forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Registry v PIC18Fxxx
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní
 
mopho
Účastník
Účastník


Založen: 6.11.2013
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 12:23    Předmět: Citovat

Prehodnotil jsem situaci,mj. i proto, ze pro Atmely je nasel nejvic literatury v cz.Jdu do AVR.
Nevim kterou radou zacit.ATiny nebo rovnou ATmegy? Vim ze jsou ruzne vybavene řady a tipy.
Muzete me poradit vhodnou skupinu čipu,ci konkretni tip pro start (studium)? Mam to ciste pro hobby (elektronika forever Smile a muj cil je,ze ten šváb bude tancovat tak, jak ja budu piskat..)
Nejsem na poli cpu novacek.Jsem pro assembler,ale mam uz i literaturu o C.Potrebny hardware a software, to si uz zajistim.
dik za nakopnuti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 12:56    Předmět: Citovat

Neprehlupis ak pre aplikacie s viacerymi nozickami zacnes pouzivat (ceny z TME ):

stredny pocet pinov (28pinov DIP)
Atmega8A SMD 0,73EUR/od 5ks, THT 1,279EUR/od 5ks
Atmega168PA SMD 1,084EUR/od 5ks, THT 1,785EUR/od 5ks
ATMEGA328P-PU SMD 2,187EUR/od 5ks, THT 2,168EUR/od 5ks

40pinov (DIP)
ATmega16A SMD 1,652EUR/od 5ks, THT 2,073EUR/od 5ks
ATmega32A SMD 2,149EUR/od 5ks, THT 2,796EUR/od 5ks
ATMEGA644PA-PU SMD 3,005EUR/od 5ks, THT 4,45EUR/od 5ks
ATMEGA1284-PU THT 4,84EUR/od 5ks (a to uz je kusok s 2xUART, 128kB Flash a 16kB RAM)

Pre velmi male potreby noziciek bez potreby komunikacie (nie ze by sa nedala, ale treba sa trosku viac nasoftit), napr pre dialkove ovladania, cidla a tak podobne

8 pinov DIP
ATtiny85 SMD 0,825UR/od 10ks, THT 0,825EUR/od 10ks

Pod 8kB Flash by som si MCU nevyberal.

pinovo su vsetky mcu (ATxxxx 8/88/168/328, 16/32/324/644/1284, 25/45/85, 13/24/44/84)s rovnakym poctom pinov pinovo kompatibilne vratane vestkych periferii. Vyssi rad ma akurat periferii viac. Nie je v tom taky chaos,ze jeden typ ma o citac viac ale druhy ma o citac menej ale zase ma AD. Az taky bordel pri AVR nie je.



Ja by som Ti odporucal zacat pracovat s ATtiny 85, ATmega328 a s ATmega32 (ci skor ATmega644). Rozdiely v cenach smerom k lacnejsim typom su minimalne a vykon je slusny aj na vacsie projekty

Co sa programovania tyka, myslim, ze C-cko stoji za to. Mal som pred nedavnom za ulohu spravit dvojkanalovy delic frekvencie do 100kHz. Najprv som hladal v sufliku moje oblubene 74HC393, ale tie tam akosi neboli. Tak som bol nuteny (zariadenie malo byt hotove cez vikend) spravit to s MCU. Moj povodny odhad bol, ze urcite budem musiet softit v asm, aby to dalo maximum. Ako nastrel som si spravil program v C-cku. Nepouzil som HW CNT, ale kazdu hranu som vyhodnocoval softverovo, lebo som potreboval na zaklade nastavenia DIPov vstupy XORovat, respektive menit deliaci pomer.
Vysledok po preklade (nastavenie -OS)bol vratane inicializacie okolo 200B.

Dva kanaly sa v nekonecnej slucke stihali (vratane neustaleho nastavovania portov a testovania DIPov) vyhodnocovat do 1.8us (Xtal 18,432MHz). Taky vysledok som necakal. Samotna slucka samozrejme nebezala v celych 200B.

