palce ať to je tím díky
co se týká napájení tak to napájím s programátoru a při měření na multimetru bylo 5V

_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 5:35    Předmět: Citovat

Ak si to mal pripojené k PONYPROGu, je dosť pravdepodobné, že si si zmenil zdroj hodín z interného oscilátora na externý. Buď k nemu pripoj kryštál vrátane kondíkov (mal by stačiť aj 1MHz v kontaktnom poli) alebo k nemu pripoj nejaký iný zdroj hodín (hoci aj z 555 urob multivybrátor na cca 500kHz a pripoj k XTAL1). Samozrejme potom ako už bolo spomínané programátorom na nízkej frekvencii by si sa mal dostať do procesora a upraviť poistky s5.

Skús ešte pozrieť napr tu :

http://www.builder.cz/cz/forum/tema-1272182-zablokovana-atmega/

sú tam aj odkazy, kde sa to dá vyriešiť buď paralelným zapojením, alebo spôsobom, ako som ti radil.

Inak na to je tiež dobrý fusebitdoktor (snáď ma admini nezabijú, že tu hodím odkaz na iné fórum), napríklad niečo takéto:

http://svetelektro.com/Forum/avr-fusebit-doktor-t28575.html

Snáď ti to pomôže.

Ale pokiaľ viem, tak seriovo sa nedá zrušiť sériové programovanie, takže skôr to tipujem na zle nastavený zdroj frekvencie, malo by pomôcť kryštál alebo externý zdroj hodín.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 17:54    Předmět: Citovat

Tak jsem dál na radu stanleyv ten externí oscilátor jede jen na 50 Khz a zafungovalo to viz příloha a teď potřebuji co nejdříve vědět jak ty pojistky nastavit? nastavení pojistek co mi to vyčetlo je znázorněno v příloze díky


fuse1.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  fuse1.jpg
 Velikost:  291.67 kB
 Staženo:  141 krát


_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 18:07    Předmět: Citovat

http://www.engbedded.com/fusecalc/
Tu si nakonfigurujes podla potreby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 18:16    Předmět: Citovat

Já myslel aby se to nezablokovalo já když odpojím externí oscilátor tak to dělá jako před tím díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 18:23    Předmět: Citovat

no ked si vyberies tvoj procesor (atmega8) tak ti ukaze defaultne nastavenia. To znamena interny oscilator na frekvencii 1MHz. A vtery ti bude mega fungovat ako z obchodu.

Len si vyber procesor a opis tie fajocky co ti ukaze v druhej tabulke (Manual fuse bits configuration)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
meloun
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.5.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Poblíž Zlína

PříspěvekZaslal: 20 únor 2015, 18:43    Předmět: Citovat

Já bych potřeboval jen co se týče toho interního oscilátoru já tam mám program kterému jsem nastavoval pojistky kdybych to nastavil jak je z obchodu tak by ten program mohl přestat fungovat díky
_________________
Čím víc se učím tak tým víc si uvědomuji že nic nevím
****Předem se omlouvám kdybych někoho obtěžoval s mýma otázkami****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Strana 1 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)