Skontroloval som prelozeny vysledok v ASM a pravdepodobne by som tak maximalne usetril instrukciu dve, cim by sa vsetko skratilo z necelych 1.8us mozno na 1.7us. Prakticky bez vyznamu.
Takze ASM zase ostal niekde vzadu v sufliku. A zaciatok prace s STM32 (ktorych kity mam v suflicku tiez pekne ulozene) sa tym tiez oddialil, kedze AVR zase "stacilo". No skratka des Smile


Naposledy upravil Martin dne 13 listopad 2013, 13:07, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mopho
Účastník
Účastník


Založen: 6.11.2013
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 14:15    Předmět: Citovat

to:Martin
dik.

Do toho C se taky dam.
Jinak,koupil jsem uz minuly tyden na http://www.oshonsoft.com/index.html vsech 6 simulatoru.Cely balik byl docasne ve sleve za 39euro/licence na 1 komp.Jen jako takovy bonus.Jsou prehledne,s napovedou,budou se hodit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 14:50    Předmět: Citovat

Tak sa pozrti pripadne aj na toto


http://www.amctools.com/vmlab.htm

podporuje aj GCC, ktore je obsiahnute v AVRstudiu + toolchain

Ten basic v Tvojich simulatoroch moze byt zradny. Si nanho lahko zvyknes a potom budes velmi velmi otalat s prechodom na nieco koncepcnejsie (rozumej nieco, v com je hafo prikladov a nepomerne vacsia komunita). Prave pre toto by som rozne BASICy neodporucal. Nechcem sa tym samozrejme nijako dotknut usilia ich tvorcov.

Simulator v AVRstudiu je dostacujuci, s moznostou vnutit pri simulacii spravanie sa binarnych vstupov cez nastroj "stimuly". Osobne pouzivam z inde uvedenych dovodov len 4.19 verziu+ toolchain s GCC. AVRS 5 ci 6 som odinsaloval a nikdy viac Smile .

S AVR najjednoduchsie zacnes tak, ze si kupis MCU (napriklad ATmega32), das ju do kontaktneho pola. Na napajanie privedies 5V a das medzi Ucc a GND transil a 100n kondenzator. Transil MCU ochrani, aj keby si na napajanie pripojil vyssie napatie. A minimalne Ta bude po kratsom case o vysokom napati informovat dymovymi signalmi, ak by nahodou Tvoj zdroj nemal prudove obmedzenie ci poistku Smile

Na signaly MOSI, MISO, SCLK a RESET pripoj odpory 4k7. Ich druhy koniec pripoj na 5V. Na signaly MOSI, MISO, SCLK a RESET prived piny z programatora.

Potom si na nejaky dalsi pin pripoj katodu LED (najlepsie vysoko svietiva, nech je poriadny rachot Smile ) a anodu na odpor napriklad 4k7. Druhy koniec odporu daj na 5V.

Na nejaky iny pin si pripoj odpor napr 4k7 s druhym koncom tiez na Ucc a medzi tento pin a GND daj nejake tlacitko a paralelne s nim 100n (tym to tlacitko spravis dostatocne bezzakmitovym).

No a pre "vyssie" programovanie si daj trimer/potenciometer medzi GND a Ucc. Bezec daj na niektory z AD vstupov.

Ked naprogramujes zmenu frekvencie blikania LED od natocenia potenciometra a estenejaku ficuru na zaklade stlacenia tlacitka, si v klube programatorov AVR Smile

Ten pocit sa neda nahradit sebelepsim simulatorom.


Takze na slusny zaciatok potrebujes

1x 5V zdroj
Kludne aj z 7805 s malych chladicom (D01A)+ 2x 100n (na vstup a vystup) + 2x dioda 1N4007 + 470uF/50V + 1xLED + 1x4k7 + vratna tepelna poistka (napr CA010-90 alebo CA020-90 [TME]).

LED s odporom budu na vystupe 7805 aby si videl, ci mas v poriadku 5V napajanie. Vratna poistka Ta ochrani proti nahodnym dlhsim skratom (t > 0.1-1s). Poistka sa teplom roztiahne, zvacsi svoj odpor a obmedzi prud. Po vychladnuti opat prud prepusta akoby nic. Je to jednoduchsie ako cas od casu vymenit trubickovu poistku, pripadne procesor. Samozrejme, ze ked budes zo zdroja odoberat normalne vacsi prud ako na ktory je poistka, tak ta tato obmedzi. Potom sa bude treba pooobzerat po lepsom napajacom zdroji.

1x dioda 1N4007 s katodou na vystupe (5V) a anodou na vstupe (9-12V) a 1x dioda s katodou na vstupe 7805 a anodou na +Un napajacieho zdroja (velmi jednoducha a ucinna ochrana proti prepolovaniu umoznujuca napajat zariadenie aj stiedavym signalom). Ako napajanie bude potom stacit zasuvkovy adapter 9 alebo 12V. Pri 12V sa moze 7805 trochu zahrievat. 470uF daj priamo na vstup 7805 paralelne s jednym 100n. Nie pred diodu, lebo ak das na vstup striedave napatie, kondezator pojde do kytiek.

1x kontaktne pole

2x 100nF (1x Ucc - musi byt, 1x pre bezzakmitove tlacitko)

1x transil 5V8/6V8 (nie je nevyhnutne, ale velmi blahodarne)

6xR 4k7 (4x pre programovanie, 1x LED a 1x tlacitko)

1x LED

1x tlacitko

1x potenciometer

Drzim palce, daj vediet ako to ide Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
mopho
Účastník
Účastník


Založen: 6.11.2013
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 16:56    Předmět: Citovat

dik za vycerpavajici navod na start..
Stahl jsem si AVR-[AVR-Studio---popis,-ukázky].pdf a taky AVR_Studio_4.19+Toolkit a jeste asi 300MB materialu.Vsechno jsem nacpal do iPadu at muzu studovai i v leže Smile
Co se tyka programatoru chci koupit z ebay neco z toho:
http://jdem.cz/8zc82
nebo
http://jdem.cz/8zc96

Az se vratim zpet domu z Irska tak si koupim PRESTO .Tady se neda sehnat.
Nebudu nic bastlit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2013, 17:32    Předmět: Citovat

mopho napsal:
...Nebudu nic bastlit.


Moja rec. Smile

Clovek musi mat nieco na co sa moze spolahnut.

PRESTO je fajn programator, mam ho. Pred rokmi mali sice problem s pull-up rezistormi na doske, ale to uz davno vyriesili. Denno denne vsak pouzivam AVRDragon. Okrem ineho pre tu pohodlnost, ze ikonka k nemu je priamo v AVRstudiu a snad niekedy vyuzijem JTAG (ale zatial som sa bez neho vzdy zaobisiel a piny som vyuzil uzitocnejsie Smile ). Ale AVRDragon je relativne citlivejsi na prerazenie niektoreho z vystupnych prvkov. Uz som tak 3 za 8 rokov odpalil. Preto som si spravil oddelovac na SPI s 74HC573 - treti stav je riadeny signalom RESET. Aj preto myslim, ze PRESTO bude dobra volba. Alebo niektore z tych co si poslal odkaz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 01 prosinec 2013, 19:20    Předmět: Citovat

Martin aku schemu pouzivas na na odelenie avr dragonu s 74HC573. Planujem si totiz kupit dragona a nerad by som ho nechtiac zlikvidoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 05 prosinec 2013, 18:12    Předmět: Citovat

Podklady su v prilohe.

redukcia moze sluzit aj ako male testovadlo/vyucbu pre programy s ATtiny13/25/45/85 a samozrejme ako programovadlo pre tieto mcu.
Ak ma cielove zariadenie malu spotrebu, je ho mozne z redukcie priamo i napajat cez integrovanu 7805-tku. Konektorov s roznym rozlozenim mam z hystorickych dovodov hafo. Ak ich tolko nemas, samozrejme ich nemusis tolko integrovat. ako je v mojom zapojeni. Pod dostickou mam na 5mm distanckach pripevneny este kusok plastu, aby som si neposkrabal stol.



red_dragon.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  red_dragon.zip
 Velikost:  105.05 kB
 Staženo:  177 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 06 prosinec 2013, 11:51    Předmět: Citovat

Vdaka za podklady. Super Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Strana 2 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)